Φυσικό αέριο: Άκυρο από ΔΕΣΦΑ στον εφησυχασμό!

Κρατά αποστάσεις από την κυβέρνηση και επισημαίνει ότι θα είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο το πρόβλημα, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καθώς, όπως φαίνεται, σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών, το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι τεράστιο και δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, ιδίως σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, ωστόσο η ΔΕΣΦΑ, ο κατεξοχήν αρμόδιος δηλαδή, εκτιμά πως σε ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο το έλλειμμα θα είναι δυσθεώρητο, εμφανιζόμενη αν όχι σε διάσταση, σε κάθε περίπτωση σε απόσταση από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Νίκος Κατσής, εκπρόσωπος της ΔΕΣΦΑ, ανέφερε πως σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το έλλειμμα υπολογίζεται στις 50 τεραβατώρες. Από αυτές, οι 24 αφορούν τη Βουλγαρία. Όπως εξήγησε, σημαντική παράμετρος για μείωση του ελλείμματος αυτού είναι η Ρεβυθούσα, και συγκεκριμένα η πύκνωση εκφορτώσεων.

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, δεν είναι εύκολο να διασφαλιστούν αυτές οι επιπλέον ποσότητες και να έρθουν τα φορτία, καθώς, εάν η Ρωσία τραβήξει τη «σκανδάλη», όλες οι χώρες θα έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. «Η εκτίμηση που κάνουμε στο σενάριο που τρέχουμε, όμως, είναι ότι δεν είναι εύκολο σε μια περίοδο κρίσης σε όλη την Ευρώπη, οπότε όλοι θα ζητάνε υγροποιημένο φυσικό αέριο, να διασφαλιστούν όλες αυτές οι ποσότητες για να έρθουν στη Ρεβυθούσα και με τη συχνότητα που θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα

«Είμαστε πολύ μπροστά από τις εξελίξεις»

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση επιχείρησε να καθησυχάσει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να ισχυρίζεται πως ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεν μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά υπαρκτός. Υποστήριξε, δε, πως μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα μείωσε κατά σχεδόν 15% την κατανάλωση του φυσικού αερίου, υπερηφανευόμενος επειδή, όπως είπε: «Είμαστε πολύ μπροστά από τις εξελίξεις».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, υποστήριξε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστούν τα 16 σενάρια επικινδυνότητας, εκ των οποίων τα πλέον κρίσιμα είναι η διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων. Πάντως, η αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This