Επιχείρηση «κουκούλωμα των υποκλοπών»

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με διακομματική ευθύνη δεν υπήρξε ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση

Must Read

Περίσσεψε η διακομματική υποκρισία στη Βουλή κατά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επ’ αφορμής των καταγγελιών του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα «μόλυνσης» του κινητού του τηλεφώνου, η οποία αποδείχθηκε πυροτέχνημα. Με ευθύνη όλων των πλευρών δεν δόθηκαν απαντήσεις, ούτε υπήρξε ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση.

Στην πραγματικότητα επιχειρήθηκε η πλήρης συγκάλυψη, με την κυβέρνηση και όχι μόνο να ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα παρακολούθησης, μια και η Πολιτεία αδυνατεί -και μάλλον δεν επιθυμεί κιόλας- να τους προστατεύσει από τα κακόβουλα συστήματα παρακολούθησης.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αγνόησε επιδεικτικά το υπόμνημα που απέστειλε την Πέμπτη ο εκδότης της δημοκρατίας Ιωάννης Φιλιππάκης για τους «κοριούς», μεταξύ άλλων, σε 17 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μπορεί ορισμένοι -λιγοστοί- βουλευτές να έκαναν σχετική αναφορά, ωστόσο η επιτροπή δεν διερεύνησε την υπόθεση, θεωρώντας την εκτός θέματος (!), καίτοι προφανώς συνδέεται άρρηκτα με τις πρόσφατες καταγγελίες για τις σκανδαλώδεις παρακολουθήσεις.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Ιουνίου, μόλις έναν μήνα πριν δηλαδή, η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της που προκάλεσε σάλο, πως βρίσκονται στα χέρια του FBI συγκεκριμένα στοιχεία «φωτιά» για «κοριούς» που είχαν μπει το 2015-2016, την περίοδο της πολύκροτης υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», σε 17 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, δικηγόρους, αλλά και δημοσιογράφους και στελέχη της εφημερίδας μας. Τότε, οι περισσότερες πλευρές είχαν σιωπήσει.

Την ίδια στάση της προκλητικής αφωνίας, άλλωστε, είχαν κρατήσει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και την περίοδο της προανακριτικής επιτροπής, όταν και είχαν δεχτεί δίχως αντίδραση ως αποδεικτικό τις «κασέτες» του Σάμπυ Μιωνή, που αποτελούσαν σαφώς προϊόν υποκλοπής.
Από τη στιγμή που η Επιτροπή Θεσμών αρνήθηκε να εισέλθει στην ουσία αυτών των
υποθέσεων, αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης δεν ήταν παρά δημιουργία εντυπώσεων, αλλά και η απόκρυψη, όχι η αποκάλυψη της αλήθειας. Ισως γι’ αυτό, εξάλλου, και η Ν.Δ. να έσπευσε να κάνει δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μετέφερε τη συνεδρίαση για το τέλος του Αυγούστου, προκειμένου να ισχυριστεί, δηλαδή, ότι δόθηκαν δήθεν επαρκείς εξηγήσεις -στην πραγματικότητα όμως θολώνοντας τα νερά- και το ζήτημα να κλείσει εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση, φαίνεται πως επιβεβαίωσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε προ μερικών μηνών ότι έπεσε θύμα παρακολούθησης μέσω του συστήματος παρακολούθησης Predator. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο διαψεύδονται από τη Ν.Δ. -σημειωτέον πως όχι μόνο η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και οι βουλευτές δεσμεύονται από το
απόρρητο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρητώς ο Κανονισμός της Βουλής-. ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτης Κοντολέων φαίνεται ότι επιβεβαίωσε ότι ο Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν κατόπιν εντολών από ξένες υπηρεσίες.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, σε ένα πρώτο σχόλιό του μετά το πέρας της συνεδρίασης, έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα πως «η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν τα πολιτικά -και μη πρόσωπα – που είναι πίσω από τις παρακολουθήσεις με το Predator».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως πηγές της Ν.Δ. διαψεύδουν κατηγορηματικά πως ο
Παναγιώτης Κοντολέων προέβη σε τέτοια δήλωση.

«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μια συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα» υποστηρίζεται από τη «γαλάζια» πλευρά, ενώ ως προς το περιεχόμενο αναφέρεται πως «ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τα λοιπά, αναφορικά με την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν προέκυψε απολύτως τίποτα. Τόσο η κυβέρνηση, μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη, όσο και η ΕΥΠ εμφανίστηκαν άμοιροι ευθυνών, λέγοντας πως δεν ξέρουν, δεν είδαν. Οχι μόνο επέμειναν ότι δεν έχουν στην κατοχή τους τέτοια συστήματα παρακολούθησης, αλλά παραδέχθηκαν πως δεν γνωρίζουν, ούτε και μπορούν να ελέγξουν το ποιος τα έχει στην Ελλάδα.Επί της ουσίας ομολογήθηκε, δηλαδή, πως οι Ελληνες πολίτες έχουν αφεθεί απροστάτευτοι!

«Ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Εχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις» φέρεται ότι υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αισθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ανέφερε πως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην ΕΥΠ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ενημερώνεται καθημερινά για όλα τα θέματα ασφαλείας και στη συνέχεια μεταφέρει αυτό το «μπρίφινγκ» στον πρωθυπουργό.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου, μιλά για προσπάθεια
συγκάλυψης, επικαλούμενος στοιχεία, που, όπως λέει, αποδεικνύουν πως υπάρχει άμεση σύνδεση της κυβέρνησης με τις παρακολουθήσεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως η υπόθεση Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε, σχολιάζοντας πως «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη».

Oικονομου -Τσιαρας

Εν τω μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκαλούν η στάση της κυβέρνησης και η συντονισμένη επιχείρησή της να υποβαθμίσει την υπόθεση. Είναι ενδεικτικό πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «τα πολλά περιστατικά απόπειρας ή και παρακολουθήσεων κινητών πολιτικών και αξιωματούχων στην Ευρώπη καταρρίπτουν την προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης αντίστοιχων περιπτώσεων στην Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτά συμβαίνουν και… στις καλύτερες οικογένειες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση εκδήλωσε την πρόθεση να συμβάλει για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This