Ο Δήμος Χίου παραχωρεί έκταση για επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Must Read

Την παραχώρηση από το Δήμο Χίου οικοπεδικής έκτασης 8,5 στρεμμάτων, όμορης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου προκειμένου αυτό να επεκταθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης. Το έργο της επέκτασης του αρχαιολογικού Μουσείου Χίου θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σήμερα Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκαν από το Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο. Οι εργασίες ανακαίνισης του ναού ο οποίος διαθέτει περίφημα ψηφιδωτά και στου οποίου την κρύπτη είναι το κενοτάφιο του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε τον 5ο αιώνα, έγιναν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις: στην α’ φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β’ φάση ήταν επίσης τρίκλιτη βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ’ φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ’ φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389.

Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βόρειου τοίχου μιναρές. Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια. Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο. Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ. Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This