Υγρός τάφος οι ελληνικές θάλασσες – Ένα μικρό νησί «χάνεται» κάθε χρόνο!

Οι αριθμοί των πνιγμών δείχνουν μια σκληρή αλήθεια…

Must Read

Σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα όπως η Ελλάδα, τα περιστατικά πνιγμού κάθε χρόνο είναι πάρα πολλά.

Με αφορμή την πρόσφατη τραγική απώλεια του 15χρονου Τάσου ο οποίος πνίγηκε σε παραλία της Χαλκιδικής ενώ έκανε μπάνιο με τους φίλους του, αν δει κανείς τα στατιστικά διαπιστώνει ότι κάθε χρόνο χάνεται αριθμός ανθρώπων που ισοδυναμούν με τον πληθυσμό ενός μικρού νησιού

Χαλκιδική πνιγμός
Στιγμιότυπο από τις προσπάθειες επαναφοράς του 15χρονου στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 24 Αυγούστου η τραγική στατιστική έγραφε ότι είχαν πνιγεί 76 άνθρωποι, ενώ άλλοι 192 είχαν χάσει τη ζωή τους στις παραλίες από «αδιευκρίνιστη αιτία».

Όπως διαπιστώνει κανείς από τα νούμερα που δίνει ο ΕΟΔΥ, τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφονται ετησίως κατά μέσο όρο πάνω από 340 θάνατοι στη θάλασσα και πολλοί εξ αυτών είναι νέοι άνθρωποι!




Προσοχή στη θάλασσα – Όλοι κινδυνεύουν

Ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν κινδυνεύουν να πνιγούν μόνο όσοι δεν ξέρουν κολύμπι:

«Άτομα τα οποία στο παρελθόν έχουν κράμπες, ή ζαλάδες, αυτό είναι κάτι απλό στη στεριά. Στη θάλασσα δεν είναι καθόλου απλό και μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Και από πνιγμό δεν κινδυνεύουν μόνο όσοι δεν ξέρουν κολύμπι… Όσον αφορά τους νεότερους που πίνουν και βουτούν, θα έλεγα να το προσέξουν πάρα πολύ. Έχουμε δει πάρα πολλούς πνιγμούς εξαιτίας αυτού του γεγονότος».

Μια ιστορία με αίσιο τέλος

Ένας από τους ναυαγοσώστες που βρίσκονται στις παραλίες (στο Φάληρο συγκεκριμένα), ο Ευθύμης Νικολόπουλος, περιέγραψε στο Star ένα περιστατικό, το οποίο για ελάχιστα δευτερόλεπτα θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε τραγωδία:

«Με φώναξε μια κυρία ότι δεν αισθάνεται καλά, έτρεξα εγώ με το σωσίβιό μου εκεί πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι δεν αναπνέει. Αμέσως ξεκινάω ΚΑΡΠΑ. Όσο κάνω τις μαλάξεις, η γυναίκα επανήλθε πάρα πολύ γρήγορα, της χορηγήσαμε οξυγόνο, τη γυρίσαμε στη θέση που χρειάζεται για να αναπνέει καλύτερα».

Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο η συγκεκριμένη κυρία…

Ευθύμης Νικολόπουλος

Ελλείψεις ναυαγοσωστών

Η Ελλάδα, η χώρα του ήλιου και της θάλασσας, βρίσκεται στο αδιανόητο σημείο να μην έχει ναυαγοσώστες σε πολλές από τις παραλίες της.

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, από τις 580 θέσεις για ναυαγοσώστες πανελλαδικά, μόλις οι 380 έχουν καλυφθεί πλήρως.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία, περιττές διαδικασίες και έτσι αποθαρρύνονται οι ναυαγοσώστες να βγάλουν άδεια για να δουλέψουν», αναφέρει επικεφαλής ναυαγοσωστών, ως έναν από τους λόγους των ελλείψεων.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο πάντως, 974 ναυαγοσώστες έχουν πάρει σχετική πιστοποίηση από το 2021 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This