Έτοιμο είναι το νομοθέτημα το οποίο θα συγκροτεί τις αλλαγές που ολοκλήρωσαν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τους νέους Κώδικες. Οι αλλαγές στον νέο ποινικό χάρτη, που είχε προαναγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, για τροποποιήσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι έτοιμες.
Οι δυο επιτροπές που είχαν συσταθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιφέρουν αλλαγές στους Κώδικες, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ολοκλήρωσαν το έργο τους.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά την δωροδοκία των δημοσίων λειτουργών, η οποία με τον προηγούμενο νόμο είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα, αλλά μετά από τις τροποποιήσεις θα ξαναγίνει κακούργημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες:
• Αλλάζει το άρθρο που αφορά στο δικαίωμα των πολυισοβιτών και ισοβιτών να αιτούνται την υφ’ όρων αποφυλάκιση τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει (με τον ισχύοντα Κώδικα) τα 16 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί. Πλέον, με τις αλλαγές που επήλθαν, το όριο αυτό αυξάνεται και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 20 έτη. Δηλαδή, ισοβίτες και πολυιοσοβίτες για να καταθέσουν αίτηση για αποφυλάκιση με όρους θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 20 έτη με μεροκάματα.
• Η δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου γίνεται και πάλι (και) κακούργημα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη ως όπως είχε διατυπωθεί στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα είχε προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.
Πλημμέλημα η κατοχή μολότοφ
• Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές επήλθαν και σε αδικήματα που αφορούν σε τρομοκρατία, καθώς στο νέο Κώδικα ενσωματώνονται κοινοτικές οδηγίες, τις οποίες η Ελλάδα είχε την υποχρέωση να εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο.
• Με τις τροποποιήσεις προβλέπονται κυρώσεις και ποινές για πράξεις που έχουν …άρωμα τρομοκρατίας, όπως η στρατολόγηση μελών σε οργανώσεις, η παροχή πληροφοριών, κ.α.
• Σε ό, τι αφορά στο αδίκημα της κατοχής και παρασκευή εκρηκτικών υλών, όπως οι βόμβες μολότοφ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αδίκημα παραμένει πλημμέλημα αλλά θα είναι κακούργημα η κατοχή και η χρήση εκρηκτικών υλών από πρόσωπο που τις φέρει σε συγκεντρώσεις κ.λπ. και διαπράττει το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.
• Τέλος, κακούργημα, θα αποτελεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες και η σύσταση συμμορίας για την διάπραξη διακεκριμένων κλοπών
Θέσπιση θέσης Αναπληρωτή
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η θέσπιση θέσης αναπληρωτή εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η επιτροπή προτείνει τη σύσταση της θέσης, και το πρόσωπο αυτό να είναι αντεισαγγελέας Εφετών αλλά νεότερος στην επετηρίδα από τον επικεφαλής.
Η εξέλιξη – όσο κι αν η ύπαρξη νομοπαρασκευαστικής ευνοεί θεσμικές αλλαγές- προφανώς δεν είναι άσχετη με την προετοιμασία της επόμενης μέρας για την περίπτωση που προκύψει ζήτημα με την εισαγγελέα- επικεφαλής της υπηρεσίας, Ελένη Τουλουπάκη.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, όπως λένε δικαστικές πηγές , υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με την κ.Τουλουπάκη να ελέγχεται ήδη από τη δικαιοσύνη και με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής να είναι πλέον γεγονός , ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο δίωξή της.
Σε μία τέτοια περίπτωση, σημειώνουν, εάν δεν υπάρχει αναπληρωτής, θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα λόγω των υποθέσεων που εκκρεμούν στο συγκεκριμένο γραφείο. Επιπροσθέτως, λένε, ανεξαρτήτως των εξελίξεων , αυτό ήταν ένα «κενό» που έπρεπε να καλυφθεί καθώς δεν μπορεί να προβλέπεται αναπληρωτής για τον Οικονομικό Εισαγγελέα και να μην υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για τον Διαφθοράς.