Νέο δωράκι με την τροπολογία για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές

Must Read

Τεράστια περιθώρια για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων λαμβάνει η τροπολογία για τις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές, καθώς πλέον επιτρέπεται να πραγματοποιούνται με μετρητά και όχι μέσω τραπέζης, όπως όριζε ο νόμος.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, οι γονικές παροχές και δωρεές θα είναι αφορολόγητες έως του ποσού των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας, ακόμη και στην περίπτωση που πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου. Μάλιστα, με την ίδια τροπολογία ορίζεται πως για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, θα πρέπει η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πως η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια), που διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10% μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού 800.000 ευρώ. Αρκετοί φορολογούμενοι αγνόησαν ή δεν πρόσεξαν τη συγκεκριμένη διάταξη, προέβησαν σε δωρεές και γονικές παροχές, με μετρητά, με αποτέλεσμα να χρεωθούν με φόρο 10%, επί του δωριζόμενου ποσού. Το νέο καθεστώς θα ισχύσει αναδρομικά, από την 1η Οκτωβρίου του 2021, που σημαίνει ότι όσοι πλήρωσαν φόρο για δωρεές χρηματικών ποσών ή γονικές παροχές επειδή προχώρησαν σε δωρεές ή γονικές παροχές με μετρητά, θα διαγραφούν τα σχετικά ποσά ή θα τους επιστραφούν, εφόσον έχουν καταβληθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This