Μαξίμου: Σύσκεψη-τορπίλη στο πρόγραμμα των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού!

Οι εξελίξεις με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας πίσω από τροποποίηση του σχεδιασμού

Must Read

«Κράτει» στο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ πρόγραμμα προμήθειας των τεσσάρων νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η λήψη απόφασης θα μετατοπιστεί χρονικά για διάστημα που τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Βασικός λόγος για τη μετατόπιση είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εγχώρια ναυπήγηση τουλάχιστον των τριών κορβετών. Στην περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας το πρόγραμμα θεωρείται ως προϋπόθεση, προκειμένου να εμπλακεί στην αναδιάρθρωση των ναυπηγείων η ιταλική Fincantieri, που αποτελεί και υποψήφια ανάδοχο.

Η εξέλιξη οδηγεί το Π.Ν. στην τροποποίηση του σχεδιασμού του για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκρινόμενη επιλογή από τους καθ’ ύλην αρμοδίους είναι:

  • να εξασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN, που θα εξασφαλίσει μία επιπλέον μονάδα επιφανείας υψηλών επιχειρησιακών επιδόσεων και, μάλιστα, σε τιμή εξαιρετικά συμφέρουσα, που είχε καθοριστεί στην αρχική σύμβαση πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και το γενικό κύμα αύξησης του κόστους, και
  • να υλοποιηθεί, παρά το ρίσκο που εμπεριέχει, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου MEKO-200HN.

Αντίθετα, η απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων που αποσύρονται από το ναυτικό των ΗΠΑ θεωρείται εξόχως προβληματική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This