Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στους «27» σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα από Covid-19

Με τον πιο τραγικό τρόπο διαψεύδει η Eurostat τα περί επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση

Must Read

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα». Η παραπάνω φράση, που ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι επιχειρούν εδώ και μήνες να πείσουν την ελληνική κοινωνία πως η Ελλάδα δεν είναι «μαύρη πρωταθλήτρια» στους θανάτους από κορωνοϊό.

Το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης ήρθε χθες να διαψεύσει με τον πλέον ηχηρό τρόπο η έκθεση της Eurostat, η οποία δείχνει πως η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα, θέση που κατείχε ξανά τον περασμένο Απρίλιο.

Στην έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα εμφανίστηκε να έχει τον Αύγουστο ποσοστό υπέρβασης των αναμενόμενων θανάτων 24,3%, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (12%). Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο), η χώρα μας βρισκόταν πέμπτη στον ίδιο κατάλογο, με ποσοστό 23,7%, αλλά με αυξητική τάση.

Η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή των άλλων χωρών, όπου καταγράφεται υποχώρηση του ποσοστού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 24,3%, στη Γερμανία στο 16,5%, στην Κύπρο, που βρίσκεται στη μέση, στο 12,1%, στην Πορτογαλία στο 9,2%, στη Σουηδία στο 6,7%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 12%.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, θα έπρεπε να κάνουν τον Θάνο Πλεύρη να αλλάξει στρατηγική, κάνοντας ένα βήμα από το αφήγημα του success story στη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει σχεδόν απίθανο, καθώς ο Θάνος Πλεύρης έχει αποδείξει αυτόν τον έναν χρόνο που βρίσκεται στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πως δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος και την ειλικρίνεια να παραδεχθεί τα εγκληματικά του λάθη.

Ιδιότυπος αρνητής

Στο ζήτημα των θανάτων, εξάλλου, ο ίδιος έχει μετατραπεί σε έναν ιδιότυπο αρνητή, λέγοντας τη μια πως «δεν εξετάζουμε τους θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών», την άλλη πως «στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα η Ελλάδα πάει καλά», είτε αλλάζοντας τον τρόπο καταγραφής των θανάτων από τον ΕΟΔΥ και μιλώντας για «θανάτους με και από κορωνοϊό».

Σημειώνεται πως ο όρος «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει θανάτους από όλες τις αιτίες, ο οποίος καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και θεωρείται πως ξεπερνά τον αριθμό που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε «κανονικές» συνθήκες. Αποτελεί έναν δείκτη συναγερμού, ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών που προκαλούν την αύξηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This