Ο ΕΦΚΑ με έγγραφό του προς τις εισαγγελικές Αρχές παραδέχεται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις ως προς τον επανυπολογισμό στις συντάξεις, που ολοκληρώθηκε το 2019. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι για περισσότερες από 500.000 κύριες συντάξεις δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης, με συνέπεια να επηρεάζονται όχι μόνο οι σημερινές αλλά και οι μελλοντικές αποδοχές των συνταξιούχων που είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016.
Την αποκάλυψη έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να γίνει με σωστό τρόπο ο επανυπολογισμός των συντάξεων, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τυχόν μεγαλύτερες ή διπλές εισφορές που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες οχλήσεις του ΕΝΔΙΣΥ προς τον τέως διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη και προς τον νυν διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή. Επίσης, είχαν γίνει οι απαραίτητες κοινοποιήσεις προς τον τέως υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και προς τον νυν υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Το δίκτυο είχε επισημάνει τη μη εφαρμογή του νόμου στο σκέλος του επανυπολογισμού και σε σχέση με την παράλληλη ασφάλιση από 1-1-2019. Έφτασε στο σημείο να καταθέτει εξώδικα αλλά και μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα, και ανάγκασε έτσι τον e-ΕΦΚΑ να πάρει θέση πρώτη φορά, η οποία του γνωστοποιήθηκε ύστερα από αίτηση προς τις εισαγγελικές Αρχές.
Σε σχετική ανακοίνωση το ΕΝΔΙΣΥ αναφέρει περίπτωση συνταξιούχου του Δημοσίου με 24,5 έτη παράλληλης ασφάλισης, ο οποίος είχε προσωπική διαφορά ύψους 138 ευρώ, όμως λόγω λανθασμένου επανυπολογισμού της σύνταξής του δεν έπαιρνε την απαιτούμενη προσαύξηση, ύψους 435,69 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο συγκεκριμένος με τα σημερινά δεδομένα δεν θα λάβει καθόλου αύξηση -εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αρμόδιων υπουργών για ποσοστό 7%-, καθώς αυτή θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Όμως, αν γίνει σωστά ο επανυπολογισμός της σύνταξής του, όχι μόνο η προσωπική διαφορά μηδενίζεται, αλλά θα λάβει όλη την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση, καθώς οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν δεύτερη φορά μετά την ψήφιση του νόμου Βρούτση (ν.4670/2020) που προβλέπει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο λόγος είναι ότι εφόσον είναι μειωμένη η σύνταξη λόγω του ελλιπούς πρώτου επανυπολογισμού, θα είναι αντίστοιχα μειωμένη και έπειτα από τον δεύτερο, άρα και η προσωπική διαφορά θα είναι εντελώς λανθασμένη. Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν από το νέο έτος και γι’ αυτούς.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις αρχές του έτους, έπειτα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και καταγγελίες, ο ΕΦΚΑ είχε υποχρεωθεί να ορίσει 40μελή Ομάδα Έργου προκειμένου να εξετάσει τις περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς είχε διαπιστωθεί μέσω των ενημερωτικών τους σημειωμάτων ότι οι συντάξεις τους είχαν επανυπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο. Εκτός από τους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, προβλήματα εντοπίζονται σε δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων και σε όσους ήταν ενταγμένοι στα βαρέα και υπερβαρέα. Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούνιο ο ΕΦΚΑ διόρθωσε μια τέτοια περίπτωση και κατέβαλε σε συνταξιούχο, πρώην εργαζόμενη του ΕΟΤ, αύξηση 744,33 ευρώ στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής της, αφού συνυπολόγισε το ασφαλισμένο ασφάλιστρο (32% αντί για 20%) που πλήρωνε επί σειρά ετών.