«Ναυμαχία» στο λιμάνι για το… φιλέτο των δικαστηρίων του Πειραιά, ανάμεσα σε ισραηλινή εταιρεία και σύμπραξη ελληνικών συμφερόντων

Την απόφαση θα λάβει το ΤΑΧΔΙΚ που εποπτεύεται προσωπικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα

Must Read

Στα χέρια της επιτροπής που έχει οριστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκονται οι προσφορές των δύο εταιρειών για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά.

Ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη φορά, καθώς είχε βγει άγονος πριν από λίγους μήνες, αφορά τη μεταφορά του Πρωτοδικείου και Εφετείου Πειραιά από το κτίριο της οδού Σκουζέ σε κτίριο επιφανείας τουλάχιστον 30.000 τ.μ αξίας μέχρι 80,95 εκατ. ευρώ.

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν η ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon που κατέχει το παλιό κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στην οδό Αθηνών-Πειραιώς και η εταιρεία Dimand Real Estate που έχει διαθέσει ακίνητο, δίπλα στο Παπαστράτειο γυμναστήριο.

Η μεταφορά των δικαστηρίων του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας είχε εξαγγελθεί πριν από έναν χρόνο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μέσα σε χρόνο-εξπρές έγινε η προκήρυξη του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού αγοράς ακινήτου για τη στέγαση των δικαστηρίων της πόλης.

Οι «φωτογραφικοί όροι» που απέκλεισαν δημόσια κτίρια

Τότε είχε καταγγελθεί πως ο διαγωνισμός έγινε με «φωτογραφικούς» όρους ώστε να αποκλειστούν δύο δημόσια κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να μεταστεγαστεί το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, χωρίς να χρειάζεται το κράτος να πληρώσει για την αγορά του ακινήτου.

Πρόκειται για το ακίνητο του Υπουργείου Οικονομικών επί της Ακτής Κονδύλη 32 στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου πληροί τις προδιαγραφές για Δικαστικό Μέγαρο και απέχει μόλις 250 μέτρα από όλα τα συγκοινωνιακά δίκτυα.

Επίσης, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και φορείς, αποκλείστηκε το κτίριο της Ραλλείου στην πλατεία Κοραή, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα από το λιμάνι και το οποίο θα παραχωρούνταν δωρεάν για 49 χρόνια.

Και όμως η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει «δώρο» 80 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτη για την αγορά κτιρίου, προκηρύσσοντας διαγωνισμό με όρους τους οποίους δεν καλύπτουν τα δύο προς διάθεση δημόσια κτίρια…

Οι διεκδικητές των 80 εκατ. ευρώ

Τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο διαγωνισμό συμμετέχουν δύο εταιρείες. Πρόκειται για την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία BZPW Real Estate Development (συμφερόντων της Golden Horizon) που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων στο κτίριο της στην οδό Πειραιώς στα Καμίνια που στέγαζε επί δεκαετίες την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ.

Όπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, το κτίριο αγοράστηκε σε πλειστηριασμό που είχε αρχικό τίμημα μόλις 3,28 εκατ. ευρώ και τώρα αναμένεται να βγάλουν πολλαπλάσιο κέρδος, αν μεταστεγαστούν εκεί τα δικαστήρια του Πειραιά.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, ο πωλητής του ακινήτου θα πάρει αμέσως 17,144 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» από κονδύλια των εθνικών πόρων που έχουν ήδη δεσμευτεί. Τα υπόλοιπα 62 εκατ. ευρώ που αφορούν πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, θα δοθούν μέσα σε διάστημα δύο ετών από την έκδοση της πολεοδομικής άδειας και διαμόρφωσης του κτιρίου για τις ανάγκες των δικαστηρίων του Πειραιά.

Η δεύτερη προσφορά εκδηλώθηκε από την εταιρεία DIMAND ΑΕ για κτίριο επί της οδού Μεθώνης-Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και δίπλα στο «Παπαστράτειο» κολυμβητήριο.

Συμπτωματικά η εταιρεία DIMAND συμμετέχει και στο επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πειραιά ο «Πύργος», το λεγόμενο «εμποροναυτιλιακό κέντρο» που «στοιχειώνει» στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά προϋπολογισμού 19 εκατ. Ευρώ, έχει αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, της οποίας πρόεδρος είναι ο πεθερός του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, παρουσία του οποίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας είχε εξαγγείλει το διαγωνισμό με τους «φωτογραφικούς» όρους με τους οποίους αποκλείστηκαν τα δύο δημόσια κτίρια…

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«Διαβολική»… ταύτιση των οικονομικών προσφορών για τα δύο κτίρια

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που κηρύχθηκε άγονος, είχαν υποβληθεί παραπλήσιες οικονομικές προσφορές ύψους 79.000.000 και 78.500.000 ευρώ. Μόλις 500.000 ευρώ διαφορά οι προσφορές των δύο εταιρειών και μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ από τα 80 εκατ. ευρώ που δίνει το Δημόσιο για την αγορά και μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά. Διαβολική σύμπτωση ή κάτι άλλο συνέβη;

Πάντως, μετά το άνοιγμα των προσφορών οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε εκατέρωθεν ενστάσεις που οδήγησαν τους αρμόδιους του υπουργείου Δικαιοσύνης να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξουν με ελαφρώς διαφοροποιημένους όρους προκειμένου να αποφύγουν πολύμηνες καθυστερήσεις λόγω ενδεχόμενων νέων ενστάσεων…

Σε αυτή τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει εκ  νέου προσφορές για τα ίδια ακίνητα, τα οποία όμως έχουν τεράστιες διαφορές.

Το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» των Ισραηλινών επενδυτών, πρέπει να υποστεί σημαντικές μετασκευές προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων.

Το ακίνητο της Demand είναι απλά χώρος όπου θα πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή ένα κτίριο που θα στεγάσει το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Αποκλείστηκε ο ΔΣΠ από την Επιτροπή Αξιολόγησης

Την απόφαση θα λάβει η επιτροπή αξιολόγησης που έχει οριστεί από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται απευθείας από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης και στην προκειμένη περίπτωση από τον Κώστα Τσιάρα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα αξιολογήσει η διορισμένη επιτροπή τις δύο προσφορές και αν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις από την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βλέπετε οι Ισραηλινοί είναι στρατηγικοί επενδυτές για την ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά η Demand έχει ισχυρούς φίλους εντός των τειχών της ελληνικής επικράτειας και έχει συνασπίσει επιχειρηματικούς ομίλους που θα έχουν πολλαπλά οφέλη από την ανέγερση των δικαστηρίων της πόλης στο ακίνητο της εταιρείας…

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά είχε ζητήσει να έχει εκπρόσωπο στην επιτροπή που θα αξιολογήσει τις διαμετρικά αντίθετες προσφορές (ΣΣ παλιό κτίριο «Κεράνη« των Ισραηλινών έναντι ακινήτου προς ανέγερση κτιρίου της Demand). Όμως το αίτημα του ΔΣΠ απορρίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Για την επιλογή του νέου κτιρίου των δικαστηρίων του Πειραιά, αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι το ΤΑΧΔΙΚ που εποπτεύεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και συνολικά η κυβέρνηση…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This