Τραγέλαφος στη δίκη με κατηγορούμενους αστυνομικούς για διαφθορά!

Η ΕΥΠ, ο Ρουμπάτης και το ατόπημα του Προέδρου του δικαστηρίου

Must Read

Τραγελαφικές καταστάσεις διαδραματίστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας στη δίκη με κατηγορούμενους για δωροδοκία 19 άτομα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι και πρώην αστυνομικοί.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πρόχειρα απομαγνητοφωνημένες (σε απλά φύλλα χάρτου) τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων, την περίοδο Αύγουστος 2015- Δεκέμβριος 2016, με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Δ. Μάλαμας (δολοφονήθηκε 29 Οκτωβρίου 2019 στο Χαϊδάρι) χρημάτιζε μέσω των κατηγορουμένων έναν κύκλο προσώπων – μεταξύ των οποίων και εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς- προκειμένου να καλύπτουν παρανόμως λειτουργούντες οίκους ανοχής και mini casino στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο ο επικεφαλής της Διεύθυνσης εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, υποστράτηγος Ηλίας Κοσσυβάκης, ανέφερε ότι η υπηρεσία του εποπτεύεται από την Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και από τον Eισαγγελέα Εφετών και προσέθεσε, ότι η υπηρεσία του είναι καθ’ ύλην αρμόδια όλων των θεμάτων για τις υποθέσεις που αφορούν καταγγελίες για διαφθορά αστυνομικών λιμενικών και άλλων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κοσσυβάκης στο δικαστήριο, η υπηρεσία του ενημερώθηκε για την έρευνα της ΕΥΠ μόλις τον Μάρτιο του 2017, όταν ο ίδιος προσωπικά κλήθηκε από την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να του παραδοθούν για νόμιμη απομαγνητοφώνηση περίπου 95 DVD με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των εμπλεκομένων προσώπων, οι οποίες είχαν επισυνδεθεί νομίμως, με βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Τα 35 DVD με τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων που είχαν καταγραφεί από την ΕΥΠ σε προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν παραδόθηκαν για νόμιμη απομαγνητοφώνηση στην υπηρεσία του.

Η μαρτυρική κατάθεση του κ. Κοσσυβάκη προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο, αφού είναι αδιανόητο για μία υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών που ερευνούσε η ΕΥΠ, ο τότε διοικητής της, Γιάννης Ρουμπάτης, να μην είχε αποστείλει τα σχετικά πληροφοριακά δελτία και το συλλεγέν υλικό που είχε προκύψει από τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να ακολουθήσουν όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Κατασκευασμένες οι συνομιλίες!    

Στη συνέχεια, δικηγόροι κατηγορουμένων υπέβαλαν προφορικά ένσταση προς το δικαστήριο, ζητώντας να μην αναγνωστούν οι προχείρως απομαγνητοφωνημένες από την ΕΥΠ συνομιλίες των κατηγορουμένων, αφού αυτές δεν αποτελούν «έκθεση» όπως ορίζει το άρθρο 148 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Γραπτή ένσταση υπέβαλε και ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων πρώην αστυνομικών, Γιάγκος Λαμπίρης, υποστηρίζοντας ότι οι απομαγνητοφωνήσεις που διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, «είναι προϊόν κατασκευής αγνώστων προσώπων» και δεν αντιστοιχούν στο περιεχόμενο των 35 ψηφιακών δίσκων που περιλαμβάνουν τις υποκλαπείσες ηχητικές συνομιλίες.

Ακόμη, στην ίδια ένσταση, ο κ. Λαμπίρης επισημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι της ΕΥΠ δεν υπάγονται ούτε στους γενικούς ούτε στους ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους. Επομένως, και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 7/2014 γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν δικαιούνται να ενεργούν προανακριτικές πράξεις όπως είναι η απομαγνητοφώνηση με τη μορφή «έκθεσης» τηλεφωνικών συνομιλιών.

Ένταση στη δίκη    

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξέδωσε από την έδρα, μόνος του, διάταξη και χωρίς να δώσει το λόγο στον εισαγγελέα, απορρίπτοντας τις ενστάσεις των κατηγορουμένων.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ένταση, με τους δικηγόρους να επισημαίνουν το ατόπημα του προέδρου να μη δώσει το λόγο στον εισαγγελέα και τον εισαγγελέα να λέει προς τον πρόεδρο «είμαι κι εγώ εδώ».

Τελικά, η δίκη διακόπηκε για 20 λεπτά και όταν το δικαστήριο επανήλθε, δόθηκε ο λόγος στον εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε να μην αναγνωστούν ούτε να ληφθούν υπόψη οι προχείρως απομαγνητοφωνημένες από την ΕΥΠ τηλεφωνικές συνομιλίες, αφού αυτές δεν αποτελούν «έκθεση» κατά το άρθρο 148 του ΚΠΔ.

Συγκεκριμένα, δεν περιέχουν το ονοματεπώνυμο των υπαλλήλων που διενήργησαν τις απομαγνητοφωνήσεις αλλά ούτε τον τόπο και την ημερομηνία που αυτές διενεργήθηκαν. Επίσης όπως τόνισε ο εισαγγελέας το περιεχόμενο των επίδικων απομαγνητοφωνηθέντων τηλεφωνικών συνομιλιών δεν στηρίζεται σε κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο από το οποίο θα μπορούσε να προκύψει η γνησιότητά τους.

Τέλος, ο εισαγγελέας υπενθύμισε στο δικαστήριο, ότι όταν κλήθηκε για να εξεταστεί σχετικά με την υπόθεση ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, εκείνος επικαλέστηκε το «υπηρεσιακό απόρρητο» και αρνήθηκε να καταθέσει.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων συντάχθηκαν με την πρόταση του εισαγγελέα και προσέφυγαν στο δικαστήριο κατά της διάταξης του προέδρου.

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο συνήγορος, Γιάγκος Λαμπίρης, «στα 30 χρόνια της επαγγελματικής του πορείας δεν του έχει ξανασυμβεί να εκδίδει επί σοβαρών νομικών θεμάτων διάταξη μόνον ο πρόεδρος του δικαστηρίου και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία και επιπλέον αιφνιδιάζοντας τα λοιπά μέλη της σύνθεσης.»

Τελικά, το δικαστήριο μετά από διάσκεψη δύο ωρών, απέρριψε με ψήφους 2-1 τις ενστάσεις των κατηγορουμένων, χωρίς να υπάρξει αιτιολόγηση της απόφασής του.

Όπως όμως διευκρίνισε ο πρόεδρος, μετά από τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων, η απόφαση αφορά μόνο στην ανάγνωση των προχείρως από την ΕΥΠ απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών. Αν αυτές ληφθούν, τελικά, υπόψη ως αποδεικτικό μέσο, θα κριθεί στη συνέχεια της δίκης με άλλη απόφαση του δικαστηρίου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Νοεμβρίου 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This