Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023

Μπλόκο ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου

«Φωτογραφικοί» οι όροι του δεύτερου διαγωνισμού - Αμφίβολο αν εμφανιστούν επενδυτές την 30ή Νοεμβρίου

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο πρώτος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, που κόστισε στον ελληνικό λαό πάνω από 110.000.000 ευρώ για την κατασκευή του, έγινε το 2014 και ήταν άγονος. Το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να δαπανά κι άλλα λεφτά κάθε χρόνο για να το συντηρεί, ενώ δεν αποφέρει έσοδα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Εύλογα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι στον δεύτερο διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ θα βελτίωνε τους όρους για τους υποψήφιους επενδυτές. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: τους έκανε όχι μόνο απλησίαστους, αλλά και «φωτογραφικούς».

Έτσι, παραμένει αμφίβολο αν και ποιοι υποψήφιοι επενδυτές θα ρισκάρουν να καταθέσουν προσφορές μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που κηρυχθεί κι αυτός ο διαγωνισμός άγονος, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με τις ετήσιες δαπάνες συντήρησης με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι στη σύμβαση παραχώρησης του 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπήρχε κανένας όρος περί «κυρίαρχης χρήσης της ιππασίας» στο ακίνητο των 589 στρεμμάτων. Αυτό είναι κάτι που το ΤΑΙΠΕΔ «φόρτωσε» στον τωρινό διαγωνισμό. Το ερώτημα είναι «γιατί;». Ποιον ή ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια απωθητική για κάθε επενδυτή παρέμβαση; 

Ο διαγωνισμός του 2014 προέβλεπε ότι ήταν στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή να έλθει σε διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Ιππασίας για τυχόν σύναψη νέας συμφωνίας. Σημείωνε μάλιστα ότι η ακριβής έκταση, καθώς και οι σχετικοί όροι της συμφωνίας θα προσδιορισθούν από τον επενδυτή. Δηλαδή, ο επενδυτής είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι στο ακίνητο, δίχως καμία υποχρέωση απέναντι στην Ομοσπονδία Ιππασίας.

Επίσης, από πουθενά δεν προέκυπτε στον διαγωνισμό προ οκτώ ετών ότι απαιτείται «δάνεια εμπειρία ιππασίας» για να μπορεί ένας επενδυτής να συμμετέχει στη διαδικασία. Κι αυτός είναι ένας ακόμα σκοτεινός όρος, που επίσης μπήκε τώρα από το ΤΑΙΠΕΔ, μετατρέποντας ουσιαστικά σε «συμπαίκτη» την ομοσπονδία, η οποία πρόλαβε από τον Αύγουστο κιόλας να δηλώσει διαθέσιμη.

Παρά τους καλύτερους όρους, ο διαγωνισμός δεν καρποφόρησε το 2014. Τώρα, οι πιθανότητες είναι ακόμα μικρότερες, αφού το ΤΑΙΠΕΔ προσθέτει νέες δυσκολίες που οδηγούν σε υποβάθμιση ή ακόμα και σε απαξίωση το Ολυμπιακό Κέντρο στο Μαρκόπουλο. Αν προκύψει επενδυτής, θα έχει περιορισμένες δυνατότητες για να μπορέσει να αξιοποιήσει τελικά μόνο ό,τι… περισσεύει από την Ομοσπονδία Ιππασίας.

Στη νέα πρόσκληση υποβολής προσφοράς αναφέρεται κατ’ αρχάς ότι ο βασικός στόχος που επιθυμεί να επιτύχει το Ταμείο μέσω της συναλλαγής είναι η αξιοποίηση του ακινήτου μέσω αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του, με την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Οι όροι, όμως, που έχει προσθέσει δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, και ειδικά ο συγκεκριμένος: «Διασφαλίζεται η αξιοποίηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων με κυρίαρχη τη χρήση της αθλητικής ιππασίας».

Το ερώτημα είναι γιατί η Ομοσπονδία Ιππασίας, που παραμένει «στο τζάμπα» στο Μαρκόπουλο από το 2009, έχει προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, όπως, π.χ., με του πολύ δημοφιλούς τένις.

Από τα πρακτικά του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης της Δημόσιας Περιουσίας, τον Απρίλιο του 2021, προκύπτουν και νέα ερωτήματα. Εκεί έγινε συζήτηση ύστερα από επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ με αίτημα για αναπροσαρμοσμένη πρόταση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ακίνητο στο Μαρκόπουλο.

Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ έκανε τέτοιο αίτημα που αποσκοπούσε σε πράσινο φως για την κυρίαρχη χρήση; Και πώς το δικαιολογεί; Έπραξε το ίδιο και σε άλλους διαγωνισμούς; Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα 200 στρέμματα στο Μαρκόπουλο καταλαμβάνονται ήδη από τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, με παραδοχή ότι «η μορφολογία του ακινήτου δεν επιτρέπει πολλές δυνατότητες στον επενδυτή».

Αν, όμως, οι δυνατότητες είναι ήδη περιορισμένες για τον επενδυτή, τότε γιατί προστέθηκε και η κυρίαρχη χρήση για την ιππασία, για την οποία τάχθηκε υπέρ το Κεντρικό Συμβούλιο, δεσμεύοντας μια τόσο μεγάλη έκταση του ακινήτου αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό; Και γιατί από κανέναν παριστάμενο δεν έπεσε η απλούστατη ιδέα των άπλετων ελεύθερων και διαθέσιμων χώρων για την ιππασία στον κοντινό ιππόδρομο;

Ακόμα κι έτσι, το Προεδρικό Διάταγμα ακόμα αναμένεται. Που σημαίνει ότι είναι πιθανό ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα, αλλά οι ενδιαφερόμενοι να μη γνωρίζουν καν τι ακριβώς προβλέπεται.

Μοντέλο αξιοποίησης για… Νόμπελ προς όφελος μιας παρέας 

Το ΤΑΙΠΕΔ δείχνει ότι θέλει να «στραγγίξει» τον επενδυτή προς όφελος της ιππασίας. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μοντέλο αξιοποίησης για… Νόμπελ, ξεπερνώντας τον εαυτό του. Το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, ποιανού το συμφέρον κοιτάζει; Του Δημοσίου ή μιας παρέας της ιππασίας που κάνει αγώνες εκεί 15 μέρες κι έναν μήνα τον χρόνο με ισχνό οικονομικό αποτύπωμα;

Το ΤΑΙΠΕΔ του Δημήτρη Πολίτη, του Θανάση Ζηλιασκόπουλου και του Παναγιώτη Σταμπουλίδη πιστεύει ότι έλκονται επενδυτές με αυτά τα «ράβε – ξήλωνε» όλο και πιο δυσβάσταχτων όρων; Ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και τα κέρδη θα είναι τα υψηλότερα δυνατά για ένα αναξιοποίητο ακίνητο επί δύο δεκαετίες; Ότι οι όροι δεν είναι κόντρα στο δημόσιο συμφέρον για κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μίνι Ελληνικό» δίπλα στο αεροδρόμιο κι όχι σε ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο ακίνητο;

Από όλα τα έργα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που συνεχίζουν να αποτελούν νεκροταφεία εκατομμυρίων με τη μη αξιοποίησή τους, υπάρχουν κάποια που ακόμα και τώρα θα μπορούσαν να αποζημιώσουν τον φορολογούμενο, να αποφέρουν χρήμα στο δημόσιο ταμείο και να αποκτήσουν παραγωγική χρήση. Όμως, το τεράστιο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο αντιμετωπίζεται σαν να είναι ιδιοκτησίας ΕΟΙ και μηδενικής αξίας. Με τον λογαριασμό να στέλνεται κάθε μήνα ξανά και ξανά στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εργάτες βρήκαν κρυμμένα στο μαγαζί του Ηλία Μίχου κινητό και τάμπλετ

Τις τελευταίες ώρες μια σημαντική εξέλιξη καταγράφεται στην πολύκροτη υπόθεση με τον βιασμό της...

Γιος καταδικασμένου της 17Ν αναρχικός που συνελήφθη στην Πάτρα για ένοπλες ληστείες

Βρέθηκαν πιστόλια, εκρηκτικά, περούκες, μέχρι και ασύρματοι συντονισμένοι στις συχνότητες της αστυνομίας

Η πρώτη έξοδος της Άννας Μαρίας μετά την κηδεία του τέως βασιλιά

Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο θα τελεστεί αύριο Πέμπτη στο Τατόι τρισάγιο στη μνήμη του τέως...

Πατέρας μικρής Μελίνας για παρέμβαση Αρείου Πάγου: «Να το φτάσουμε μέχρι τέλους»

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο...

Πήρε φωτιά το σπίτι ηλικιωμένης και εγκλωβίστηκε στο μπαλκόνι

Φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα...

Ελιζαμπέτε Μπότσαρη: Συνεχίζεται η περιπέτειά της για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά θέλει...

Όσα είπε η απόγονος του αγωνιστή του 1821 αποκλειστικά στο newsbreak.gr

Βρήκαν 65χρονο απαγχονισμένο σε δέντρο

Καθημερινές είναι πλέον οι αυτοκτονίες που καταγράφονται στη χώρα μας, απόρροια κυρίως των προβλημάτων...

Μαρτυρία-«κλειδί» για την εξαφάνιση της 44χρονης μητέρας στη Ρόδο: «Την είδα να…»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 44χρονης μητέρας στη Ρόδο, η...

Αύριο το τρισάγιο για τα 9μερα του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – Η επιθυμία της...

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 9ημερο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά...

Αποκάλυψη: Ο λογιστής είχε πάρει 65 αυτοκίνητα να τα δώσει για leasing και δεν...

Η εταιρεία τον είχε μηνύσει μια μέρα πριν βρεθεί νεκρός - Ξεσπά ο γιος της 47χρονης: «Δεν έχει κάνει τίποτα η μάνα μου»

Φρίκη στην Ιεράπετρα: 12χρονη έπεσε θύμα πολλαπλών βιασμών από ανήλικους!

Σοκ και «παγωμάρα» προκαλεί η συγκλονιστική ιστορία ενός κοριτσιού μόλις 12 ετών το οποίο,...

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ βοηθούν τους γονείς να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για τα...

Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε...

Πάτρα: Ντελιβεράς έσωσε την ζωή άνδρα που κατέρρευσε ξαφνικά!

Σωτήρια ήταν η παρέμβαση ενός ντελιβερά όταν ένας 60χρονος άνδρας στην Πάτρα κατέρρευσε ξαφνικά...

«Δήθεν» επίσκοπος ήθελε να τελέσει τρισάγιο για τον τέως βασιλιά! – Η ανακοίνωση της...

Μια οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με αφορμή την εμφάνιση ενός...

Δαφνί: Σε κίνδυνο υπάλληλοι και ασθενείς από τις ελλείψεις σε δομές και προσωπικό

«Λυγίζει» κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε δομές και προσωπικό το  Ψυχιατρικό...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θρίλερ στην Καρδίτσα: Απατημένος άνδρας πυροβόλησε τον εραστή της συζύγου του

Για τα μάτια μίας γυναίκας επικράτησε πανικός στην Καρδίτσα,...

Νεκρή μέσα στο σπίτι της βρέθηκε 31χρονη νηπιαγωγός – Τι έδειξε η νεκροψία

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια νεαρή νηπιαγωγός...

Δέσποινα Κουτσομητροπούλου: Αυτή είναι η σύζυγος του Άρη Πορτοσάλτε

O Άρης Πορτοσάλτε είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Δέσποινα...

Η δημοσκόπηση που πάγωσε το Μαξίμου

Σε μείζον εσωκομματικό πρόβλημα εξελίσσεται η συμπεριφορά του Κυριάκου...

Αποκάλυψη: Ο λογιστής είχε πάρει 65 αυτοκίνητα να τα δώσει για leasing και δεν τα πλήρωσε ποτέ!

Η εταιρεία τον είχε μηνύσει μια μέρα πριν βρεθεί νεκρός - Ξεσπά ο γιος της 47χρονης: «Δεν έχει κάνει τίποτα η μάνα μου»

Δημοσκόπηση: Ποια οικογένεια πιστεύετε ότι προβάλλει καλύτερα την Ελλάδα;

Ζούμε στην εποχή της εικόνας, οπότε αναπόφευκτα οι σκηνές...

Εμφανίστηκε η σύζυγος του νεκρού λογιστή – Τι δεν κολλάει στην ιατροδικαστική

«Δεν πήρα εγώ τα χρήματα και δεν έφυγα στην Αλβανία» λέει και διαψεύδει την 47χρονη που συνελήφθη για δολοφονία

NEWSROOM