Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα - Εργαζόμενοι βροντοφώναξαν «ως εδώ»

Must Read

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 η μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μεγάλο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που «ροκανίζει» τα εισοδήματά τους, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη απεργία και η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης από την πλατεία Κλαυθμώνος, με χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να δίνουν δυναμικά το παρών. Παράλληλα σωματεία και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία, ενώ το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Οι πορείες κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, ωστόσο σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έντασης όταν άγνωστοι πέταξαν πέτρες και μολότοφ, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Λεωφόρο Αμαλίας. Τα ΜΑΤ έκαναν ρίψη δακρυγόνων και κυνήγησαν διαδηλωτές στην Ερμού, ενώ προχώρησαν σε προσαγωγές.

Σημειώνεται ότι η πρωτοφανής απόφαση της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) να μην δημοσιευτούν σήμερα οι φωτογραφίες των φωτορεπόρτερ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, υλικό διανέμεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να μεταφερθεί ο παλμός των μεγάλων συγκεντρώσεων.

Τσίπρας: «Ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς»

Το παρών στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση έδωσε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της πορείας, ο ίδιος δήλωσε ότι η σημερινή μέρα, είναι μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία δίνουν σήμερα μια ηχηρή απάντηση στο καθεστώς της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ανασφάλειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής, της αναξιοπρέπειας.

Στο καθεστώς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συρρικνώνει την δημοκρατία και βυθίζει την ελληνική κοινωνία στην απελπισία. Κάθε μέρα που περνά κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς και τους φτωχούς απελπισμένους.

Σήμερα είναι ένα δυνατό μήνυμα ότι ο λαός μπορεί να δώσει διέξοδο. Με την ενεργή παρουσία του όμως, και φυσικά με την προοπτική μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στις κάλπες που σύντομα θα στηθούν.

Υπάρχει εναλλακτική λύση προστασίας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη στην ακρίβεια, στην αισχροκέρδεια, στους θανάτους από την πανδημία. Χειρότερη στους μισθούς. Υπάρχει εναλλακτική λύση με στήριξη των μισθών, στήριξη της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη. Και θα έρθει γρήγορα» σημείωσε.

Ανδρουλάκης: «Βαθιά άδικη η οικονομική κρίση στη χώρα μας»

Το παρών στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα έδωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε δηλώσεις του από την πλατεία Κλαυθμώνος, ο ίδιος τόνισε:

«Η οικονομική κρίση είναι βαθιά άδικη στη χώρα μας και αυτό φαίνεται από τις επιπτώσεις συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στην Ελλάδα, έχουμε πληθωρισμό ακρίβειας για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και πληθωρισμό υπερκερδών για τους ισχυρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νοικοκυριά έως 750 ευρώ μηνιαίο εισόδημα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και τα νοικοκυριά έως 1100 ευρώ έχουν χάσει περίπου το 14%.

Συγχρόνως, οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, ενώ η τιμή της μεγαβατώρας ήταν περίπου στα 400 ευρώ και στα 233 ευρώ τους δύο προηγούμενους μήνες, την πούλησαν στα 600 και στα 800 ευρώ.

Και βέβαια οι τράπεζες, όπου η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων από το μέσο όρο επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση, αντί λοιπόν να έχει προτεραιότητα να προστατέψει τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη, συνεχίζει σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση να είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.»

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική»

Το μήνυμα ότι η μεγάλη συμμετοχή στην σημερινή πανελλαδική απεργία αποδεικνύει ότι ο λαός δεν θα δείξει καμία ανοχή στις πολιτικές εναντίον του έστειλε  ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Η μεγάλη, σημερινή πανελλαδική απεργία στέλνει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη,ότι ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θα γίνουν συνένοχοι, δεν θα δείξουν καμία ανοχή στην αντιλαική πολιτική των κυβερνώντων, των άλλων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, της ενεργειακής φτώχειας και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της σαπίλας αυτού του καπιταλιστικού συστήματος». 

Τι ισχύει για μετρό, ταξί, λεωφορεία, τραμ

Χωρίς Μετρό (γραμμες 2&3), χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ θα μείνει σήμερα η Αθήνα. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022» δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτέμβρη, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Διοίκησής της.

Τα σωματεία των εργαζομένων σε Λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2&3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (πρώην Ηλεκτρικός) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, των εργατικών σωματείων, μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και φοιτητών στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη. Από την Καμάρα μέχρι την παραλία όλοι οι δρόμοι γέμισαν διαδηλωτές.

Δείτε εικόνες:

Ο «Άδωνις» σέρβιρε καπαμά και μίλησε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ!

Με χιουμοριστική διάθεση οι Θεσσαλονικείς απεργοί-μέλη του ΠΑΜΕ, τρόλαραν τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στο άγαλμα Βενιζέλου στη συμπρωτεύουσα.

Ένας άνδρας φορούσε μια μάσκα με το πρόσωπο του Υπουργού Ανάπτυξης και κρατούσε ένα ταψί που έγραφε τη λέξη «καπαμάς», με σαφή αναφορά στην αντίδραση του ηλικιωμένου πολίτη κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού», ο οποίος αντέδρασε στην ερώτηση πως είδε τις τιμές με το επικό «@ρχ@δι@ καπαμάς»!

Ο «Άδωνις Γεωργιάδης» μάλιστα μίλησε και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στα «καλά μέτρα» και τις «επιτυχίες» της Κυβέρνησης. Επίσης, μέλη του ΠΑΜΕ άδειασαν μια σακούλα με κάρβουνο θέλοντας να στείλουν το μήνυμα «όχι άλλο κάρβουνο» και χόρεψαν πάνω σε αυτό.

Μαζικές συγκεντρώσεις σε Αγρίνιο, Γιάννενα, Πάτρα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στο Αγρίνιο, η συγκέντρωση  πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας και συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και συνταξιούχοι. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν τα τρακτέρ που κατέλαβαν μέρος της πλατείας, οι καθαρίστριες με τη στολή εργασίας αλλά και τα στεφάνια που κατέθεσαν επαγγελματικά σωματεία, βλέποντας τους κλάδους τους να «σβήνουν».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικοί, έμποροι, αγρότες, οικοδόμοι, λογιστές, καθαρίστριες, εργαζόμενοι ΟΤΑ, γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγρινίου, σχολικοί τροχονόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και κομμωτές ενώ το “παρών” έδωσε και ο Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών έγινε σήμερα στα Γιάννενα.

Η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ακολούθησαν ομιλίες και η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 11.30  προς την κεντρική πλατεία και τους δρόμους του κέντρου. Η συμμετοχή από σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς και πολιτικά κόμματα ήταν μαζική. Τα βασικά συνθήματα που ακούγονταν ήταν ενάντια στην ακρίβεια και τα επιδόματα φτώχειας.

Αρκετά καταστήματα της πόλης, και στο κέντρο των Ιωαννίνων, έμειναν κλειστά κατά τις ώρες που κάλεσε ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ άλλα συνέχισαν να είναι κλειστά και αργότερα.

Η ίδια μαζικότητα στην σημερινή κινητοποίηση υπήρξε και στην Πάτρα.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This