Στοιχεία «γροθιά στο στομάχι»: Βία και σεξουαλική κακοποίηση από 4 ετών βιώνουν τα παιδιά στην Κρήτη!

Εκτοξεύτηκαν το 2022 τα σχετικά περιστατικά - Συγγενείς και κοντινά πρόσωπα οι θύτες!

Must Read

Αποτροπιασμό προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) σχετικά με τα περιστατικά βίας και κακοποίησης (ακόμα και σεξουαλικής) παιδιών που έχουν σημειωθεί στο νησί.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στην ΚΡΗΤΗ TVΗ ο ομότιμος καθηγητής ψυχιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Βγότζας και η διευθύντρια και καθηγήτριας της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Μαρία Μπάστα η βία δεν έχει φύλο, ούτε ηλικία και κοινωνική τάξη και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση του νησιού που καθημερινά αποκαλύπτει δεκάδες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης ενηλίκων και παιδιών.

Με βάση τους αριθμούς από την ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ το 2018 είχαμε 36 περιπτώσεις παιδιών που έζησαν την βία ακόμα και την σεξουαλική κακοποίηση, το 2019 58,το 2020 42, το 2021, 46 ενώ το 2022 (μέχρι τις 14 Ιουλίου) είχαμε 47 περιστατικά!

Είναι ενδεικτικό πως η παιδική βία και σεξουαλική κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα μιας και ο αριθμός αγοριών και κοριτσιών δεν διαφοροποιείται. Στο μεταξύ το πλέον φρικιαστικό στοιχείο είναι ότι συγγενικά και πρόσωπα του κοντινού περιβάλλοντος είναι οι θύτες!

Χαρακτηριστικά στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αγόρια κακοποιήθηκαν σε ποσοστό 53% και κορίτσια σε ποσοστό 47%.  Με βάση τους καταγεγραμμένους αριθμούς η κακοποίηση  αφορά αφορά παιδιά από 4 έως 18 ετών. Η μέση παιδική ηλικία αλλά και η εφηβεία είναι οι ευάλωτες ηλικιακές ομάδες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Όπως τόνισε η κ. Μπάστα καταγράφεται αύξηση εισαγγελικών παραγγελιών σε παιδιά/έφηβους στο Ηράκλειο την τελευταία πενταετία. Τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή η πλειοψηφία αφορά παραμέληση, διαταραχές, διαγωγής/παραβατικότητα σε έφηβους και πιο σπάνια: σωματική/ σεξουαλική κακοποίηση.

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού αλλά και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας είναι σημαντικό αλλά και κομβικό τόνισε  ο καθηγητής γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This