Πολυτεχνείο: Ειρηνικά ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα – «Βροχή» από μολότοφ και χημικά στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες προσαγωγές υπόπτων σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα

Must Read

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 η πορεία για την 49η επέτειο από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην οποία, σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., συμμετείχαν περί τα 15.000-20.000 άτομα όλων των ηλικιών, με τους διοργανωτές της πορείας να υποστηρίζουν πως οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 40.000.

Η κυκλοφορία στους δρόμους άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ, παράλληλα, άνοιξαν και οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Mέγαρο Μουσικής», που είχαν παραμείνει κλειστοί από το μεσημέρι. Τα… δρακόντεια μέτρα, ωστόσο, παραμένουν ως έχουν μέχρι το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη, αντιθέτως, η ολοκλήρωση της πορείας συνοδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, με το κέντρο της συμπρωτεύουσας να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, καθώς κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς, με τους τελευταίους να «απαντούν» με βομβίδες κρότου – λάμψης και με χρήση χημικών και με την εν γένει κατάσταση έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να χαραλτηρίζεται ιδιαίτερα έκρυθμη.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, επιστρατεύτηκε και η Αύρα της αστυνομίας, που εκτόξευσε νερό για να… ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, υπήρξαν συνολικά 15 προσαγωγές ατόμων από τις αστυνομικές αρχές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τις επτά εξ αυτών να έχουν γίνει στην οδό Εθνικής Αμύνης, λίγο πριν από την έναρξη της πορείας.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε από την οδό Σταδίου με επικεφαλής εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, ενώ συμμετείχαν, επίσης, ποικίλοι φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, το ΚΚΕ, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία, αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Της πορείας, όπως κάθε χρόνο, προπορεύθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στον φασισμό».

Η αιματοβαμμένη σημαία

Νωρίτερα, η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου μεταφέρθηκε από τα χέρια μελών της ΠΑΣΠ στην αμερικανική πρεσβεία, με περίπου 400 φοιτητές να συνοδεύουν την ιστορική σημαία στο κτίριο που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τα μέλη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φώναξαν συνθήματα στη μνήμη αγωνιστών της Δημοκρατίας, όπως ο Σωτήρης Πέτρουλας και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ενώ, φτάνοντας έξω από την πύλη του εμβληματικού κτιρίου της οδού Πατησίων, τα μέλη της ΠΑΣΠ άνοιξαν τη σημαία, με τους παριστάμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Ιδιαίτερα φορτισμένη, εξάλλου, ήταν η στιγμή κατά την οποία, έξω από τη Βουλή, την ιστορική σημαία κράτησαν φοιτητές διάφορων εθνικοτήτων. Από εκεί, η πορεία συνεχίστηκε απρόσκοπτα προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου και ολοκληρώθηκε, με τη σημαία να διπλώνεται για να επιστρέψει στην άγνωστη κρύπτη της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πάντως, λίγο πριν τις 18:00 ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η ίδια ομάδα πέταξε μία φωτοβολίδα στους αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χωρίς, ωστόσο, τα επεισόδια να πάρουν έκταση. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιήθηκαν συνολικά 20 προαγωγές υπόπτων.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This