Τι είναι ο σφόνδυλος του αυτοκινήτου και ποιες βλάβες μπορεί να παρουσιαστούν

Must Read

Ο σφόνδυλος ή βολάν είναι ένα λειτουργικό μέρος των σύγχρονων κινητήρων εσωτερικής καύσης ντίζελ και βενζίνης. Το στοιχείο σχεδιασμού είναι πολύ απλό εξωτερικά, αλλά εκπληρώνει την πιο σημαντική λειτουργία – χωρίς αυτό ο κινητήρας δεν θα λειτουργούσε σωστά.

Διατίθεται ως τμήμα μονής μάζας, διπλής μάζας ή μειωμένης μάζας. Αυτό είναι καθοριστικό για τη λειτουργία της σύνθετης κινητικής μονάδας και την ευαισθησία του συμπλέκτη. Ο απλός δίσκος συνδέει τον στροφαλοφόρο άξονα και άλλα εξαρτήματα κάτω από το καπό. Σε περίπτωση βλάβης, θα πρέπει να πληρώσετε το πλήρες κόστος του σφονδύλου, επειδή συχνά ενδείκνυται η πλήρης αντικατάσταση, μια ποιοτική επισκευή δεν είναι συχνά δυνατή.

Εικόνα σφονδύλου αυτοκινήτου – antallaktikaexpert.gr

Ποιος είναι ο σκοπός του σφονδύλου σε έναν κινητήρα

Ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής, η συσκευή αντισταθμίζει τους κραδασμούς που εμφανίζονται κατά την περιστροφή του μηχανισμού στροφάλου. Πολλά σύγχρονα εξαρτήματα είναι εφοδιασμένα με ένα συγκρότημα ελατηρίου που παρέχει τη λειτουργία ενός αποσβεστήρα κατά τη διάρκεια της εκκίνησης του κινητήρα.

Όταν ο κινητήρας βρίσκεται στο ρελαντί, ο σφόνδυλος χρησιμοποιείται για την περιστροφή του στροφαλοφόρου άξονα. Στη συνέχεια λειτουργεί σαν μίζα επαναφοράς (που χρησιμοποιείται σε παλαιότερα οχήματα). Ο χειροτροχός προσαρμόζεται μέσα από μια οπή στον κινητήρα και είναι εύκολος στη χρήση.

Ποια είναι η λειτουργία του σφονδύλου;

  1. Η μεταφορά ενέργειας ροπής από τον μικρό τροχό της μίζας στον μεγάλο τροχό του στροφαλοφόρου άξονα κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό υποβοηθείται από ένα οδοντωτό γρανάζι που βρίσκεται στην εξωτερική περιφέρεια του σφονδύλου.
  2. Ευθυγράμμιση γωνιακής ταχύτητας στροφαλοφόρου άξονα. Ο στροφαλοφόρος άξονας περιστρέφεται ομοιόμορφα και το όχημα δεν τραντάζεται. Μικρά κενά μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου μεταξύ του κινητήρα και των τροχών θα είχαν αισθητό αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία.
  3. Μεταφορά ροπής από τον στροφαλοφόρο άξονα στον συμπλέκτη και το κιβώτιο ταχυτήτων. Όλη η ισχύς του κινητήρα περνάει από αυτόν τον μικρό αλλά βαρύ δίσκο μέσω του κιβωτίου ταχυτήτων στους τροχούς.
  4. Βοηθά να βγουν τα έμβολα από τα υψηλά και χαμηλά νεκρά σημεία τους, χάρη στην αδρανειακή δύναμη. Η λειτουργία του κινητήρα γίνεται πιο σταθερή, δεν υπάρχει μικρή ολίσθηση στους κυλίνδρους κατά την καύση του μείγματος καυσίμου-αέρα.
  5. Λειτουργεί ως αποσβεστήρας – αποσβένει τους κραδασμούς και τις ταλαντώσεις του στροφαλοφόρου άξονα και του κινητήρα.

Βλάβες σφονδύλου

Ο περιστρεφόμενος τροχός υπερφορτώνεται σε μεγάλο βαθμό και σε ορισμένα σημεία ο σφόνδυλος αστοχεί.

Υπάρχουν αρκετές κοινές βλάβες του σφονδύλου:

  • Φθορά δαχτυλιδιού. Τα δόντια φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και προκαλούν προβλήματα κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Η εκκίνηση του αυτοκινήτου θα είναι αρκετά δύσκολη την πρώτη φορά, ενώ δεν αποκλείεται να σταματήσει.
  • Σφάλμα ευθυγράμμισης. Το στοιχείο πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με το δίσκο του συμπλέκτη. Εάν αυτή η προϋπόθεση δεν πληρείται, θα συμβεί “εξάντληση”. Το αυτοκίνητο θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά το στοιχείο θα φθαρεί πιο γρήγορα.
  • Φθορά δίσκου. Το εξάρτημα εξασφαλίζει την απόδοση των κύριων λειτουργιών του δίσκου του συμπλέκτη και, ως εκ τούτου, συχνά υποβάλλεται σε μεγάλα φορτία. Το αποτέλεσμα είναι η τριβή, οι επιφανειακές εγκοπές και οι χαρακιές. Η επιφάνεια επαφής του δίσκου μετάδοσης μειώνεται και η λειτουργία του συμπλέκτη εξασθενεί.
  • Φθορά στους συνδέσμους του στροφαλοφόρου άξονα. Η έδρα του στροφαλοφόρου άξονα φθείρεται επίσης υπό το φορτίο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται οπισθοδρόμηση, με αποτέλεσμα θόρυβο κατά την οδήγηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This