Εφορία: Στην πρέσα όσοι δεν διαβιβάζουν αποδείξεις

Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει ήδη αρχίσει η επιβολή βαρύτατων προστίμων και ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται 

Must Read

Σε εφιάλτη αναμένεται να μετατραπεί για όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να μη διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στο ηλεκτρονικό σύστημα E-SEND της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς η Εφορία ενεργοποιεί βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες, με τις κυρώσεις να φτάνουν έως και λουκέτα ελαχίστων ωρών ή ημερών, καθώς από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει ήδη αρχίσει η επιβολή των προστίμων και ταυτόχρονα η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει ηλεκτρονικά μηνύματα σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μην αποστέλλουν τις αποδείξεις, καλώντας τες να συμμορφωθούν άμεσα. Άλλωστε, τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν χιλιάδες καταγγελίες πολιτών, που «σκάναραν» την απόδειξη που έλαβαν από μια επιχείρηση μέσω της εφαρμογής «Appodoxi» και διαπίστωσαν πως τα στοιχεία δεν υπάρχουν καν στις φορολογικές Αρχές. Σημειώνεται πως η φορολογική διοίκηση θα αποστείλει στις επιχειρήσεις τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ενεργοποιηθεί και το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη εντοπίσει 84.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν διαβιβάσει ποτέ στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω φορολογικών μηχανισμών και 87.000 που έχουν διακόψει τη διαβίβαση δεδομένων. Από την 1η Δεκεμβρίου όσες επιχειρήσεις λιανικής δεν συμμορφώνονται, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. 

Ειδικότερα:

– Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 500 ευρώ, αν η επιχείρηση είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο.

Επίσης, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο πληροφοριακό σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο προσαγωγές για τον περίεργο θάνατο 40χρονου στον Ασπρόπυργο

Δεν έχουν βρεθεί σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα ή από όπλο, αλλά υπήρχαν μώλωπες

More Articles Like This