Λουράντος: Παγκόσμιο φαινόμενο οι ελλείψεις φαρμάκων – «Δεν θυμάμαι στη ζωή μου να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα»

Έρχονται στην Ελλάδα λιγότερες ποσότητες και αντί αυτές να διανεμηθούν στα ελληνικά φαρμακεία, ένα μεγάλο μέρος τους εξάγεται προς κέρδος των εξαγωγέων

Must Read

Την ώρα που οι ιώσεις «θερίζουν», οι ελλείψεις σε φάρμακα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη χώρα μας, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνο Λουράντο, να υποστηρίζει πως δεν θυμάται ποτέ ξανά ανάλογη κατάσταση.

«Ναι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Δεν θυμάμαι εγώ στη ζωή μου να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, το οποίο, όμως, δυστυχώς, ένα μέρος από αυτό είναι και παγκόσμιο πρόβλημα», δήλωσε στο MEGA ο πρόεδρος του ΦΣΑ και πρόσθεσε πως «υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών, π.χ. όπως έμαθα η παρακεταμόλη έχει έλλειψη σε όλο τον κόσμο. Παράγεται μεν στην Ασία, αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο ή αυτή τη στιγμή παράγεται λιγότερη ποσότητα ή υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

«Σε κάθε περίπτωση δεν επαρκεί. Έρχονται λοιπόν στην Ελλάδα λιγότερες ποσότητες. Αυτές οι λιγότερες ποσότητες, αντί να διανεμηθούν στα ελληνικά φαρμακεία για τους Έλληνες πολίτες, από αυτές ένα μέρος μεγάλο εξάγεται προς κέρδος των εξαγωγέων και γενικά είναι οι φαρμακαποθήκες, όπως είπε και ο υπουργός. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση άμεσα, ούτως ώστε αυτές οι ποσότητες που έρχονται να παραμείνουν εδώ», συμπλήρωσε ο κ. Λουράντος.

Το πρόβλημα με τα γενόσημα

Ο κ. Λουράντος στάθηκε και στην επιμονή των ασθενών να αναζητούν φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών και να απορρίπτουν τα γενόσημα. «Και να πω και κάτι ακόμα για τον κόσμο, γιατί σε όλη αυτή τη διαδικασία φταίει και ο κόσμος, ο οποίος πηγαίνει από φαρμακείο σε φαρμακείο και ζητάει το φάρμακο της εταιρείας που έγραψε ο γιατρός, ενώ στη συνταγή αναφέρονται και άλλα ακριβώς ίδια, με την ίδια δραστική ουσία άλλων εταιρειών, επιμένει να τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να καλύψει τις ανάγκες του με το συγκεκριμένο σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτό είναι λάθος», ανέφερε.

«Δεν μπορεί να ζητάει κανείς το Depon, το σιρόπι, και να πηγαίνει από φαρμακείο σε φαρμακείο όταν έχει έλλειψη. Υπάρχουν και άλλα παρόμοια, δεν χρειάζεται να τα πω, τα ξέρουμε, είναι ακριβώς τα ίδια, με την ίδια δραστική ουσία, με την ίδια ποσότητα και θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους με αυτά. Όμως, υπάρχει αυτή η δυσφήμιση των γενόσημων, που κακώς υπάρχει, θα πρέπει και εδώ να δράσει το υπουργείο», κατέληξε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά παρουσιάζει επιδείνωση, καθώς τον περασμένο μήνα έλλειπαν από τα ράφια 117, έναντι 114 τον προηγούμενο μήνα. Από αυτά, τα 69 είναι φάρμακα των οποίων η παραγωγή έχει διακοπεί (52 σκευάσματα κοινότητας, 14 νοσοκομειακά, 3 εμβόλια) και τα 117 βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη (47 φάρμακα κοινότητας, 17 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 προϊόντα ΙΦΕΤ).

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ζήτησε σήμερα από τη διοίκηση του ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά και των οποίων η εξαγωγή απαγορεύεται, απειλώντας, μάλιστα, ακόμη και με αφαίρεση αδειών, στην περίπτωση που αυτές δεν ανταποκριθούν.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This