Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Εντυπωσιακά ευρήματα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Μόλις επανεκκίνησε η έρευνα στο ξακουστό Ναυάγιο των Αντικυθήρων νέα εντυπωσιακά ευρήματα ανασύρθηκαν από τον βυθό, τα οποία αναμένεται να δώσουν αρκετές ώρες εργασίας και μελέτης στους ειδικούς ερευνητές, προκειμένου να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. Χάλκινα καρφιά από το πλοίο, ένας μπρούντζινος δακτύλιος και οστά είναι μερικά από τα ευρήματα που ανέσυρε η καταδυτική αποστολή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

«Κατά τη διαδικασία του διαχωρισμού συλλέχθηκαν οστά, τα οποία πρέπει να αναλυθούν, πυρήνες, κατά πάσα πιθανότητα ελιάς, χάλκινα καρφιά από το πλοίο καθώς και ένας μπρούτζινος δακτύλιος, άγνωστης προς το παρόν χρήσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα ανελκύθηκαν αρκετά τμήματα αμφορέων και αγγείων, που προέρχονται από την Κω και την Κάτω Ιταλία, ενώ εντυπωσιακό είναι ένα τμήμα ξύλου με τέσσερα χάλκινα καρφιά, που πιθανώς αποτελεί κομμάτι του πλοίου.

Η δύσκολη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λασκαρίδη, που παραχώρησε το πλοίο «Typhoοn» για το διάστημα των ερευνών. Παράλληλα, έγινε εκ νέου εντοπισμός του χώρου του ναυαγίου και νέα οριοθέτηση, μετά την έρευνα του Σεπτεμβρίου 2017. Με αυτή την αποστολή ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα και αρχίζει άμεσα η προετοιμασία για το επόμενο, τον Μάιο του 2020. Η έρευνα στο εξής θα συνεχιστεί αποκλειστικά με ελληνική συμμετοχή, υπό τη διεύθυνση της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας δρος Αγγελικής Γ. Σίμωσι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ