Μπλακάουτ: Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις

Τι προβλέπουν οι προτάσεις της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τους καταναλωτές που μένουν πολλές ώρες χωρίς ρεύμα 

Must Read

Την καθιέρωση αποζημιώσεων για τους καταναλωτές που μένουν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες εισηγούνται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Οι προτάσεις τους, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση όσον αφορά στο ύψος των αποζημιώσεων, τη διάρκεια, αλλά και τις αιτίες διακοπής της ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα, η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει αποζημιώσεις για διακοπές ηλεκτροδότησης πάνω από 8 ώρες και ανεξάρτητα από τον λόγο πρόκλησης, είτε δηλαδή πρόκειται για βλάβη είτε για ακραία φυσικά φαινόμενα. Όπως επισημαίνει, επιθυμεί να θεσπίσει άμεσα ολοκληρωμένη ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος από τον διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ σε χρήστες του ΕΔΔΗΕ οι οποίοι υφίστανται διακοπές ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας.

«Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη συμπλήρωσης του υφιστάμενου πλαισίου ώστε αφενός να παρέχεται οικονομική ανακούφιση σε όλους τους πολίτες που αποστερούνται της αδιάλειπτου τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, με αναλογικά και αντικειμενικά κριτήρια, αφετέρου να παρέχονται επαρκή και αποτελεσματικά κίνητρα στον διαχειριστή του ΕΔΔΗΕ για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του, ακόμη και σε περιπτώσεις εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών» αναφέρει η Αρχή. Σχετικά με το ύψος των αποζημιώσεων, η ΡΑΕ εισηγείται να φτάνουν στη χαμηλή τάση ακόμη και τα 80 ευρώ, αν οι διακοπές διαρκέσουν πάνω από 21 ώρες. Ο γενικός κανόνας θα είναι ότι το οικονομικό αντάλλαγμα θα καταβάλλεται πάντοτε όταν η διακοπή είναι συνεχής και μεγαλύτερη ή ίση από 8 ώρες, ενώ προτείνεται η τμηματικά γραμμική, χρονική κλιμάκωση ως επιπλέον κίνητρο προς τον διαχειριστή για αμεσότερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ πρότεινε να δίνονται αποζημιώσεις για εκτεταμένες διακοπές μόνο λόγω φυσικών φαινομένων και εφόσον πρόκειται για γεωγραφικές περιοχές που έχουν μέχρι 1.000.000 παροχές. Δηλαδή, οι αποζημιώσεις δεν θα ενεργοποιούνται σε περιοχές με περισσότερες παροχές, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο διαχειριστής βάζει ως πλαφόν μη καταβολής αποζημίωσης τις διακοπές που διαρκούν έως τρεις ημέρες. Πάνω από τις 72 ώρες εισηγείται για τους οικιακούς καταναλωτές μόλις 6 ευρώ και εφόσον η διάρκεια της διακοπής είναι μέχρι 96 ώρες. Η αποζημίωση αυξάνεται στα 8 ευρώ για διάστημα 96 έως 120 ώρες, ενώ θέτει ανώτατο όριο στο ύψος της αποζημίωσης τα 2.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This