Ενεργοποιούνται τα «ψαλίδια» στις παροχές ανέργων

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και τις διαγραφές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ

Must Read

Την εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο με τον νόμο 4921/2022 και αλλάζουν ριζικά την επιδοματική πολιτική του ΟΑΕΔ και το καθεστώς λειτουργίας του μητρώου ανέργων ενεργοποίησε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπογράφοντας τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Συνοπτικά, οι αλλαγές αφορούν: α) την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για παροχές, β) τη διαγραφή από το μητρώο έπειτα από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, γ) τη χορήγηση επιδόματος εργασίας για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας, δ) τη χορήγηση εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Για όσους είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο του τέως ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η Πολιτεία θα καταβάλλονται με τα εκάστοτε εισοδηματικά (όχι τα περιουσιακά) κριτήρια που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία είναι:

  • οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει
  • οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο εγγεγραμμένος στο ψηφιακό μητρώο οφείλει να αναζητεί ενεργά εργασία, να συμμετέχει στα προγράμματα κατάρτισης που του υποδεικνύει η ΔΥΠΑ, να αποδέχεται τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται και να συνεργάζεται με τον εργασιακό σύμβουλο. Η άρνηση τριών κατάλληλων θέσεων εργασίας (ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία) συνεπάγεται διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο για δύο χρόνια, ενώ η άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης συνεπάγεται διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο για έξι μήνες, παράλληλα με τη διακοπή καταβολής παροχών και για τις δύο περιπτώσεις.

Για πρώτη φορά χορηγείται επίδομα εργασίας για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων. Το επίδομα εργασίας ισούται με το 50% του επιδόματος/βοηθήματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του επιδόματος/βοηθήματος. Για παράδειγμα, αν ο άνεργος βρει δουλειά πέντε μήνες μετά την έναρξη της επιδότησής του, που του έχει εγκριθεί για 12 μήνες, θα συνεχίσει να εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας για άλλους επτά μήνες, επιπλέον του μισθού του.

Ενεργοποιείται η πρόβλεψη του νόμου για τη χορήγηση εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (εγγεγραμμένους για 5+ έτη) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ενεργοποιώντας έτσι έμπρακτα την αναζήτηση εργασίας. Η διάταξη αφορά σε όσους ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από τη δημοσίευση του νόμου «Δουλειές Ξανά» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή τις 18 Απριλίου 2022.

Τέλος, με τις υπουργικές αποφάσεις προβλέπεται η δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Ανέργων, η θέσπιση Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ που θα αντικαταστήσει την έντυπη κάρτα, η οποία καταργείται, και η θέσπιση Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This