Ενα βήμα πιο κόντα στο όραμα για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Maria Callas”

Το κτίριο που έζησε τα νεανικά της χρόνια η διάσημη ελληνίδα υψίφωνος και λεηλατήθηκε επανειλημμένα από αντιεξουσιαστές, επιβάλλει την ταυτότητά του

Must Read

Μια ξύλινη πλακέτα με χρυσά γράμματα έξω από το σπίτι που έζησε τα χρόνια του πολέμου από το 1937 έως το 1945 η μεγαλύτερη ντίβα της όπερας, και αναγράφει «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas» σηματοδοτεί νέα δεδομένα για την όπερα στην Ελλάδα.

Από τον
Νίκο Νικόλιζα

Πατησίων 61. Το παλιό τριώροφο αρχοντικό που για πολλά χρόνια είχε λεηλατηθεί από αναρχικές ομάδες, πλέον ατενίζει στον ορίζοντα ελεύθερο με το όνομα της Μαρίας Κάλλας να κοσμεί την είσοδο. Ανάμεσα στα έντονα σημάδια που έχει αφήσει ο χρόνος αλλά και οι καταληψίες εδώ και τρεις δεκαετίες, τονίζουν ακόμα περισσότερο τα χρυσά γράμματα της ξύλινης πλακέτας έξω από το κτήριο.

Τα πρώτα ευχάριστα νέα για την αναπαλαίωση της «Οικίας της Μαρίας Κάλλας» στην Αθήνα ακούστηκαν στους κύκλους της όπερας πριν μερικούς μήνες, όταν το κτίριο αποδόθηκε εκ νέου στην Εταιρεία για την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas» με νέα σύμβαση από 20 Φεβρουαρίου 2018 με τον ΕΦΚΑ, στον οποίον έχει περιέλθει πλέον η κυριότητα του ακινήτου.

Αγωνιώδης προσπάθεια να αξιοποιηθεί

Η υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου που για πολλά χρόνια προσπαθεί με νύχια και με δόντια για την δημιουργία της Ακαδημίας Maria Callas βλέπει με θετικό μάτι, όσα σύντομα θα γίνουν στο διατηρητέο κτήριο που θα μετατραπεί σε χώρο παιδείας της λυρικής τέχνης. Άμεση προτεραιότητα είναι να βρεθεί το ποσόν των 200.000 ευρώ για να προχωρήσει η προκαταρκτική μελέτη και να αρχίσουν οι εργασίες ώστε να ενεργοποιηθεί και να διασφαλιστεί η ισχύς της σύμβασης.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος της συνολικής αποκατάστασης του κτιρίου υπολογίζεται περί τα 3.000.000 ευρώ. Ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν, μιας και η σύμβαση τον Ιούλιο του 2017 που είχε υπογραφεί με το ΝΑΤ, που είναι και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του κτηρίου, περιήλθε στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα την ακύρωση της πρώτης σύμβασης.

Η ιστορία του κτηρίου…

Το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Πατησίων 61, σχεδιάστηκε από τον Κώστα Κιτσίκη το 1924 και ήταν γνωστό ως πολυκατοικία Παπαλεονάρδου. Το 1937 όταν η οικογένεια της Μαρίας Καλογεροπούλου (Κάλλας) ήρθε στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε σε αυτό το κτήριο.

Η φωνή της Μαρίας την εποχή εκείνη ήταν τόσο λυρική και στεντόρεια που όταν άφηναν τα παράθυρα ανοιχτά, η φωνή της έφτανε μέχρι την Ομόνοια! Το 1989 και ενώ ζούσε λίγα μέτρα πιο πάνω η αδερφή της Μαρίας Κάλλας, Τζάκι Καλογεροπούλου, το κτήριο κρίθηκε διατηρητέο.

Η ευαίσθητη θέση του, κοντά στο Μουσείο και στο Πεδίον του ‘Aρεως, η σύνδεσή του με τη Μαρία Κάλλας και η αρχιτεκτονική του κομψότητα το καθιστούν μοναδικό. Το εν λόγω κτίριο μάλιστα αναγράφεται σε όλες τις βιβλιογραφίες που αναφέρουν το όνομα της Μαρίας Κάλλας, παγκοσμίως!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This