Νέος ξεσηκωμός των Ρομά μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε τον 16χρονο

Αναβρασμός και οργή - «Απαράδεκτη απόφαση», λέει εκπρόσωπος των Ρομά - «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

Must Read

Νέος γύρος αντιδράσεων ετοιμάζεται από τους Ρομά, μετά την απόφαση να μείνει ελεύθερος ο αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη στη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Στον καταυλισμό Αγία Σοφία, όπου σήμερα οι ομοεθνείς του νεαρού τίμησαν σε κλίμα πένθους και οδύνης τα επταήμερά του, η οργή ξεχειλίζει για τη απόφαση και μετά την έκπληξη που ένιωσαν όλοι μόλις έμαθαν τις εξελίξεις, ακολούθησε ο αναβρασμός, καθώς δεν πίστευαν αυτό που άκουσαν.




Χαρακτήρισαν την απόφαση «απαράδεκτη», ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα και τις αντιδράσεις τους. Όπως μετέδωσε πάντως το Open, εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης.




«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

Ο εκπρόσωπος των Ρομά, Παναγιώτης Σαμπάνης, έκανε την εξής δήλωση:

«Είναι μια απαράδεκτη απόφαση για τους γονείς σήμερα. Τι να πω, είναι μεγάλη αδικία. Επανερχόμαστε, όπως και την προηγούμενη φορά με το παιδί στο Πέραμα, συμβαίνει το ίδιο πράγμα, στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Η αστυνομία πάντως έχει ισχυρή παρουσία λίγα μέτρα μακριά από τον καταυλισμό.

Ελεύθερος με περιοριστικό όρο

Νωρίτερα, ελεύθερος με περιοριστικό όρο είχε αφεθεί ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετά τη διαφωνία που υπήρξε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής του κράτησης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή και με βούλευμα του έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.




Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε την άποψη πως ο αστυνομικός, με βαθμό αστυφύλακα, έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς, κατά την κρίση του, λόγω της εμπειρίας και εκπαίδευσής του δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι μετά την απολογία του ο 34χρονος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να άρει το Δικαστικό Συμβούλιο την παραπάνω διαφωνία.

Ο ίδιος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που – όπως είπε – διέτρεχαν οι συνάδελφοί του. «Έπρεπε να τους σώσω» φέρεται να απολογήθηκε, επισημαίνοντας ότι οι δύο πυροβολισμοί έγιναν με πρόθεση να πλήξει τα ελαστικά του αγροτικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 16χρονος. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλη τη γεμιστήρα» φέρεται να ανέφερε.

Το επόμενο διάστημα ο ανακριτής θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό τής εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη – αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο – θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

ΜέΡΑ25: Η δικαιοσύνη δυστυχώς επέλεξε να συνταχθεί με την πολιτική της Κυβέρνησης για ατιμωρησία της αστυνομίας

Δήλωση για το θέμα έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης:

Η δικαιοσύνη δυστυχώς επέλεξε να συνταχθεί με την πολιτική της Κυβέρνησης για ατιμωρησία της αστυνομίας

Η απόφαση να αφεθεί τελικά ελεύθερος ο δολοφόνος αστυνομικός του 16χρόνου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από τη Θεσσαλονίκη, μας πλημμυρίζει θλίψη και οργή. Η Δικαιοσύνη δυστυχώς για άλλη μία φορά επέλεξε να συνταχθεί με την πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για ατιμωρησία της Αστυνομίας, μια πολιτική που δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά μετά και την προηγούμενη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα. Οι δικαστικές αρχές αντί να επιδείξουν την αποφασιστικότητα που δεν επιδεικνύει η Μητσοτάκης Α.Ε. απέναντι στα πάμπολα πλέον φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δείχνουν κι αυτές από την πλευρά τους τον δρόμο που έδειξε και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος όταν επισκέφτηκε τους δολοφόνους αστυνομικούς του Νίκου Σαμπάνη για να τους στηρίξει δημόσια, οπλίζοντας το χέρι των επόμενων δολοφόνων, που δεν δίστασαν να ρίξουν στο κεφάλι σε ένα άοπλο ανήλικο παιδί για 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Απέναντι σε αυτά τα ρατσιστικά εγκλήματα της ΕΛ.ΑΣ. εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε “ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ”.

ΚΝΕ: Μόνο οργή και αγανάκτηση

«Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση», τονίζει σε σχόλιό της η ΚΝΕ.

«Αποδεικνύεται -γι’ άλλη μια φορά- ότι η όξυνση της καταστολής και η αστυνομική αυθαιρεσία μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό. Το ίδιο ισχύει και για την αστική δικαιοσύνη, που την ίδια ώρα που ελευθερώνει με συνοπτικές διαδικασίες τον αστυνομικό, δικάζει εργάτες και συνδικαλιστές, που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σέρνει μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε “διαδηλωτοδικεία” κ.ά.», επισημαίνει η ΚΝΕ και καταλήγει στο σχόλιό της:

«Απαιτούμε την άμεση τιμωρία όλων των ενόχων για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This