Έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου – Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Εύβοια

Δεν συνδέεται με τους προηγούμενους σεισμούς, λέει ο Λέκκας - Η εστία δίνει σεισμούς μεσαίου μεγέθους είπε ο Γκανάς-«Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι πανικός», λέει ο Κ. Παπαζάχος

Must Read

Την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου αποφάσισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του η απόφαση αυτή λήφθηκε αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών-Χαλκίδος και να δρομολογηθούν οι επόμενες δράσεις.

Λίγο νωρίτερα, τρόμαξαν λίγο νωρίτερα οι κάτοικοι της Εύβοιας και της Αττικής από τον ισχυρό σεισμό των 4.9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 2.24 το μεσημέρι με επίκεντρο τα Ψαχνά της Εύβοιας ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.

Φαίνεται πως η σεισμική δόνηση προκαλεί για ακόμα μια φορά διαφωνία στους σεισμολόγους και αναστάτωση στους πολίτες καθώς άλλοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ενώ κάποιοι άλλοι προκαλούν τρόμο με τα λεγόμενά τους.

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Χουλιάρα, η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα και δεν πρέπει να ανησυχεί τον κόσμο. Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε πως πρόκειται για σεισμό μικρού μεγέθους!

Από την πλευρά του ο συνάδελφος του, Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook μόλις λίγα λεπτά μετά τον σεισμό.

«Σεισμός μεγέθους 5,0 στα Ψαχνά Κεντρικής Εύβοιας. Νέα εστία, όχι εκείνη της Νότιας Εύβοιας. Είχε ενεργοποιηθεί και το 2003. Προτείνω άμεση σύγκληση της Επιτροπής εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου».

Αυτή η ανάρτηση των τριών γραμμών ήταν ικανή να προκαλέσει αναταραχή σε όσους την διάβασαν και πλήθος σχολίων.

Μιλώντας στο evima.gr, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας αρκέστηκε στο να πει ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους που έχουν σημειωθεί. Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως μεταβαίνει στην Εύβοια.

Ο  γεωλόγος-σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς έκανε λόγο για μια εστία που έχει δώσει σεισμούς μεσαίου μεγέθους. «Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως δεν σχετίζεται ο σεισμός με όσους είχαν προηγηθεί στην Νότια Εύβοια ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αν είναι ο κύριος.

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».







Δείτε επίσης:

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια – Ταρακουνήθηκε η Αττική

Έσπασαν τζαμαρίες από την ισχυρό σεισμό στην Εύβοια – Εκτάκτως στα Ψαχνά ο Λέκκας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This