Ανεπιθύμητοι κρίθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής οι περίπου 200 μετανάστες, που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στα Βρασνά του νομού Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ. Η νύχτα ήταν επεισοδιακή. Οι κάτοικοι επιχείρησαν και τελικά κατάφεραν να εμποδίσουν την εγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής τους, με τα περίπου 200 άτομα να μεταφέρονται, τελικά, στη Χαλκίδα.
Από νωρίς χθες το απόγευμα (Τρίτη) περίπου 150 κάτοικοι των Βρασνών απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους, με μοναδικό στόχο να παρεμποδίσουν τη διέλευση των τουριστικών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν οι μετανάστες.
Σύμφωνα με το thestival.gr, η αντίδραση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά οκτώ τουριστικά λεωφορεία με περισσότερα από 200 άτομα, προερχόμενα από τη Σάμο.
Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν με ασφάλεια οι άνθρωποι στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν.
Απέφυγαν τα μπλόκα περνώντας χωματόδρομους
Κάθε φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα ξενοδοχεία, έβρισκαν μπροστά τους ομάδες κατοίκων. Τελικώς, κατάφεραν να περάσουν στα Βρασνά μέσα από χωματόδρομους. Οι κάτοικοι προέβαλαν αντίσταση όμως η παρουσία των αστυνομικών των ΜΑΤ λειτούργησε αποτρεπτικά.
ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία, που θα φιλοξενούσαν τα 200 άτομα. Μια νέα εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Κατόπιν τούτου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν ότι 200 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν στην Χαλκίδα. Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει περισσότερες από οκτώ ώρες.
Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των μεταναστών και των προσφύγων οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ HOT SPOT ΣΤΗ ΣΚΥΔΡΑ
Αναστάτωση προκάλεσε στην κοινωνία της Σκύδρας του Νομού Πέλλας, η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, περί μεταφοράς μεταναστών στο παλιό Στρατόπεδο «Δούμτσα Μαργαρίτη».
Το κλίμα ανησυχίας που υφίσταται, ενισχύθηκε έπειτα από τα τελευταία επεισόδια που σημειώθηκαν στο hot spot της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, καθώς και από την είδηση ότι το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν χιλιάδες μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Σε δηλώσεις της, η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου αναφέρει πως ο χώρος του στρατοπέδου «Δούμτσα Μαργαρίτη» είναι ακατάλληλος. Πρόκειται για μία έκταση 300 στρεμμάτων που δεν έχει περίφραξη και τα παλιά κτίρια που υπάρχουν μέσα σε αυτό, δεν έχουν στέγες και πόρτες.
«Το στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αστικό ιστό. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και του φιλοζωϊκού σωματείου της περιοχής, καθώς και αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κανένας δεν επιθυμεί την έλευση μεταναστών και την παραμονή τους στο στρατόπεδο. Όλη η κοινωνία της Σκύδρας είναι ανάστατη και ο κόσμος φοβάται το μέλλον, με αυτά που βλέπει να συμβαίνουν σε άλλες περιοχές της χώρας», τονίζει η κ. Ιγνατιάδου.
Η δημοτική αρχή υπενθυμίζει πως και πριν από τρία χρόνια το δημοτικό συμβούλιο είχε λάβει ομόφωνη απόφαση κατά της ενεργοποίησης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου σε κέντρο υποδοχής μεταναστών.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με τους δήμους και τους φορείς. Ανάλογα λοιπόν με την εξέλιξη θα προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση για να καθορίσουμε τη στάση μας», υπογραμμίζει η δήμαρχος Σκύδρας, τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να στείλουν επιστολές σε Υπουργεία και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να μην μεταφέρουν εκεί ούτε έναν αλλοδαπό.
Απειλούν μάλιστα ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα ξεσηκωθεί όλη η περιοχή.
ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ 380 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι χτες δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν στα Βρασνά, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.