Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πρόκληση! Διδάσκουν σκοπιανά στην Αριδαία και τα διαφημίζουν σαν «μαθήματα μακεδονικής γλώσσας»

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την έναρξη συζητήσεων για το ζήτημα του ονόματος της χώρας των Σκοπίων, οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας απέκτησαν ένα επιπλέον πρόβλημα. Το πρόβλημα των φιλοσκοπιανών, που μιλούν τα «ντόπια» ή «ντόπικα», και καπηλεύονται την ιστορία της περιοχής.

Το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε, ακόμα και με τη δημιουργία συλλόγων, αλλά και του φιλοσκοπιανού κόμματος «Ουράνιο Τόξο», αλλά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να γιγαντωθεί.

Μετά την παραχώρηση της ονομασίας «μακεδονική» στον προσδιορισμό της σλαβικής γλώσσας, η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) «Κρστε Μισιρκοβ»  άρχισε μαθήματα της γλώσσας αυτής (ήτοι «μακεδονικής» γλώσσας) στην παράνομη εκκλησία (Αγία Ζλάτα Μεγκλένσκα) του αποσχηματισθέντος ιερέα Νικόδημου Τσαρκνιά, στην Αριδαία Πέλλας.

Η διδασκαλία γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και πρέπει να πούμε χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή.

Ωστόσο, το προκλητικό εγχείρημα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ, που ηγούνται η Ευγενία Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United ‘Macedonian’ Diaspora» στην Ελλάδα, και ο στενός συνεργάτης της, Νικόδημος Τσαρκνιάς, ξεκίνησε!

Στη σελίδα της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ στο facebook, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το χώρο όπου πραγματοποιούνται τα μαθήματα, σε αίθουσα της παράνομης εκκλησίας που έχτισε ο Τσαρκνιάς με εμβάσματα από τη σκοπιανή διασπορά.

«Το πρώτο μαθήμα «Μακεδονικής» γλώσσας ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες στην Εκκλησία της Αγίας Ζλάτας Μέγκλενσκα στο Σούμποτσκο/Αριδαία. Ήταν μια συναισθηματική και ευτυχισμένη μέρα για όλους τους «Μακεδόνες»!

Βήμα βήμα, όλα θα προχωρούν προς το καλύτερο» αναφέρει η ανάρτηση.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο χώρος που πραγματοποιείται το φροντιστήριο της «μακεντόνσκι» γλώσσας, με τον δάσκαλο να διδάσκει από τα Σκόπια μέσω ίντερνετ.

H φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ φέρει το όνομα του Σκοπιανού «Κρστε Μίσιρκοβ», που σύμφωνα με τους ιδρυτές της οργάνωσης «υπήρξε Μακεδόνας φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ