Προφητεία θανάτου – Τι σοκαριστικό είχε γράψει ο Νότης Μαυρουδής την Πρωτοχρονιά

Το τελευταίο «Πρωινό τσιγάρο» που αποδείχθηκε μοιραίο την ώρα που έκανε εργασίες

Must Read

Σοκαρισμένος είναι για δεύτερο εικοσιτετράωρο ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας με τον τραγικό θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Νότη Μαυρουδή. Ο απρόσμενος και βίαιος θάνατός του δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο σε όλη την Ελλάδα.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα πρώτα κιόλας λεπτά του τραγικού συμβάντος, οΝότης Μαυρουδής βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα Πηλίου για τις γιορτές και το δυστύχημα συνέβη όταν την Τρίτη το βράδυ επιδίωξε να κάνει κάποια εργασία σε εξωτερικό χώρο της εξοχικής κατοικίας.

Σύμφωνα με το magnesia news, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του και πάτησε πάνω, πιθανότατα επιθυμώντας να επιδιορθώσει κάτι. Τότε βρέθηκε στο κενό από ύψος 3 μέτρων, είτε επειδή παραπάτησε και έχασε την ισορροπία του είτε επειδή αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζαλίστηκε!

Πέφτοντας, το κεφάλι του βρήκε σε μια πέτρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί επιτόπου θανάσιμα. Τον Νότη Μαυρουδή εντόπισε η σύζυγός του, η οποία ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, όμως ήταν πλέον αργά, ενώ λίγη ώρα μετά το δυσάρεστο συμβάν ο γιος του Χάρης τον αποχαιρέτησε μέσα από το facebook: «Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σάς ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Ελλη και Οδυσσέας».

Το ανατριχιαστικό όμως είναι ότι δύο εικοσιτετράωρα πριν από το τραγικό συμβάν ο σπουδαίος καλλιτέχνης είχε γράψει κάτι προφητικό, που σχολιάστηκε εντόνως από τους χρήστες των social media. «Στη ζωή δεν υπάρχουν δεδομένα, αυτά ανατρέπονται εύκολα…» ήταν η φράση ανάμεσα στο κείμενό του για την Πρωτοχρονιά, λες και και ο ίδιος έβλεπε ότι πλησιάζει ο θάνατός του…

Ο Nότης Μαυρουδής με τον γιο του Χάρη και τη σύζυγό του Βάσω

Η είδηση του χαμού του, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε δελτία ειδήσεων και τηλεοπτικές εκπομπές, με αποτέλεσμα τηλεοπτικά συνεργεία να βρεθούν στην Κουκουράβα, κάτι που εξόργισε τον γιο του. «Την τελευταία φορά που θυμάμαι τον πατέρα μας να κλαίει ήταν όταν πέθανε ο Χατζιδάκις. Θυμάμαι επίσης πόσο ήταν θυμωμένος με τον τρόπο που κάποιοι “δημοσιογράφοι” δεν σεβάστηκαν τον θάνατό του αλλά έδειχναν σε τηλεοπτική μετάδοση τον Χατζιδάκι να μεταφέρεται με το φορείο. Ο πατέρας μας με τη στάση ζωής του απέφυγε αυτή τη “δημοσιογραφία”, δεν “έπαιξε” ποτέ το παιχνίδι του life style, κρατώντας το μέτρο και τις ισορροπίες που ο ίδιος επέλεξε. Αυτή τη στιγμή ακροβολισμένοι παπαράτσι “δημοσιογράφοι” γύρω από το εξοχικό μας, μη σεβόμενοι τη στάση ζωής μας, επιχειρούν να καταγράψουν τον πόνο μας. Εκπομπές life style μας τηλεφωνούν ρωτώντας μας ερωτήσεις που ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί άνθρωπος να ρωτήσει συνάνθρωπο που μόλις έχει χάσει τον σύντροφό του, τον γονιό του. Παρακαλώ πολύ τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ζητήσουν από τους εργαζόμενούς τους να αποχωρήσουν και να σεβαστούν (έστω και για τους τύπους) τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε» έγραψε, ενώ με άλλο post που έκανε πληροφορούσε τον κόσμο για την πολιτική κηδεία του πατέρα του: «Η πολιτική κηδεία του πατέρα μας Νότη Μαυρουδή θα γίνει στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου το Σάββατο 7/01 στις 10.30 το πρωί και στη συνέχεια θα μεταβούμε στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας στις 13.00. Επιθυμία της οικογένειάς μας, αντί στεφάνων, να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να αγοραστούν μουσικά όργανα για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου. Λογαριασμός κατάθεσης: Alpha Bank ΦΛΥΑ Α.Ε ΙΒΑΝ GR 0301403600360002320000087».

Ποιος ήταν όμως ο σπουδαίος και ταπεινός καλλιτέχνης, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε όλη την Ελλάδα; Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια δίδαξε κιθάρα δεκάδες μαθητές, μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες οι οποίοι χάραξαν τη δική τους πορεία στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Μερικοί από αυτούς είναι οι Παναγιώτης Μάργαρης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας και άλλοι. Παράλληλα, το 1994 ασχολήθηκε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Αν και ο ίδιος έχει τραγουδήσει μόνο μια φορά, το τραγούδι «Πόλη Κωνσταντινούπολη», έχει συνεργαστεί με μερικά πολύ σημαντικά ονόματα στην ελληνική μουσική αλλά και ποιητές, μεταξύ των οποίων ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Οδυσσέας Ελύτης. Ο Νότης Μαυρουδής ήταν παντρεμένος για πολλά χρόνια με τη Βάσω και μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, μία κόρη, τη Ροδή, και έναν γιο, τον Χάρη Μαυρουδή.

Δάκρυα από τον καλλιτεχνικό κόσμο

Το δικό του «αντίο» στον σπουδαίο καλλιτέχνη λέει από την Τρίτη το βράδυ σύσσωμος ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος της χώρας, ενώ σε ανακοινώσεις έχουν προχωρήσει και τα κόμματα. Ενα από τα πρώτα μηνύματα ήταν αυτό της Τάνιας Τσανακλίδου.

«Ο Νότης Μαυρουδής. Ενας σοβαρός άνθρωπος, ένας υπέροχος μουσικός, ένας τρυφερός συνθέτης, ταλαντούχος και γενναιόδωρος, δεν είναι πια μαζί μας. Τιμή μου που τον γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί του» γράφει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με μια παλαιότερη φωτογραφία και στίχους από ένα τραγούδι του που είχε ερμηνεύσει. Με μεγάλη θλίψη αντιμετώπισε τη δυσάρεστη είδηση και ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος με ανάρτησή του έγραψε στα social media: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον αδόκητο θάνατο του Νότη Μαρουδή, ενός υπέροχου ανθρώπου πρωτίστως, δοτικού, καλοσυνάτου και έξοχου καλλιτέχνη, με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό, όπως όλοι γνωρίζουν. Με τον Νότη μάς συνέδεε μακρά φιλία και είχαμε συνεργαστεί και δισκογραφικά στο “Ισως φταίνε τα φεγγάρια”, αλλά και σε συναυλίες αλησμόνητες, όπως και ο ίδιος άλλωστε είναι αλησμόνητος. Θα τον θυμάμαι πάντα με αγάπη και θα είναι εδώ μέσα από τις δημιουργίες του, που είναι διαχρονικές». Ομως και ο Γιώργος Νταλάρας αναφέρθηκε στο φευγιό του σπουδαίου καλλιτέχνη: «Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό… Με συγκίνηση και οδύνη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας, ξεχωριστό συνθέτη και μουσικό, τον σπάνιο, θαρραλέο, δίκαιο, τρυφερό κι ευαίσθητο άνθρωπο Νότη Μαυρουδή».

Και η Ελένη Βιτάλη όμως, που ερμήνευσε τα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή από την πρώτη στιγμή, συγκλονισμένη έγραψε στα social media: «Γιατί, Νότη μου; Σ’ αγάπησα πολύ από τα πρώτα μας χρόνια! Ναι, θα κλάψω πολύ κι εγώ κι όσοι γνωρίζουν το έργο σου, το ήθος σου και πάνω απ’ όλα τη μοναδική σου αληθινή ευγένεια. Νότη μου, καλή αντάμωση (στ’ αλήθεια) που έλεγε και η μάνα μου! Εσύ τώρα είσαι στ’ αλήθεια κι εμείς στα “ψέματα”!!! Γεια σου, άγγελέ μου!»

Bαθιά θλίψη

Και η Γλυκερία, συγκλονισμένη από τον θάνατο του Νότη Μαυρουδή, έγραψε: «Χαράζει η μέρα και η πόλη έχει ρεπό, στη γειτονιά μας καπνίζει ένα φουγάρο, κι εγώ σε ζητάω σαν πρωινό τσιγάρο, και σαν καφέ πικρό και σαν καφέ πικρό… Η θλίψη μου βαθιά για τον άδοξο θάνατό σου, αγαπημένε μου Νότη! Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα και συνεργάστηκα μαζί σου! Ησουν πολύ σπουδαίος! Καλό σου ταξίδι στο φως». Ο μεγάλος σολίστας του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος δεν μπόρεσε να μείνει ασυγκίνητος στο φευγιό του Νότη Μαυρουδή. «Τόσο βίαιος και αδόκητος θάνατος για έναν τόσο πράο, ήρεμο, υπέροχο άνθρωπο και εξαιρετικό δημιουργό. Ο Νότης Μαυρουδής. Θα θυμάμαι πάντα τη φροντίδα και την αγάπη σου ως δάσκαλος στη συνεργασία μας στα 1989 στο αρχαίο ωδείο της Πάτρας και αργότερα στη δισκογραφία. Καλό κατευόδιο».

Με δυσκολία ακόμα και στη γραφή αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τον αγαπημένο του συνθέτη, γράφοντας: «Απόψε έφυγε από τη ζωή ένας σπάνιος άνθρωπος. Ο Νότης Μαυρουδής άφησε την τελευταία του πνοή στο διπλανό χωριό, εδώ που αγαπούσε. Μας χάρισε πολλά και πολύτιμα, με τρυφερότητα, γενναιοδωρία και σεμνότητα μοναδική. Η στάση του υπήρξε ένα συνεχές μάθημα για όλους μας. Ο άνθρωπος φεύγει, μένουν τα δώρα του. Τον χαιρετώ με μεγάλη θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη. Θα τον θυμάμαι πάντα».

Από την Κρήτη όπου βρίσκεται ο Λουδοβίκος των Ανωγείων έγραψε για τον φίλο του Νότη Μαυρουδή: «Ενας αληθινά σεμνός και πραγματικός καλλιτέχνης με μουσικό χαρακτήρα και άποψη που άνοιξε δρόμο στο ελληνικό τραγούδι, υπήρξε Δάσκαλος, ανέδειξε πολλούς γνωστούς κιθαριστές. Η τέχνη του τραγουδιού τού οφείλει πολλά, ό,τι έκανε είχε κομψότητα, πορεύτηκε με την παροιμιώδη ευγένειά του αφήνοντας άρωμα στο πέρασμά του, ένας πνευματικός άντρας που η ζωή του ήταν όπως και η τέχνη του. Αλησμόνητος!»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This