Νίκος Τζανάκης: «Έξαρση των ιώσεων ιδίως στα παιδιά, εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά την εβδομάδα»

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής επισημαίνει τους ιούς που θα βρίσκονται σε έξαρση

Must Read

Το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να σηματοδοτήσει νέο κύμα των ιώσεων στον ανήλικο πληθυσμό, με τους γιατρούς να προειδοποιούν για την έξαρση των αδενοϊών, των εντεροϊών και του στρεπτόκοκκου, μετά την εποχική γρίπη που ταλαιπώρησε τους μαθητές.

Παράλληλα, καλούν τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα, καθώς οι αλλεπάλληλες ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλήγματα στον οργανισμό των παιδιών αλλά και να μολύνουν τους ευάλωτους και ηλικιωμένους του οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας θα έχουν νοσήσει είτε από γρίπη είτε από κορωνοϊό είτε απο άλλες ιώσεις. Υπολογίζεται ότι θα καταγράφονται 300.000 περιστατικά γρίπης την εβδομάδα, άλλα 300.000 λοίμωξης covid και περίπου 100.000 διάφορες ιώσεις» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης και συνέχισε:

«Το κύμα θα πιέσει πολύ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία και τις πνευμονολογικές και παιδιατρικές κλινικές».

«Αυτοί οι ιοί χρειάζονται προσοχή»

Η πίεση θα είναι έντονη για τις επόμενες τρεις εβδομάδες που τοποθετείται η κορύφωση του κύματος, αλλά η αποδρομή θα διαρκέσει όλο τον Φεβρουάριο.

«Μέχρι τώρα κυριαρχούσαν τα περιστατικά γριππώδους συνδρομής που οφείλονταν είτε σε γρίπη είτε στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, RSV, ο οποίος προκαλούσε κυρίως βρογχιολίτιδα και βρογχίτιδα στα παιδιά. Ιδίως σε ό,τι αφορά τη γρίπη εκτιμάται ότι τα 2/3 των παιδιών έχουν νοσήσει με γρίπη τους προηγούμενους δύο μήνες. Με βάση όσα γνωρίζουμε από άλλες περιόδους γρίπης, μετά το κύμα της εποχικής γρίπης υπάρχει έξαρση αδενοιών, εντεροιών και στρεπτόκοκκου. Αυτό προ πανδημίας ξεκινούσεκυρίως τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, όμως πλέον όλα καταγράφονται πιο νωρίς. Το κύμα εποχικής γρίπης καταγράφηκε από τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου, ιδίως στα παιδιά. Άρα, τώρα οι παιδίατροι αναμένουμε να δούμε τις ιώσεις που θα προκαλέσουν οι αδενοιοί, οι εντεροϊοί και ο στρεπτόκοκκος. Οι αδενοϊοί χρειάζονται μεγάλη προσοχή, γιατί δίνουν συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό, όπως βήχα και αμυγδαλίτιδα, αλλά και το γαστρεντερικό, όπως γαστρεντερίτιδα. Πέρυσι είχαν συνδεθεί με τα περιστατικά ηπατιτίδας αγνώστου αιτιολογίας» είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

Μάλιστα, η πρώιμη επέλαση της γρίπης στον πληθυσμό, ιδίως στον παιδικό όπου φαίνεται να έχει κορυφωθεί το κύμα, αφήνει ανοιχτό και ένα άλλο ανησυχητικό ενδεχόμενο, της επαναλοίμωξης με τον ιό της γρίπης. «Τα παιδιά που έχουν νοσήσει με γρίπη τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται να μολυνθούν και πάλι το επόμενο δίμηνο, όσο η γρίπη κυκλοφορεί. Γενικώς τα παιδιά που έχουν αρρωστήσει και καταπονηθεί, είναι πιο ευάλωτα και επιρρεπή στις λοιμώξεις και τις επαναλοιμώξεις. Με τις αλλεπάλληλες ιώσεις αθροίζεται και η επιβάρυνση στον οργανισμό, γίνεται φαύλος κύκλος, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους» τόνισε η κ. Παρδάλη και συστήνει εμφατικά στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να επιστρέψουν στο σχολείο και γενικά στις δραστηριότητες εάν δεν έχουν αναρρώσει απολύτως, προστατεύοντας όμως έτσι και τους άλλους.

Μέτρα για την αναχαίτιση των ιών

Και οι δύο ειδικοί υπογραμμίζουν την αξία της μάσκας για την αναχαίτιση των ιών στις σχολικές αίθουσες σε συνδυασμό με τον καλό αερισμό των χώρων. Παρότι η χρήση μάσκας είναι προαιρετική πλέον στα σχολεία, οι γιατροί επιμένουν στη θωράκιση που μπορεί να προσφέρει στους μαθητές, ιδίως μέσα στον συγχρωτισμό των κλειστών χώρων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων είχε επισημάνει με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου την ανάγκη να φορούν μάσκα οι μαθητές όλων των βαθμίδων ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφορία των ιώσεων – κάτι που δεν εισακούστηκε.

«Η πολιτεία θα πρέπει έστω και τώρα να μην επιτρέπει κανένα παιδί να επιστρέφει στο σχολείο χωρίς να έχει αναρρώσει πλήρως. Εμείς δίνουμε τις σωστές οδηγίες στους γονείς, αλλά δεν αρκεί αυτό. Ούτε ξέρουμε αν και πως θα εφαρμοστούν. Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε ένα μέτρο που ήδη λαμβάνεται σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, και το οποίο προβλέπει ότι τα παιδιά επιστρέφουν μετά από νόσηση με ιατρική γνωμάτευση. Έστω για έναν μήνα να εφαρμοστεί, θα αποτρέψει τις επαναλοιμώξεις και τον νέο κύκλο μεταδόσεων» αναφέρει η κ. Παρδάλη.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο καθηγητής Τζανάκης προτείνει στους αρμόδιους να υιοθετήσουν προσωρινά και το μέτρο της αύξησης της γονικής άδειας για τη φροντίδα των άρρωστων παιδιών τους, καθώς «με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά τους κρατώντας τα σπίτι αντί να τα στέλνουν χωρίς να ειναι απολύτως καλά στο σχολείο αλλά και χωρίς να τα αφήνουν υπό ανάρρωση σε παππούδες και γιαγιάδες εκθέτοντας τους ταυτόχρονα σε μεγάλο κίνδυνο για τη δική τους υγεία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This