Αύξηση κατά 65% της ζήτησης στα αντιιικά κατά του κορωνοϊού – Πίεση στις ΜΕΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Must Read

Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνονται τόσο οι νοσηλείες του κορωνοϊού στη χώρα, από την Πρωτοχρονιά και μετά, όσο και η εξάπλωση των υπόλοιπων ιώσεων.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση των αντιιικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, την τελευταία εβδομάδα στη χώρα. Πρόκειται για τη θεραπεία Paxlovit που χορηγείται προληπτικά μέσα στα πρώτα 24ωρα της διάγνωσης, σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Καθηγητής και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης, από τις 400 έως 450 θεραπείες που χορηγούνταν καθημερινά στην Ελλάδα έως τα τέλη του προηγούμενου έτους, πλέον οι εγκρίσεις έχουν εκτοξευθεί στις 700 ημερησίως.

«Στα αντιιικά έχει αυξηθεί η χορήγηση. Δεν είναι πλέον στην ποσότητα των 400 – 450, αλλά φτάνουν πάνω από 700 σκευάσματα να εγκρίνουμε και να χορηγούμε κάθε μέρα. Αυτή η αύξηση έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα, με περίπου 10 μέρες. Μετά την Πρωτοχρονιά δηλαδή, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά» τονίζει ο κ. Λουκίδης, που είναι ο επικεφαλής της 5μελούς επιστημονικής ομάδας που εξετάζει τις εγκρίσεις των αντιιικών θεραπειών.

Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος τα αντιιικά φάρμακα να παρουσιάσουν έλλειψη, όπως συμβαίνει με άλλες κατηγορίες φαρμάκων, ο κ. Στέλιος Λουκίδης τονίζει μέχρι στιγμής υπάρχει απόλυτη επάρκεια στη χώρα μας.

«Μέχρι σtιγμής δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Γιατί είχαμε τρία περιστατικά που είχαν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και δεν μπορούσαν να πάρουν τα τρέχοντα αντιιικά και έπρεπε να τους δοθεί το Lagevrio, το φάρμακο της Merck, το οποίο χορηγείται τώρα από το απόθεμά του, το οποίο δεν είναι και πολύ μεγάλο. Μου έκανε εντύπωση ότι σε λίγες ώρες τα παρέλαβαν οι άρρωστοι. Άρα υπάρχει απόθεμα στα φάρμακα», σημειώνει ο γιατρός.

«Έχουν αγριέψει τα πράγματα»

Μια τελείως διαφορετική εικόνα στα ΤΕΠ, στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές και τις ΜΕΘ επικρατεί πλέον από τις αρχές του χρόνου σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενηλίκων, σε αντίθεση με τα Νοσοκομεία Παίδων που δέχονται εδώ και πάνω από ένα μήνα σημαντική επιβάρυνση, τόσο σε απλές κλίνες, όσο και στις ΜΕΘ.

Όπως λένε οι γιατροί, η ήπια -μέχρι πρόσφατα- κίνηση στα μεγάλα Νοσοκομεία έχει αλλάξει, τόσο σε εισαγωγές περιστατικών γρίπης όσο και εποχικών ιώσεων. Παράλληλα, αυξάνονται και τα περιστατικά νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας της γρίπης και της πανδημίας. Στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «η Σωτηρία» είναι κατειλημμένες και οι 85 κλίνες ΜΕΘ. Στις 60 κλίνες ΜΕΘ COVID νοσηλεύονται περιστατικά κορΩνοϊού, ενώ στις υπόλοιπες non COVID κλίνες υπάρχουν καιασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Η κατάσταση δε, αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο.

«Όλες οι κλίνες γεμάτες είναι. Είναι από τη μία ο κορονοϊός και από την άλλη η γρίπη που έχει βαρύνει και φτάνουν κάποια περιστατικά στη Μονάδα» δηλώνει η Νικολέττα Ροβίνα, επίκ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και γιατρός στην Α’ Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και συνεχίζει:

«Έχει αλλάξει η εικόνα στο νοσοκομείο το τελευταίο 20ήμερο. Έχουμε πάρα πολλές γρίπες, πάρα πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Υπάρχει έξαρση και στα περιστατικά COVID. Είναι όλο το νοσοκομείο μας γεμάτο και το Τμήμα και οι Μονάδες. Είναι λίγο δύσκολα, έχουν αγριέψει τα πράγματα το τελευταίο 20ήμερο. Καμία σχέση με αυτά που λέγαμε πριν από ένα μήνα».

Δύσκολες εφημερίες

Κανένα διαθέσιμο φορείο -ούτε καν για τις μεταφορές ασθενών εντός του Νοσοκομείου- δεν υπήρχε στην τελευταία εφημερία του Νοσοκομείου «Αττικόν». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, όλα τα φορεία χρησιμοποιήθηκαν ως ράντζα για τη νοσηλεία ασθενών με γρίπη, Covid και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Επίσης, σημειώθηκαν πολλές αναμονές και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των περιστατικών που άγγιζε τις 6 και 7 ώρες.

Στην εφημερία προσήλθαν πάνω από 700 άτομα, για νοσηλεία παρέμειναν τελικά 210 ασθενείς και επιπλέον 22 ασθενείς εισήχθησαν με Covid-19. Μετά την εφημερία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 100 ράντζα στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Συναγερμός και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελπίδα Χοχλιολόρου – Παιδίατρος Εντατικολόγος ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «τις τελευταίες ημέρες είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, είναι πλήρης η μονάδα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι μία στατική κατάσταση συνεχώς αλλάζει, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This