Γ. Σουρβίνος: «Η Kraken θα γίνει αισθητή τον Φεβρουάριο, ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες»

Must Read

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η νέα υποπαραλλαγή «Kraken», η οποία μάλιστα καταγράφεται από τον ΠΟΥ ως η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές, που έχουμε δει έως σήμερα. Μέχρι στιγμής βρέθηκε σε έξι περιστατικά στην Αττική (4 στον βόρειο και 2 στον δυτικό Τομέα). Όμως, η καταγραφή έγινε πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, ενώ από την αρχή της νέας χρονιάς παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, από τις αρχές του χρόνου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 20% με 25%, γεγονός το οποίο θα έχει επίπτωση και στις παραλλαγές.

«Σταθερά ανεβαίνει ο κορονοϊός από την Πρωτοχρονιά και μετά. Έχει μια σημαντική αύξηση, απλώς δεν αντικατοπτρίζεται στις νοσηλείες και την προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα πάντως που βλέπω στο εργαστήριο, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20% με 25% τις δέκα τελευταίες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Είναι θέμα χρόνου η Kraken να επεκταθεί και σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Θα έχουμε αυξητική τάση, όπως έχουμε και με την προηγούμενη παραλλαγή, την BQ.1.1» ανέφερε αρχικά ο κ. Σουρβίνος και συμπλήρωσε:

«Τα στοιχεία λένε ότι είναι η πιο μεταδοτική και η πιο ανθεκτική στα αντισώματα από όλες τις μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δούμε και πολλές επαναλοιμώξεις. Άτομα, δηλαδή, που είχαν νοσήσει από άλλο στέλεχος να επαναμολυνθούν σύντομα και από αυτό το στέλεχος. Θα το δούμε αυτό σε κανένα δίμηνο αυτό. Θα έχει ενδιαφέρον».

«Στην Ευρώπη δεν έχει επικρατήσει η Kraken και τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι χαμηλά»

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εξήγησε πως κάθε χώρα ενδέχεται να παρουσιάσει τη δική της μοναδική απάντηση απέναντι σ’ αυτήν την νέα απειλή.

«Στην Ευρώπη δεν έχει επικρατήσει η Kraken και τα ποσοστά μέχρι στιγμής είναι χαμηλά. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο 6% πολύ χαμηλά. Στις ΗΠΑ πάλι θα επικρατήσει γιατί είναι σε υψηλά ποσοστά. Ήδη, είχε εμφανιστεί σε 38 χώρες μέχρι το πρωί της Πέμπτης, κι εμείς πρέπει να είμαστε η 39η. Ωστόσο, η διασπορά της εξαρτάται και από την ανοσολογική κατάσταση των πολιτών. Θα το δούμε και θα έχει ενδιαφέρον. Εξαρτάται δηλαδή σημαντικά και από την ανοσολογική κατάσταση του κάθε πληθυσμού που συναντάει αυτή η μετάλλαξη» τόνισε, ενώ σε ό,τι αφορά μία πιθανή αύξηση κρουσμάτων είπε:

«Νομίζω θα έχουμε ένα σύντομο πικ, δηλαδή μια οξυκόρυφη απεικόνιση ενός νέου κύματος, όμως, με βάση την ανοσολογική κατάσταση του πληθυσμού μας, πιστεύω ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη κορύφωση. Θα γίνει αισθητή σε κάποιο βαθμό, όμως, και ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν και οι καιρικές συνθήκες τον Φεβρουάριο».

«Οι μεταλλάξεις που φέρει η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν πολλές πνευμονίες»

Ο κ. Σουρβίνος στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως δεν δείχνει μεγαλύτερη νοσηρότητα επί του παρόντος η εν λόγω υποπαραλλαγή, όπως όλες οι Όμικρον παραλλαγές δεν αλλάζουν τα κλινικά τους χαρακτηριστικά.

«Οι μεταλλάξεις που φέρει η υποπαραλλαγή αυτή δεν είναι τέτοιες που να προκαλέσουν πολλές πνευμονίες» ανέφερε. Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δώσουν οι ευπαθείς ομάδες -ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι- στην επικαιροποίηση της ανοσολογικής τους κατάστασης με την λήψη της 4ης δόσης. Μπορεί για τους υγιείς η νέα παραλλαγή να μην αποτελεί κίνδυνο, αλλά για κάποιους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

«Το ότι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ ότι είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις άλλες παραλλαγές, και ότι είναι η παραλλαγή με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, είναι σημαντικό. Σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού και μέσα σ’ αυτούς θα είναι ηλικιωμένοι, αυτοί που έχουν συνοδά νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι, που γι’ αυτούς τους ανθρώπους πάντα η νόσηση είναι βαριά» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This