Μας κοροιδεύει η Λίνα Μενδώνη για το Τατόι: «Συνεργεία δούλευαν καθημερινά το 2022!»

Τι είπε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Must Read

Την…δική της εκδοχή για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Τατόι έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου την Δευτέρα.

«Όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021», είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εκκλησιά στο Τατόι είναι συντηρημένη, και ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση για να δεχθεί τους καλεσμένους, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Η υπουργός έσπευσε να τονίσει ότι το κοιμητήριο στα βασιλικά κτήματα ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Πάντως, η Υπουργός Πολιτισμού παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που ισχύει πραγματικά, όπως έχει συνηθίσει να κάνει.

Γιατί μονάχα τις τελευταίες μέρες, από την Τετάρτη και μετά, «τρέχει» με έντονους ρυθμούς το «σουλούπωμα» στο παρατημένο στην τύχη του, κακοσυντηρημένο και αφύλαχτο Τατόι, μια εικόνα την οποία είδε και έφριξε η τέως βασιλική οικογένεια που το επισκέφτηκε χθες.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τους τάφους των βασιλιάδων να είναι πλημμυρισμένοι στα χώματα, τα δέντρα στον χώρο να παραμένουν καμμένα, και τα δρομάκια του άλλοτε βασιλικού κτήματος να είναι γεμάτοι σκουπίδια, καμένα καλώδια της ΔΕΗ και πεταμένα δέντρα, μιλούν από μόνες τους!

Η Λίνα Μενδώνη, η οποία υποτίθεται πως είχε αναλάβει να «τρέξει» το σχέδιο αναμόρφωσης του Τατοΐου, ήταν χθες και προχθές εκεί, παριστάνοντας πως επιτηρεί τα έργα και στέλνοντας μήνυμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ομως η στάση της είναι βαθιά υποκριτική, όπως υποκριτική είναι και η στάση συνολικά της κυβέρνησης, η οποία έχει αφήσει στην τύχη του το Τατόι.

Οι εργασίες που άρχισαν εσπευσμένα το πρωί της Τετάρτης είχαν ως πρώτο στόχο να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας.

Επόμενος στόχος είναι να αποφευχθεί η διεθνής ξεφτίλα, καθώς τη Δευτέρα, την ημέρα της κηδείας του τέως βασιλιά, στη χώρα μας αναμένεται να φθάσει, εκτός από τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια, αντίστοιχα, και οι κόρες της Σοφίας, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα, ενώ, φυσικά, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας βρίσκεται στη χώρα μας από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι του θρόνου της Δανίας, καθώς η σύζυγος του τέως βασιλιά, Αννα Μαρία, είναι αδερφή της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Ο Νικόλαος συνοδευόμενος από αστυνομικούς προσέρχεται στο βασιλικό κτήμα Τατοΐ ου

Σημειώνεται πως κατά καιρούς το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου προχωρά σε καταγγελίες για την εγκατάλειψη και τους κινδύνους που υπάρχουν για τους τυχόν επισκέπτες… Ομως χωρίς αστυνόμευση ο χώρος παραμένει στο έλεος της φθοράς του χρόνου αλλά και κάθε επιτήδειου.

 Τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Δεν κλείνει καμία συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα», ξεκαθάρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός την ενημέρωσε πως για το ζήτημα υπάρχει επικοινωνία και μια δύσκολη, άλλα όχι αδύνατη, διαπραγμάτευση

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και την επανένωσή τους στον Παρθενώνα. Σε όλα τα επίπεδα, και στο επίπεδο της κοινής γνώμης αλλά και μέσα στις διαδικασίες της UNESCO», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Και πρόσθεσε: «Μετά την απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021, το ελληνικό αίτημα έχει θεωρηθεί και δίκαιο και νόμιμο και ηθικό. Επομένως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζει με όλα τα μέσα που της παρέχει ο διάλογος και η πολιτική διπλωματία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα φτάσει στο στόχο.

Και το λέω αυτό διότι υπάρχει το γενικότερο κλίμα σε διεθνές επίπεδο της αντιμετώπισης των πολιτιστικών αγαθών που έχουν βιαίως εξαχθεί από μία χώρα, ότι αυτά θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες που τα δημιούργησαν. Κατανοώ ότι η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού αυτή τη στιγμή μεταφέρει την πάγια θέση της χώρας της, αλλά η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει, όπως είπα, να πιέζει χωρίς να μετακινείται από τις δικές της κόκκινες γραμμές, από τη δική της πάγια θέση».

Για το Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, το σκεπτικό των αρχιτεκτόνων που κατέθεσαν την πρόταση θα παρουσιαστεί μέσα στο Φεβρουάριο ώστε να γίνει κατανοητό από όλους αυτό που πρόκειται να γίνει στην Πατησιών.

«Στόχος είναι όλες οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση χρόνο, και μετά να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου», είπε.

Όσο για το περιεχόμενο του νέου μουσείου ανέφερε ότι θα εκτεθούν περισσότερα εκθέματα και θα αναδειχθεί η άξια των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς πολλά αριστουργήματα σήμερα «πνίγονται» από την έλλειψη χώρων, όπως για παράδειγμα ο «Tζόκεϋ του Αρτεμισίου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This