Mέλος της ΑΔΑΕ απαντάει στον Ντογιάκο: «Θα κάνω το καθήκον μου – Δεν φοβάμαι»

Τι απαντάει η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου για την γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που βάζει «φρένο» στην έρευνα των υποκλοπών

Must Read

Αποφασισμένη να κάνει το καθήκον της αναφορικά με την έρευνα στο σκάνδαλο των υποκλοπών δήλωσε η Κατερίνα Παπανικολάου, η οποία είναι νομικός και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που «φρενάρει» την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον νομικό κόσμο, η κ. Παπανικολάου, μίλησε δημόσια τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά να κάνει το καθήκον της.

«Όσοι ασκούμε από θέση αρμοδιότητας δημόσια αξιώματα, οφείλουμε να σταθμίσουμε το καθήκον μας και να το πράξουμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε μιλώντας στο Kontra και εξήγησε: «Το Σύνταγμά μας, η Δημοκρατία, μας εξασφαλίζει προσωπικές και λειτουργικές ανεξαρτησίες. Για τέτοια ώρα υπάρχει η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, που διέπει την άσκηση καθηκόντων στα μέλη της ανεξάρτητης αρχής» είπε δηλώνοντας ότι δεν φοβάται τη δίωξη:

«Άρα λοιπόν αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι φόβο για την περίπτωση ότι θα διωχθώ για κατασκοπία ομολογώ ότι δεν αισθάνομαι. Αντίθετα, θα με προβλημάτιζε και θα μου δημιουργούσε μια ανησυχία η απόφασή μου να παραλείψω την άσκηση των καθηκόντων μου, δεδομένου ότι αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος»  ανέφερε και πρόσθεσε:

«Σε ό,τι με αφορά και μιλάω για τον εαυτό μου, δεδομένου ότι η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ως νομικός δεν δικαιούμαι να μη γνωρίζω το Σύνταγμα και τον Νόμο, την τήρηση των οποίων έχω δεσμευθεί να υπηρετώ, το θεωρώ αυτονόητο (να πράξω το καθήκον μου)».

Όπως επεσήμανε, η ΑΔΑΕ είναι μια από τις 5 αρχές που ο συντακτικός νομοθέτης έκρινε τόσο σημαντικό τον ρόλο της ώστε να κατοχυρώσει την ύπαρξη και τη λειτουργία της στο Σύνταγμα: «Αυτό σημαίνει ότι ο κοινός νομοθέτης, η Βουλή, δηλαδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαμορφώνεται κάθε φορά μετά τις εκλογές, δεν μπορεί με τυπικό νόμο να καταργήσει ή να περιορίσει τις αρμοδιότητές της».

Επιπλέον, η κ. Παπανικολάου σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κ. Ντογιάκος επικαλείται τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Ενική Υπηρεσία Πληροφοριών, μίλησε για «αφετηριακή παρανόηση» καθώς η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να γνωρίζει αν έχει περάσει μια τριετία από την παρακολούθηση αν δεν κάνει πρώτα τον έλεγχο, ούτε φυσικά να διαπιστώσει αν η άρση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Όπως είπε, πράγματι ο νέος νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα γνωστοποίησης σε όποιον έχει παρακολουθηθεί προβλέπεται μετά την πάροδο τριετίας. Σημείωσε ωστόσο ότι η ΑΔΑΕ δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν έχει παρέλθει τριετία αν δεν κάνει τον έλεγχο, όπως επίσης δεν θα μπορούσε χωρίς να προχωρήσει σε έλεγχο να διαπιστώσει εάν η άρση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας ή άλλους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This