Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Η Αριστεία κατά τον Όμηρο και η καπηλεία των σημερινών αυτοαποκαλούμενων «αρίστων»

Το «πρόταγμα» της Αριστείας πρέπει να είναι «δείκτηςπορείας» του Ελληνισμού

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Προγράμματος Υποτροφιών «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas, στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Στο πλαίσιο αυτής της σύντομης παρέμβασής μου έχω χρέος, ιδίως ως μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, να εξάρω την σημασία της πρωτοβουλίας που αφορά το Πρόγραμμα Υποτροφιών «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas.  Kαι τούτο διότι ιδίως εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, κατά την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας, να θέτουμε πάντοτε το «πρόταγμα» της Αριστείας ως «δείκτη πορείας» του Ελληνισμού.

I. Δηλαδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έννοια της Αριστείας  αναδείχθηκε, για πρώτη φορά, ρητώς σε αυτόν εδώ τον Τόπο, από  τον Όμηρο. Το «αιέν αριστεύειν και  υπείροχον έμμεναι  άλλων»  είναι, έκτοτε, κάτι το οποίο ακολουθεί το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Σκέψη.  Θέλω δε να τονίσω ότι η Αριστεία  όχι μόνον δεν παραβιάζει την αρχή της Ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της Ισότητας,  κατά το Σύνταγμα, νοείται ως αναλογική Ισότητα. Αναλογική Ισότητα κατ’ Αριστοτέλη. Ισότητα, λοιπόν, κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά  και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Δοθέντος ότι η Ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ’ ίσο τρόπο τα άνισα. Όταν, δηλαδή, κατ’ αποτέλεσμα ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του Ανθρώπου. Γιατί αυτό συνεπάγεται η ίση μεταχείριση των ανίσων. Σ’ αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε την μετριότητα.

II. Για ν’ αποκτήσει όμως η Ισότητα και η Αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η Κοινωνία και η ίδια η Πολιτεία οφείλουν να εξασφαλίζουν  σε καθένα πραγματική Ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. Και,  ορθότερα, Ισότητα στην αφετηρία,  για να ξεκινούν όλοι από την ίδια, κατά το δυνατόν, βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας  ν’ αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη διάκριση.  Κατά τούτο δε πρέπει να γνωρίζουμε – και να συνάγουμε τ’ αντίστοιχα χρήσιμα διδάγματα στην πράξη – ότι η Αριστεία δεν είναι μόνον αρχή προόδου.  Είναι και μια βαθύτατα δημοκρατική αρχή, με την έννοια ότι επιτρέπει, μέσα από την κοινωνική και οικονομική «κινητικότητα», ν’ αναδεικνύονται τα μέλη του κοινωνικού συνόλου πέρα και έξω από την κοινωνική τους καταγωγή και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

III. Με την ευκαιρία αυτή – και ως επιστέγασμα της Αριστείας – επιτρέψατέμου να επισημάνω ότι έχουμε χρέος ν’ αξιοποιούμε στο έπακρο, κατά τις ικανότητες καθενός, το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της Χώρας, εντός και εκτός των συνόρων μας.  Πραγματικά, η ιστορία της διαδρομής του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδας αποδεικνύει, με αμάχητα τεκμήρια, ότι η δράση των Ελλήνων Επιστημόνων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας  υπήρξε, και μάλιστα διαχρονικώς, κυριολεκτικώς εμβληματική.  Εδώ όμως οφείλουμε ν’ αναλογισθούμε τις συνέπειες της ακόλουθης αλήθειας, ανεξαρτήτως βεβαίως από την αναζήτηση των συγκεκριμένων αιτίων που την προκάλεσαν:

Α. Πρώτον, οι Έλληνες Επιστήμονες αναδείχθηκαν, δυστυχώς, πολύ περισσότερο όταν έφυγαν στο εξωτερικό, και ιδίως στα μεγάλα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού- πρωτίστως δε των ΗΠΑ και της Ευρώπης- παρά όταν ανέπτυξαν την δράση τους αρχικώς  intramuros.  Φυσικά και ο κατά τ’ ανωτέρω κανόνας δεν είναι χωρίς εξαιρέσεις.  Πλην όμως είναι εξίσου αληθές ότι οι εξαιρέσεις αυτές, όσο φωτεινές και αν είναι, δεν μπορούν ν’ αναιρέσουν τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις του κανόνα.

Β. Δεύτερον, οι κατά τ’ ανωτέρω εξαιρέσεις υπήρξαν και είναι, και πάλι δυστυχώς, «ευάριθμες», δοθέντος ότι η Αριστεία, ως αρετή απόδοσης στον καθένα αυτού που του αναλογεί κατά την αξία του, δεν κατέστη δυνατό να εδραιωθεί ως κυρίαρχη νοοτροπία της Κοινωνίας μας.  Το «σαράκι» του φθόνου, ευρέως διαδεδομένο στο σύνολο του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι, στέρησε και στερεί από την Ελληνική Κοινωνία την δυνατότητα αξιοποίησης όλης της ικμάδας της επιστημονικής δημιουργίας των Ελλήνων, ακόμη και μέσα στα σύνορά μας.

IV. To ίδιο αυτό «σαράκι» του φθόνου είναι εκείνο το οποίο, δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν μας επέτρεψε να έχουμε το απαιτούμενο θάρρος ώστε να ζητήσουμε από τους επιτυχημένους Έλληνες Επιστήμονες του Εξωτερικού να γυρίσουν πίσω στην Πατρίδα, επιφυλάσσοντάς τους βεβαίως την αναγνώριση και την αντίστοιχη θέση που θα τους αναλογούσε.  Γεγονός το οποίο στέρησε από την Χώρα μας και την ευκαιρία οι Επιστήμονες αυτοί να δώσουν την αναγκαία ώθηση στους Έλληνες Επιστήμονες και ν’ αναδειχθούν στον Τόπο τους και να μείνουν σε αυτόν.  Και πόσο οδυνηρό είναι το φαινόμενο, να βλέπουμε αυτούς του κορυφαίους Έλληνες Επιστήμονες του Εξωτερικού να έρχονται στην Ελλάδα μόνο στο τέλος του βίου τους, όταν ακόμη και τότε βεβαίως μπορούν να προσφέρουν με το παράδειγμά τους, όμως όχι όλα εκείνα, τα οποία θα ήταν σε θέση ν’ ανταποδώσουν αν εγκαίρως η Πατρίδα τους είχε ζητήσει τον ανεκτίμητο επιστημονικό και ερευνητικό «οβολό» τους!»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η ΕΥΔΑΠ χρειάζεται «ρυθμιστική αρχή», αφού δεν ξεπουλιέται;

Στην Ελλάδα που, κατά την Bloomberg, πηγαίνουμε  τόσο λαμπρά, ώστε «βάζουμε τα γυαλιά» στις...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Απριλίου, λόγω εργασιών στη Γραμμή 4 του...

Για έναν περίπου μήνα θα ισχύσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ...

ΕΚΠΑ: H πρόεδρος της Φιλοσοφικής στο «στόχαστρο» των φοιτητών για την «εμπρηστική» ανάρτησή της...

Μια ανάρτηση της προέδρου της Φιλοσοφικής στο ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, στο Facebook, ήταν, ως...

Νέα Σμύρνη: Επτά τα βίντεο με βιασμούς της 14χρονης στο κινητό συλληφθέντα – Πού...

Επτά τον αριθμό ήταν τα βίντεο με βιασμούς της 14χρονης από τη Νέα Σμύρνη,...

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη – Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα οικοδομής

Δεν έχουν τέλος τα δράματα στην χώρα.Μια γυναίκα, περίπου 60 ετών, έχει ανέβει στην...

Η …ρουκέτα θα έρθει από το Ισραήλ

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα στο Ισραήλ αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Και η έρευνα...

Αίσιο τέλος στην αναζήτηση του 39χρονου που είχε εξαφανιστεί στη Θεσσαλονίκη

Τέλος καλό όλα καλά για τον 39χρονο Σταμάτη Χατζηδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη, για τον...

Κρήτη: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον χαμό της 22χρονης Πένυς σε τροχαίο – «Το δέντρο...

Συγκλονισμένοι οι συγγενείς και οι φίλοι της 22χρονης Πένυς Μ., η οποία άφησε την...

Στο έλεος του Θεού τα παιδιά της «Κιβωτού» – Σπαρακτικές εικόνες και ιστορίες

Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της «Espresso» στην Πάτρα για μια δομή φιλοξενίας ΑμεΑ (παιδιών και ενηλίκων) που σχεδόν λιμοκτονεί εξαιτίας της αμαρτωλής ΜΚΟ στον Κολωνό του πατέρα Αντωνίου και της παρέας του

Συναγερμός για την εξαφάνιση 39χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη μια υπόθεση εξαφάνισης στη Θεσσαλονίκη όπου οι τοπικές αρχές αναζητούν τον 39χρονο Σταμάτη...

«Ειδική σύμβουλος του Αυγενάκη στο υφυπουργείο αθλητισμού είναι… η σύζυγός του»!

Ως ειδική σύμβουλος του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη εμφανίζεται η σύζυγός του Έλενα Μπανιά,...

Θρήνος για την 22χρονη αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Στη θλίψη έχει βυθιστεί το Ηράκλειο μετά την τραγική είδηση του θανάτου της 22χρονης...

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Στο νοσοκομείο δύο γυναίκες

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής στην Άνω πόλη στη Θεσσαλονίκη μετά από φωτιά...

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των Τεμπών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης για...

Λαγονήσι: «Μην μας πυροβολείτε, είμαστε παιδιά» είπαν οι 16χρονοι στον δράστη – Τι εξετάζουν...

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωφρενικό παραλήρημα Άδωνι! Παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ιησού 

Παροξυσμό έπαθε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή, στην...

Αντιγόνη Αυτιά: Τι δουλειά κάνει η κόρη του Γιώργου Αυτιά;

Ο Γιώργος Αυτιάς είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής και κάθε...

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την εμφάνιση Μητσοτάκη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη;

Η προαναγγελία της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές»...

Ο μεγαλομανής Μητσοτάκης εξευτέλισε τη Σακελλαροπούλου

Γνωστή είναι, εδώ και καιρό, η πρακτική του πρωθυπουργού...

Περίεργες αποστρατείες με φόντο τα εξοπλιστικά

Περίεργες, τουλάχιστον, οι αποστρατείες που έγιναν στο Στράτευμα μετά...

Οδηγός: Πώς να προστατέψετε τα σπίτια σας από πλειστηριασμούς

Οι δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό της «φουσκωμένης» μηνιαίας δόσης μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 

NEWSROOM