Ελλείψεις φαρμάκων: Μικρή βελτίωση σε ορισμένα σκευάσματα – Σε ποιά παρατηρείται επιδείνωση

Οι δύο προτάσεις που κατέθεσαν πρόσφατα τα μέλη του ΣΦΕΕ, για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων

Must Read

Μικρή βελτίωση στο υψίστης σημασίας ζήτημα της έλλειψης των φαρμάκων παρατηρείται, αφού η τροφοδοσία ορισμένων σκευασμάτων παρακεταμόλης και εισπνεόμενων αποκαθίσταται. Στον αντίποδα, άλλες κατηγορίες όπως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη (ινσουλίνες), όχι μόνο δεν καταγράφουν βελτίωση αλλά παρατηρείται ακόμη και επιδείνωση στην προμήθεια των φαρμακείων.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση σε σκευάσματα -κυρίως σε όσα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τις λοιμώξεις– αυξάνεται μέρα την ημέρα, καθώς οι ελληνικές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την έξαρση των εποχικών ιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελλείψεις σε παιδικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα συνεχίζονται, παρά τη μικρή βελτίωση.

Από την πλευρά του, οι εκπρόσωποι των Φαρμακαποθηκαρίων υποστηρίζουν πως η ελληνική παραγωγή γενοσήμων εισπνεόμενων φαρμάκων, όσο κι αν έχει αυξηθεί, δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Στα εισπνεόμενα το μερίδιο αγοράς -κατά 75% και 80%- το κατέχουν δύο με τρεις μεγάλες πολυεθνικές. Το υπόλοιπο 20% με 25% το κατέχουν τα γενόσημα. Στα γενόσημα είναι “σεταρισμένες” οι παραγωγές, για να καλύψουν το 25% της αγοράς. Δεν μπορούν ξαφνικά να καλύψουν το 70%. Προσπαθούν οι ελληνικές εταιρείες, υπερβαίνουν εαυτόν στη δουλειά απ’ ότι έχω μάθει, αλλά δεν γίνεται να έχεις προγραμματισμό για 50 χιλιάδες κομμάτια και να παράξεις ξαφνικά, 300 χιλιάδες. Θα παράξεις 80, 90 ή 100 χιλιάδες. Όχι παραπάνω» τονίζει.

Ελλείψεις φαρμάκων: Τεράστια έλλειψη στα αντιδιαβητικά

Κατά 80% λιγότερα είναι τα σκευάσματα που παραλαμβάνουν οι φαρμακαποθήκες -όπως λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου- σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι τα αντιδιαβητικά. Ως εκ τούτου, με τη σειρά τους προμηθεύουν με το σταγονόμετρο την αγορά, όπως εξηγεί ο κ. Σκυλακάκης.

«Εμείς θεωρούμε ότι η τροφοδοσία της αγοράς σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, είναι σημαντικά μειωμένη. Παρέλαβα πέρυσι και φέτος από την ίδια εταιρεία σκευάσματα και φέτος η τροφοδοσία μου είναι μειωμένη κατά 80%. Πέρυσι στις 31/12 βρισκόμουν με 1.000 τεμάχια και φέτος με μηδέν. Σε συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων. Μας λένε ότι αυξάνεται η τροφοδοσία. Εγώ λέω ότι αυτό είναι ανακριβές. Να μας πουν σε τεμάχια, τι έχουν διαθέσει πέρυσι και φέτος», τονίζει ο ίδιος.

Προσθέτει δε, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, μέσω της οποίας ο κλάδος θα “επιστρέψει” τις ευθύνες για τις ελλείψεις των φαρμάκων. «Πρέπει να σταματήσει αυτό το “παιχνίδι” σε σχέση με το ποιος φταίει. Οι φταίχτες έχουν ονοματεπώνυμο. Και θα τους υποδείξουμε στη συνέντευξη τύπου», εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr και προσθέτει:

«Κάποιοι άλλοι, δεν φέρνουν τα φάρμακα μέσα στη χώρα. Κι αν με ρωτάτε, καλά κάνουν και δεν τα φέρνουν, όταν πληρώνουν 50% και 60% clawback και rebate. Ούτε εγώ θα τα έφερνα. Αλλά αν θέλεις να αλλάξεις τη δαπάνη, πηγαίνεις στο Υπουργείο Υγείας και λες πως με δαπάνη του 2010 δεν μπορείς να έχεις το 2023 περίθαλψη. Έχουν 100% δίκιο. Ας βγουν να το πουν, όμως. Μη ρίχνουν αλλού τις ευθύνες. Δεν μπορώ να ακούω άλλο, ότι οι φαρμακαποθήκες φταίνε που εξάγουν φάρμακα, γιατί δεν είναι αυτή η αλήθεια».

ΣΦΕΕ: Να υπάρξει διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης

Από την πλευρά τους, οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΣΦΕΕ) ζητούν με επιστολή τους από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να φροντίσει ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια.

Οι δύο προτάσεις που κατέθεσαν πρόσφατα τα μέλη του ΣΦΕΕ, για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, είναι οι εξής:

α) Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια ζητούν και για το χονδρεμπόριο.

β) Κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This