Και νέα βουτιά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι χρεώσεις των εταιριών τον Φεβρουάριο αναμένεται να κυμανθούν στα 0,25 ευρώ την κιλοβατώρα, από 0,358 έως 0,518 ευρώ τον Ιανουάριο

Must Read

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται πλέον η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα τιμολόγια τα οποία θα ανακοινώσουν οι πάροχοι έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Για σήμερα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 58,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 33% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, ενώ από το περασμένο Σάββατο η τιμή έχει μειωθεί κατά 75% (ήταν 233,81 ευρώ). Σημειώνεται ότι στην κορύφωση της κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή του ρεύματος είχε φθάσει στα 697 ευρώ. Η πτώση στην τιμή του ρεύματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κάλυψη του φορτίου (55%) και στη μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου (μόλις 6,7%), σε συνδυασμό με τη χαμηλή για την εποχή ζήτηση. Μένει να δούμε σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις των εταιριών για τον Φεβρουάριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα κυμανθούν γύρω στα 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο οι τιμές ξεκίνησαν από τα 0,358 ευρώ και έφθασαν έως τα 0,518 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ερωτηθείς για το μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως θα σταματήσουν όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις που θα ανακοινώνουν οι προμηθευτές μειωθούν στα 0,15 με 0,16 ευρώ την κιλοβατώρα. Σχετικά με το αν η συζήτηση στο Eurogroup για την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων επηρεάζει το ελληνικό μοντέλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε πως η χώρα μας δίνει κλιμακωτές -και όχι οριζόντιες- επιδοτήσεις τόσο ως προς το ύψος της κατανάλωσης όσο και με βάση τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς για όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο οι επιδοτήσεις είναι διαφορετικές.

Φιλόδοξοι στόχοι για το 2030

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε χθες το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση έως το 2030 σε όλους τους τομείς και τις μεταφορές που συνδέονται με την ενέργεια και το κλίμα. Οι πρόσθετες θέσεις εργασίας που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν με τον νέο σχεδιασμό υπολογίζονται σε 38.000. Για την αναβάθμιση κτιρίων μέσα από προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης θα δαπανώνται τον χρόνο 642.000.000 ευρώ έως το 2025 και 815.000.000 ευρώ την πενταετία 2025-2030. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσουν το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, για τους νέους και το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενώ ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι οι πόροι που δεν θα απορροφηθούν στο προηγούμενο «Εξοικονομώ» θα μεταφερθούν στο επόμενο. Το σχέδιο προβλέπει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, με ενίσχυση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This