Στέλιος Λουκίδης: «Όταν συνυπάρχουν γρίπη και κορωνοϊός, επικρατεί η γρίπη»

Must Read

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η τριδημία, αφού τα περιστατικά ταυτόχρονης νόσησης από κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) αυξάνονται με φρενύρεις ρυθμούς.

Οι γιατροί έχουν διαπιστώσει στα δημόσια νοσοκομεία, πως ανάμεσα στα αμιγή περιστατικά γρίπης, ή κορωνοϊού, υπάρχουν και κάποιοι ασθενείς στους οποίους έχουν εντοπιστεί μέσω ειδικών εργαστηριακών διαγνωστικών τεστ και οι δύο ιώσεις ταυτόχρονα.

Πρόκειται για κρούσματα συλλοιμώξεων ή αλλιώς κρούσματα «florona», ορισμός που προέκυψε μέσα στην πανδημία από τον συνδυασμό των λέξεων γρίπη (flu) και κορωνοϊός.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογική Εταιρείας και Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του Νοσοκομείου “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, που παραδέχτηκε ότι έχουν εντοπιστεί τέτοια κρούσματα.

«Το πρώτο περιστατικό που είχαμε νοσηλεύσει ήταν τον Φεβρουάριο του ’20. Ήταν συλλοίμωξη γρίπης με COVID. Υπάρχουν παράλληλες λοιμώξεις αλλά δεν είναι ο κανόνας. Έχουμε καταγραφή, αλλά δεν έχουμε τον αριθμό του Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο γιατρός.

Θεσσαλονίκη: Προβληματίζουν οι συλλοιμώξεις

Ο μεγάλος αριθμός μεικτών λοιμώξεων που έχει εντοπιστεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Μόνο στο “Γ. Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης και χάρη στο νέο καινοτόμο τετραπλό τεστ που εφαρμόζεται από τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο διαγιγνώσκει παράλληλα τέσσερις ιούς (SARS-CoV-2, RSV και γρίπη Α και Β), εντοπίστηκαν ως τις αρχές του χρόνου 20 περιστατικά και μάλιστα σε διάφορους συνδυασμούς.

«Εξετάζουμε καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων στη βόρεια Ελλάδα και εντοπίζουμε πάρα πολλές συλλοιμώξεις κάτι το οποίο δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε συλλοιμώξεις τόσο με τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2, αλλά και συλλοιμώξεις με γρίπη, κορονοϊό και RSV», τονίζει από την πλευρά της η Γεωργία Γκιούλα, αναπλ. Καθηγ. Μικροβιολογίας ΑΠΘ.

Όλα ήταν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα -κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας- και με υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται δηλαδή για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, που είναι ευάλωτες σε κάθε ιογενή λοίμωξη.

«Αυτή η γρίπη κάνει πιο συχνά επιλοιμώξεις»

Ο Στέλιος Λουκίδης συνέχισε εξηγώντας πως αυτή η γρίπη κάνει πιο συχνά επιλοιμώξεις». «Δηλαδή είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι κάνει λοιμώξεις μετά η γρίπη. Ο COVID κάνει, αλλά όχι τόσο συχνά όσο η γρίπη. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό. Τα άλλα χαρακτηριστικά δεν μπορείς να διακρίνεις, δηλαδή τα συμπτώματα αναλυτικά. Φαίνονται σχεδόν ίδια σε κάθε περίπτωση και συνδυασμό», τονίζει και συμπληρώνει:

«Αυτό που είναι περίεργο είναι πως όταν συνυπάρχουν οι δύο ιοί, επικρατεί η γρίπη. Δηλαδή η γρίπη οδηγεί την κλινική εικόνα του ασθενούς και λιγότερο ο COVID-19. Αυτό ήταν κάτι που το είχαμε παρατηρήσει και στις λίγες περιπτώσεις που είχαμε εντοπίσει από την αρχή της πανδημίας. Δεν ξέρουμε, όμως, που οφείλεται».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογική Εταιρείας και Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του Νοσοκομείου “Αττικόν”, κατέληξε εξηγώντας πως δεν είναι πιο βαριές οι περιπτώσεις των συλλοιμώξεων, αν και χρειάζεται πολύ μεγάλη επιδημιολογική παρατήρηση για να πεις με βεβαιότητα τη βαρύτητα.

«Το να πεις αποσπασματικά ότι “είδα κάποια συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς”, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος και να συγκρίνεις τη βαρύτητα» κατέληξε μιλώντας στο iatropedia.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This