Διατροφικά «κόλπα» για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Το ιδανικό μενού για boost στον οργανισμό

Must Read

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτό που μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Η έκθεση σε ιούς και παθογόνα βακτήρια, το στρες, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός, η ύπαρξη κάποιας χρόνιας ασθένειας σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής έχουν άμεση σχέση με την κατάσταση της υγείας μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Οι παράγοντες που μπορεί να οφείλονται για το χαμηλό μας ανοσοποιητικό είναι αρκετοί και μπορεί να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σχετίζονται είτε περισσότερο είτε λιγότερο με τη διατροφή, καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Ελλείψεις σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά προκαλούν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όταν λοιπόν αυτή είναι χρόνια, είμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες. Επίσης το ίδιο συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα από κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό είναι τα εξής:

Πρόσληψη ενέργειας και πρωτεϊνών: Η κατανάλωση επαρκούς ενέργειας και πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας (χαμηλό ενεργειακό ισοζύγιο) και πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, ειδικά σε βάθος χρόνου, ενώ το αντίθετο, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο), μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε στον υποσιτισμό είτε στην παχυσαρκία, φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται αρνητικά.

Σάκχαρα: Η αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων φαίνεται ότι αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής και επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επομένως, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λευκό αλεύρι. Αντίθετα, η κατανάλωση φυτικών ινών έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Επομένως, προτιμάμε ολικής άλεσης και ανεπεξέργαστα προϊόντα, και ταυτόχρονα αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αλάτι: Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής, επομένως επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την υγεία γενικότερα, συστήνεται λοιπόν η μέτρια προς χαμηλή κατανάλωσή του.

Κορεσμένα λιπαρά: Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς δρουν αρνητικά στη λειτουργία των μακροφάγων κυττάρων, αλλά επηρεάζουν και τις μεμβράνες των ανοσοκυττάρων, διαταράσσοντας έτσι τις ανοσολογικές λειτουργίες. Επομένως, συστήνεται ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών οξέων από τη διατροφή μας, αντικαθιστώντας τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Ω3 λιπαρά οξέα: Τα ω3 λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό μας και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Επομένως, μια διατροφή που περιέχει τρόφιμα πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηροί καρποί κ.λπ.) έχει ευεργετική δράση στον οργανισμό.

Βιταμίνες A, C, Ε: Οι βιταμίνες στον οργανισμό έχουν πολλαπλή δράση, είναι απαραίτητες σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και ασκούν προστατευτική δράση. Οσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λόγω τις αντιοξειδωτικής τους δράσης συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία. Συγκεκριμένα, συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Α και ιδιαίτερα β-καροτένιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά), βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, ακτινίδια) και βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, σπόροι, ξηροί καρποί).

Μέταλλα όπως, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός και σίδηρος: Τα μέταλλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντάς το από παθογόνα βακτήρια. Η έλλειψη σε κάποια μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι: θαλασσινά, ψάρια, κόκκινο κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, αβγά.

Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο: είναι κρέας, ψάρια, θαλασσινά, καρύδια, δημητριακά ολικής άλεσης.

Σε χαλκό είναι πλούσια τα παρακάτω τρόφιμα: θαλασσινά, ξηροί καρποί και σπόροι και η μαύρη σοκολάτα.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι: κρέας, ψάρια και θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This