Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023

Το «παλατάκι» που γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος είναι το νέο σπίτι του Πόλυ Χατζηιώαννου

Οι δικαστικές διαμάχες για το ιστορικο ακίνητο από τη στιγμή που πέρασε στην ιδιοκτησια του γιου του «βασιλια των τάνκερ»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο θάνατος του τέως βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου, με τον οποίο κλείνει και μια ολόκληρη εποχή, συνδέεται συμπτωματικά και με το παλατάκι της οδού Διαμαντίδου, στο Π. Ψυχικό, στο οποίο γεννήθηκε το βασιλικό βρέφος το 1940, καθώς εκεί ετοιμάζονται να κατοικήσουν ο πρωτότοκος γιος του αείμνηστου «βασιλιά των τάνκερ», ο εφοπλιστής Πόλυς Λ. Χατζηιώαννου, με την κομψή και ευγενή σύζυγό του Ρόζμαρι Χατζηιωάννου και τις δύο καλλονές κόρες τους, Εριέττα και Λιλιάνα Π. Χατζηιωάννου.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Πολίτες του κόσμου ο Πόλυς και η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου, με σπίτια εκπληκτικού γούστου σε Λονδίνο, Μονακό και Π. Ψυχικό (όπου κατοικούν, όταν βρίσκονται στην Ελλάδα), φημολογείται ότι θα μετατρέψουν και εσωτερικά το πρώην παλάτι σε ένα υπερσύγχρονο αριστούργημα απαράμιλλης αισθητικής.

Πόλυς και Ρόζμαρι Χατζηιωάννου

Επειτα από πολλές περιπέτειες, δικαστήρια και γραφειοκρατία, το πρώην εγκαταλειμμένο βασιλικό ανάκτορο του Π. Ψυχικού, που για δεκαετίες είχε περάσει στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή Πόλυ Λ. Χατζηιωάννου (που με επιτυχία συνεχίζει το έργο του πατέρα του στη ναυτιλία αλλά και τις ευεργεσίες μέσω του Ιδρύματος Λουκά Χατζηιωάννου), ετοιμάζεται σε λίγους μήνες να πάρει ζωή και να γνωρίσει πάλι τις παλιές του δόξες από τους νέους του ιδιοκτήτες, οι οποίοι με μεγάλη υπομονή, τόλμη και πίστη κατάφεραν να ολοκληρώσουν το επί σειρά ετών project.

Το μεγαλοπρεπές, αγαπημένο λευκό σπίτι της βασίλισσας Φρειδερίκης, στην οδό Διαμαντίδου, στο οποίο γέννησε δύο από τα παιδιά της, τη Σοφία και τον Κωνσταντίνο, έχει πλέον μετατραπεί σε εμβληματική χρώματος μπεζ έπαυλη, που όχι μόνο κλέβει την παράσταση στο Π. Ψυχικό, αλλά συγκαταλέγεται και σε ένα από τα ωραιότερα σπίτια της Ελλάδας. Η έπαυλη, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανακατασκευής της, θα διακοσμηθεί με μοναδικά έργα τέχνης διάσημων ξένων ζωγράφων, που σημάδεψαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, παραπέμποντας σε σύγχρονο ανάκτορο του 2023.

Η ιστορία του

Το επιβλητικό οίκημα της οδού Διαμαντίδου, στο Παλαιό Ψυχικό, αποτελούσε προσωπική κατοικία του Παύλου και της Φρειδερίκης. Το 1937 ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ το αγόρασε από τον βιομήχανο Σινιόσογλου για να στεγάσει τους γαλαζοαίματους μελλονύμφους, οι οποίοι συνέχισαν να το χρησιμοποιούν και αφού έγιναν βασιλείς, καθώς το είχαν διακοσμήσει με μοναδικά έργα τέχνης, έπιπλα μοναδικής αισθητικής και ιστορικά κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας.

Το παλατάκι της οδού Διαμαντίδου στο Π. Ψυχικό

Η λευκή έπαυλη ξεπερνούσε τα 1.200 τ.μ., είχε δυο ορόφους και αποτελείτο από ένα κυρίως κτίσμα και δύο μικρότερα βοηθητικών χώρων. Σε αυτό το ιστορικό σπίτι γεννήθηκε η βασίλισσα Σοφία στις 2 Νοεμβρίου 1938 και το συγκεντρωμένο έξω από την έπαυλη πλήθος μετά και το πέρας των 20 κανονιοβολισμών φώναζε το όνομά της, που το πήρε από το όνομα της εκ πατρός γιαγιά της, συζύγου του βασιλιά Κωνσταντίνου ΙΒ’. Δύο χρόνια αργότερα, στις 2 Ιουνίου 1940, στο μικρό ανάκτορο του Ψυχικού γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος. Καθώς στο μέλλον επρόκειτο να βασιλεύσει στον θρόνο της Ελλάδας, προς τιμήν του νεογέννητου ρίχνονται από τον λόφο του Λυκαβηττού 101 κανονιοβολισμοί. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τη γέννηση στο σπίτι διαπιστώνουν ο βασιλιάς, ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι γονείς του. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Παύλου, αποτέλεσε τη μόνιμη κατοικία της βασιλομήτορος Φρειδερίκης, γι’ αυτό χαρακτηριστικά όλοι την αποκαλούσαν «Το ανάκτορο της Φρειδερίκης».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο «Ψυχικό»: «Η λεπτή φιγούρα της Φρειδερίκης με μακριά, μαύρη εσθήτα να στέκει πάνω στο βελούδινο χαλί, το στρωμένο από τα σκαλιά της εισόδου του σπιτιού μέχρι την έξοδο στην οδό Διαμαντίδου, κάθε Μ. Παρασκευή, που γινόταν η περιφορά του Επιταφίου, είχε εντυπωθεί στους κατοίκους του Ψυχικού. Στις 21 Απριλίου του 1967 η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη και η βασίλισσα Σοφία ξύπνησαν εκεί τη νύχτα από τον ήχο των τανκς, που είχαν περικυκλώσει το κτίριο, νομίζοντας ότι ήταν για την προστασία τους. Το πρωί διαπίστωσαν πως τα τανκς είχαν στρέψει τις κάννες τους προς το σπίτι. Μετά την κατάργηση της βασιλείας, το 1974, το Ελληνικό Δημόσιο, συγκεκριμένα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, αποφάσισε την εκποίησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός έγινε το 1987, με τη συμμετοχή και του ισπανικού δημοσίου, δεδομένου ότι η βασίλισσα Σοφία, που είχε μεγαλώσει εκεί (πήγαινε με τα πόδια στο Αρσάκειο), είχε ενδιαφέρον για τη διατήρησή του.

Συμμετοχή δήλωσε και η υπεράκτια εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Χατζηιωάννου (EasyJet). Και οι δύο συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κρατήσουν το οίκημα ως έχει, προβαίνοντας μόνο στις αναγκαίες επισκευές και αποδεχόμενοι τον όρο της μη χρήσεως της περίσσειας του συντελεστή δόμησης, δηλαδή αποκλείοντας μελλοντικές πρόσθετες κατασκευές. Τελικά, η πλάστιγγα έγειρε με μικρή διαφορά προς την οικογένεια Χατζηιωάννου και το ακίνητο μεταβιβάστηκε σε αυτήν αντί 316.000.000 δραχμών. Στη συνέχεια το οίκημα πέρασε σε άλλη εταιρία, συμφερόντων της οικογένειας. Για πολλά χρόνια το ανάκτορο του Παλαιού Ψυχικού έστεκε ερειπωμένο, προσφέροντας «άσυλο» σε τοξικομανείς και βανδάλους.

Επειτα από ένα μεγάλο διάστημα που είχε παραδοθεί στο έλεος του Θεού, ο Πόλυς και η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου αποφάσισαν να το αναπαλαιώσουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εφοπλιστής σκόπευε να εγκαταστήσει εκεί όπου ήταν τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού μερικά από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ναυτιλιακής υποστήριξης για να παρακολουθεί τα πλοία του σε όλο τον κόσμο και παράλληλα θα έδινε αέρα ανανέωσης στο οίκημα, που ρήμαζε και δεν θύμιζε σε τίποτα τις στιγμές πολυτέλειας που είχε ζήσει η ελληνική βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, ο εφοπλιστής Πόλυς Λ. Χατζηιωάννου διέκοψε τις εργασίες που εκτελούνταν στη βίλα το 2012, καθώς έχει βγει προσωρινή διαταγή που τις «πάγωνε». Αιτία η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά της Πολεοδομίας, που κατέθεσε ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας . Μοιραία η αποκατάσταση του ακινήτου σταμάτησε για πολλά χρόνια, έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Μετά τις χρόνιες δικαστικές προσφυγές και τη γραφειοκρατία, το 2020, ο Πόλυς Λ. Χατζηιωάννου ξεπέρασε όλους τους σκοπέλους, όπως πρώτη πάλι είχε γράψει σε ρεπορτάζ της η «Εspresso». Ετσι οι εργασίες για τη λάμψη του εμβληματικού κτιρίου άρχισαν και προχώρησαν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ η πολυτελής έπαυλη βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της ανακατασκευής της, όπως φανερώνουν και οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ.

Το ακίνητο και όταν το οικόπεδο ήταν εργοτάξιο

Μοναδικά ακίνητα

Μια σειρά από ιστορικά αριστουργήματα, από το Π. Ψυχικό και την Πλάκα έως τις Σπέτσες, ανήκουν στην ιδιοκτησία των αδερφών Πόλυ, Κλέλιας και Στέλιου Χατζηιωάννου, τα οποία «έχουν διασώσει» και ανακαινίζουν με σεβασμό την αρχιτεκτονική και την ιστορία της Ελλάδας. Εκτός από τις οικίες της Κλέλιας Χατζηιωάννου στις οδούς Κάλβου και Σαμαρά, στο Π. Ψυχικό, στο άλλοτε νεοκλασικό σπίτι, στον πύργο του οδού Χαρίλαου Τρικούπη, στην Κηφισιά, με την υπογραφή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ στεγάζεται το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ιδρυμα Κλέλιας Χατζηιωάννου». Ο πύργος, πρώην κατοικία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Χαρίλαου Τρικούπη, αγοράστηκε τη δεκαετία του ’90 από τον «βασιλιά των τάνκερ» Λουκά Χατζηιωάννου, που τον πήρε για τη μοναχοκόρη του Κλέλια. Ο αυτοδημιούργητος Ελληνοκύπριος εφοπλιστής Λουκάς Χατζηιωάννου ήταν από τους ελάχιστους πλοιοκτήτες, στα πρότυπα του Αριστοτέλη Ωνάση, ο στόλος του οποίου κυριάρχησε στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα με τον μεγαλύτερο στόλο τάνκερ στον κόσμο, γι’ αυτό άλλωστε όλοι τον αποκαλούσαν «ο βασιλιάς των τάνκερ».

Ο «βασιλιάς των τάνκερ» Λουκάς Χατζηιωάννου

Διακρίθηκε όμως και για το μεγάλο του φιλανθρωπικό έργο, με ευεργεσίες και δωρεές, υποτροφίες σε άπορους φοιτητές, ως πρόεδρος του Ιδρύματος Λουκά Χατζηιωάννου, σε Ελλάδα και Κύπρο. Τις δραστηριότητές του στη ναυτιλία συνεχίζουν σήμερα με την ίδια επιτυχία τα παιδιά του Πόλυς και Στέλιος Χατζηιωάννου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεφώνημα για βόμβα στην Hellenic Train

Άγνωστος πριν λίγη ώρα τηλεφώνησαν και ενημέρωσαν για την ύπαρξη βόμβας στα γραφεία της...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 48χρονος που έριξε καυστικό υγρό στη συγκάτοικό του

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους 48χρονο στη Θεσσαλονίκη που...

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Όλοι οι δρόμοι που θα παραμείνουν κλειστοί την Κυριακή 19/3

Κλειστοί θα παραμείνουν την Κυριακή 19 Μαρτίου αρκετοί δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, λόγω...

Οι μέρες του σταθμάρχη Λάρισας στην φυλακή: Σαστισμένος, δεν μιλά με κανένα, δεν θέλει...

Σαστισμένος, χαμένος στις σκέψεις του και χωρίς καμία επιθυμία να ακούει ή να μιλά...

Προσοχή την Παρασκευή: Έρχονται ισχυρές βροχές!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της από χθες σε αρκετές...

Τέμπη: «Να ανοίξουν τα κελιά για τους πολιτικούς! – Ξεσπά ο αδερφός της Σοφίας...

Οι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισαν τη ζωή στην Σοφία...

Εύβοια: Έκλεψαν χρήματα που προορίζονταν για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Ένα κουτί γεμάτο χρήματα, τα οποία προορίζονταν για δωρεά στο «Χαμόγελο του Παιδιού», έβαλε...

Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι πίσω από τα ΜΑΤ στην πορεία για τα Τέμπη

Αίσθηση προκάλεσαν ορισμένες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα από την κινητοποίηση...

Έκθετη ξανά η Κυβέρνηση: Άλλο τηλεδιοίκηση, άλλο πίνακας τοπικού χειρισμού

Παίζουν με τις λέξεις και παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου οι κυβερνώντες, οι...

Γεωργία Μπίκα: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε παραδεκτή την προσφυγή της για τον ομαδικό βιασμό...

Η Γεωργία Μπίκα είχε δηλώσει απόλυτα αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομική οδό, προκειμένου να...

Ο κόσμος βροντοφώναξε μαζικά «ποτέ ξανά» για τα Τέμπη

Οι πορείες αμαυρώθηκαν με επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Σάλος με βίντεο που φέρεται να δείχνει «απρόκλητη επίθεση» των ΜΑΤ στην πορεία

Απορίες και αντιδράσεις προκαλεί ένα βίντεο που δημοσίευσε η «Αυγή» και κυκλοφόρησε στα social...

Καμία ασφάλεια: Ξεκόλλησε πόρτα λεωφορείου που έκανε δρομολόγιο!

Τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο στόλος των λεωφορείων της ΟΣΥ...

ΕΟΔΥ: 70 θάνατοι από covid, 96 διασωληνωμένοι – Μείωση στη θετικότητα και τις εισαγωγές

Στους 70 ανήλθαν οι ασθενείς με κορωνοϊό που έχασαν την ζωή τους την εβδομάδα...

Τέμπη: Είπαν το «τελευταίο αντίο» στον 27χρονο μηχανοδηγό Νίκο Ναλμπάντη

Ένα βαρύ πέπλο πένθους και θλίψης είχε σκεπάσει το Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Ψυχρολουσία: Η Ουκρανία… σαμποτάρει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Μετά την ψυχρολουσία με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Έφυγε ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ Μίμης Παπαϊωάννου

Στα 81 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό ο Στηβ Κακέτσης!

Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του δίνει ο Στηβ...

NEWSROOM