Ολο και πιο πίσω πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το νέο επίδομα του market pass. Πρόκειται για τη νέα κρατική ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας στα τρόφιμα, με το πλαίσιο λειτουργίας να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το βοήθημα θα δοθεί από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο στα νοικοκυριά. Ωστόσο, η πλατφόρμα για την έναρξη των αιτήσεων δεν θα ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά στα μέσα του μήνα, ενώ με βάση το ΦΕΚ οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου. Η διαδικασία αναμένεται να προσομοιάζει εκείνη του «fuel pass», ενώ οι δικαιούχοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxis. Αν και πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι το market pass θα δοθεί τελικά χωρίς την υποχρέωση αγορών, το ΦΕΚ ορίζει ακριβώς το αντίθετο!
Συγκεκριμένα, θα καλύπτει το 10% των αγορών που πραγματοποιεί κάθε μήνα ένας καταναλωτής σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Οσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα. Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%. Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί -ούτως ή άλλως- όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση είναι:
– Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ
– Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
– Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
Σημειώνεται ότι το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ