Τηλεοπτικές άδειες: Αθώοι Κρέτσος και μέλη της επιτροπής

Aθώοι για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης

Must Read

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος και πέντε μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας που δικάστηκε για ηθική αυτουργία στην πράξη των υπολοίπων.

Το δικαστήριο αποδεχόμενο την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους για τους οποίους η εισαγγελική κρίση ήταν ότι «δεν βεβαίωσαν κανένα ψευδές περιστατικό» και ότι δεν λειτούργησαν με δόλο στην υπόθεση των εγγυήσεων που προσκόμισε ο επιχειρηματίας στο πλαίσιο του επίμαχου διαγωνισμού.

«Η Επιτροπή έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεσή της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από την Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση, θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε», είπε η εισαγγελική λειτουργός η οποία τόνισε πως «δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών. Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  τόσο ο κ. Κρέτσος όσο και οι ακαδημαϊκοί που απάρτιζαν την Επιτροπή είπαν στις απολογίες τους ότι οι όροι του διαγωνισμού είχαν πρόνοιες για δικλείδες ασφαλείας και ότι η όλη διαδικασία κινήθηκε όπως προέβλεπε η προκύρηξη.

«Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριό σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί» ανέφερε απολογούμενος ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο κ. Κρέτσος είπε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει το 2010 παράνομο τον τρόπο χορήγησης του φάσματος σε τηλεοπτικούς σταθμούς. «Μετά από 27 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα, καθώς δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχαν δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενους στα κατηγορούμενα μέλη της Επιτροπής ο κ. Κρέτσος είπε: «Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση. Να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση. Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή την οποία εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με την Grant Thornton. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δεν μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες ο κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως».

Πρόεδρος: Γνωρίζετε γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα;

Κρέτσος: Όχι και δεν με ενδιέφερε… Εγώ ήθελα να τηρηθεί η διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο Δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν στο δικαστήριο πως ο διαγωνισμός προέβλεπε πολλά στάδια ως δικλείδες ασφαλείας πριν από την απόφαση και επεσήμαναν πως λειτούργησαν υπό την πίεση ΜΜΕ, χωρίς αμοιβή.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας επέλεξε να μην απολογηθεί στο δικαστήριο εκπροσωπούμενος από τους συνηγόρους του.

Η δίωξη για την υπόθεση ασκήθηκε το 2019, με σκεπτικό του Οικονομικού Εισαγγελέα ότι δεν ελέγχθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο προσαγωγές για τον περίεργο θάνατο 40χρονου στον Ασπρόπυργο

Δεν έχουν βρεθεί σημάδια από αιχμηρά αντικείμενα ή από όπλο, αλλά υπήρχαν μώλωπες

More Articles Like This