Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Έγκλημα! «Αμέλεια» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου μάς κόστισε 5.179.865 ευρώ

Η διοίκηση Βλαστού δεν άσκησε εγκαίρως έφεση σε δικαστική απόφαση, προκαλώνταςτεράστια ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο

Συντάκτης: Newsroom

Μια σκανδαλώδη ενέργεια, ταυτόσημη με παράβαση καθήκοντος και απιστία σε βάρος της υπηρεσίας, χρεώνεται η διοίκηση Βλαστού στην ΕΤΑΔ, καθώς σε δικαστική διένεξη με την εταιρία Εκμετάλλευση Σπηλαίων Διρού Α.Ε. δεν άσκησε εγκαίρως όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα (έφεση), με αποτέλεσμα η δικαστική απόφαση να καταστεί τελεσίδικη, προκαλώντας οικονομική ζημία εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Η εγκληματική αυτή αμέλεια είχε ως συνέπεια η επιχείρηση να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΤΑΔ Α.Ε., ύψους 5.179.865 ευρώ! Δηλαδή όχι μόνο κατάσχεσε τους λογαριασμούς μιας κρατικής εταιρίας, αλλά θέτει εν αμφιβόλω και τη μισθοδοσία των περίπου 400 εργαζομένων της ΕΤΑΔ.

Το ακόμα πιο αδιανόητο είναι ότι δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανος Βλαστός (προβεβλημένο golden boy και ευνοούμενος του συστήματος Μητσοτάκη), το Δ.Σ. της εταιρίας, οι τρεις εσωτερικοί ελεγκτές, η επιτροπή ελέγχου της εταιρίας (που αποτελείται από τρία μέλη του Δ.Σ.), η διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας και οι άνω των 30 δικηγόροι που απασχολούνται με πάγια αντιμισθία!

Καταπέλτης το δικαστήριο

Υστερα από αυτό το Βατερλό, σε μια κίνηση άνευ σημασίας, η διοίκηση της ΕΤΑΔ έπαυσε από τα καθήκοντά της την επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Παναγιώτα Δάρα, περισσότερο για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους τα ανώτερα στελέχη. Η ζημιά, όμως, έχει ήδη γίνει. Καταπέλτης το δικαστήριο: «Δεν είχε ασκηθεί κανένα τακτικό, ούτε έκτακτο ένδικο μέσο εντός 30ήμερης προθεσμίας».

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του την οποία επέδωσε στις 30/01/2023 στην ΕΤΑΔ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ανωτέρω υπ’ αριθμόν 559/2022 οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών [Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών (μισθωτικές διαφορές)], η οποία εκδόθηκε αντιμωλία των διαδίκων, κοινοποιήθηκε νομίμως προς την καθ’ ης στις 09.09.2022, συνταχθείσας σε πίστωση τούτου της υπ’ αριθμόν 11179Δ/09.09.2022 Εκθεσης Επίδοσης της Δικαστικής Επιμελήτριας στο Εφετείο Αθηνών, με έδρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Αλεξάνδρας Αν. Βαρδακοπούλου. Εξάλλου, όπως αποδεικνύεται από το υπ’ αριθ. 8024/31.10.2022 Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης τακτικών ή έκτακτων ενδίκων μέσων του Τμήματος Πολιτικών Ενδίκων Μέσων του Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά της αριθμόν 559/2022 οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών [Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών (μισθωτικές διαφορές)], μέχρι και τις 30.10.2022 δεν είχε ασκηθεί κανένα τακτικό, ούτε έκτακτο, ένδικο μέσο, ώστε κατόπιν της παρέλευσης, στις 10.10.2022, άπρακτης της τριαντακονταήμερης προθεσμίας από την κατά τα ανωτέρω επίδοσή της στην καθ’ ης, που προβλέπει συναφώς η διάταξη του άρθρου 518 παρ. 1 ΚΠολΔ, να έχει αυτή καταστεί τελεσίδικη ως προς όλες τις διατάξεις».

«Για τους λόγους αυτούς δέχεται την αίτηση. Διατάσσει την καθ’ ης να καταβάλλει στην αιτούσα το ποσό των πέντε εκατομμυρίων είκοσι έξι χιλιάδων τριακοσίων εξήντα πέντε ευρώ (5.026.365 ευρώ) νομιμοτόκως από την 03.11.2018, ήτοι από της επιδόσεως της ως άνω αγωγής στην καθ’ ης, και μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση, καθώς και 153,500 Ευρώ για δικαστικά έξοδα».

Η απόφαση για τη συντηρητική κατάσχεση (απόσπασμα)

Η εμμονή με δικηγορικό γραφείο που αναλαμβάνει και αντιδίκους!

Το μακρινό 2003 η ΕΤΑ Α.Ε. (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, μετέπειτα ΕΤΑΔ Α.Ε.) προκήρυξε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της εκμετάλλευσης των Σπηλαίων Διρού Λακωνίας.

Η διάρκεια της μίσθωσης ήταν 30 έτη για τα τρία σπήλαια, το εστιατόριο, το αναψυκτήριο καθώς και του αιγιαλού, ενώ προέβλεπε και πιθανές άλλες συμπληρωματικές εκμεταλλεύσεις όπως η λήψη φωτογραφιών, η πώληση αναμνηστικών ειδών, η ενοικίαση ομπρελοκαθισμάτων κ.λπ., ενώ προέβλεπε και δυνατότητα υπομίσθωσης από τον επενδυτή δευτερευουσών δραστηριοτήτων.

Σπήλαια Διρού

Λόγω έντονων αντιδράσεων από τοπικούς φορείς, κατοίκων αλλά και σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Οιτύλου, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της ΕΤΑ Α.Ε., η μισθώτρια εταιρία δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στο ακίνητο.

Στη συνέχεια η εταιρία, η οποία είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, προχώρησε το 2005 σε αγωγή για (υποθετικά) διαφυγόντα κέρδη για το σύνολο των 30 ετών της μίσθωσης που θα πραγματοποιούσε, αξιώνοντας συνολικά 60.000.000 εύρω.

Υστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, αναιρέσεις και εφέσεις, επιδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον επενδυτή, ο οποίος ποτέ δεν προχώρησε στην επένδυση, το ποσό των 5.200.000 ευρώ. Ετσι, τώρα η ΕΤΑΔ καλείται ακόμα μία φορά να ακροβατήσει σε επικίνδυνα νομικά τερτίπια προκειμένου να αναστείλει (;) την εκτέλεση της απόφασης ή να την καθυστερήσει παραπέμποντας το πρόβλημα στον επόμενο.

Αλλως, θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για μια επένδυση που ποτέ δεν έγινε, για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξε και φυσικά χωρίς να αποδοθεί ευθύνη σε κανένα στέλεχός της. Μάλλον δεν ιδρώνει το αυτί κανενός με όσα παράδοξα συμβαίνουν για αρκετό διάστημα στη μεγαλύτερη εταιρία που διαχειρίζεται πάνω από 70.000 ακίνητα του Δημοσίου.

Δικηγόρος του αντιδίκου της ΕΤΑΔ είναι το γραφείο «Καλαβρός και συνεργάτες». Στο ίδιο γραφείο η ΕΤΑΔ έχει πληρώσει υπέρογκες αμοιβές για να την υπερασπιστεί στα διαιτητικά δικαστήρια από τις αγωγές του Μαντωνανάκη (υπόθεση Αττικός Ηλιος), τις οποίες η ΕΤΑΔ έχασε… και της επιδικάστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια!

Φαίνεται πως το εν λόγω γραφείο έχει μια… ιδιαίτερη τεχνογνωσία: Ή στο να χάνει η ΕΤΑΔ ή στο να κερδίζει ο αντίδικος της ΕΤΑΔ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα σε διαλύσω» – Απειλεί θύματα ο αστυνομικός της Ηλιούπολης που καταδικάστηκε για μαστροπεία

Προκλητικές απειλές εξαπολύει κατά θυμάτων ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για την υπόθεση trafficking στην...

Συναγερμός: Βρέθηκε στη Γεωπονική Σχολή… όλμος!

Νωρίς σήμερα το απόγευμα εντοπίστηκε ένα αναπάντεχο εύρημα στη Γεωπονική Σχολή.Βρέθηκε όλμος, όμως δεν...

Χτύπησαν αλύπητα 15χρονο έξω από το σχολείο του – Σκληρές εικόνες

Ακόμα ένα περιστατικό ξυλοδαρμού με ανήλικο μαθητή έχει προκαλέσει αναστάτωση, την ώρα μάλιστα που...

Σε κανονικό δωμάτιο 25χρονη τραυματίας στα Τέμπη – Βγήκε από τη ΜΕΘ

Με τεράστια χαρά και ανακούφιση υποδέχθηκε η μητέρα της 25χρονης Ανυσίας τα νέα για...

Ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό στον δολοφόνο της Αΐντας στην Καβάλα

Μέσα «για πάντα» έχωσαν οι δικαστές τον 55χρονο που στραγγάλισε την 43χρονη σύζυγό του, Αΐντα...

Τεκμήρια διαφθοράς που καταστρέφει το κράτος και πριν και επί Μητσοτάκη

Γράφει ο Χρήστος ΠουγκιάληςΥποπτέραρχος ε.α. – Μετεωρολόγος Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φθάνει στις εκλογές εν μέσωσκανδάλων...

Προφυλακίστηκε ο λυράρης – «Έπεσα θύμα πλεκτάνης», είπε

Τον δρόμο για την φυλακή θα πάρει ο λυράρης από το Ηράκλειο της Κρήτης...

Πάτρα: Εκκενώθηκε ο Προαστιακός λόγω προβλήματος που εντοπίστηκε στις ράγες

Στην προσωρινή διακοπή των δρομολογίων και την εκκένωση του Προαστιακού που εκτελούσε το δρομολόγιο...

Προφυλακίστηκαν οι δύο Πακιστανοί που ετοίμαζαν «χτύπημα» στο εβραϊκό εστιατόριο

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι δύο Πακιστανοί που κατηγορούνται για σχεδιασμό τρομοκρατικού...

Σύζυγος θύματος στα Τέμπη: «Επιφανειακή η διερεύνηση της υπόθεσης»

Με λόγια που ραγίζουν καρδιές μίλησε για την απώλεια της συζύγου του, Βασιλικής Χλωρού...

Σοκ στην Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε νεαρή γυναίκα!

Μια τραγωδία συνέβη νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη όταν μια νεαρή κοπέλα αποφάσισε...

Λοχαγός κατέρρευσε ξαφνικά και πέθανε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης

Θρήνο έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένας 49χρονος λοχαγός κατέρρευσε ξαφνικά μέσα σε στρατόπεδο...

Αυτός είναι ο 78χρονος που βίαζε τη 16χρονη βαφτιστήρα του

Στη δημοσιότητα μετά από εισαγγελική εντολή δόθηκαν οι φωτογραφίες και τα στοιχεία του 78χρονου...

Στοιχεία – σοκ! 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα βιώνει bullying – «Θύματα» κορίτσια...

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά το φαινόμενο...

Πέραμα: Ποινική δίωξη και στη μητέρα της 6χρονης που έπεσε θύμα βιασμού από Ιρακινό

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν από την υπόθεση βιασμού του 6χρονου κοριτσιού από 43χρονο Ιρακινό στο...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Σκληρές εικόνες: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου επειδή του είπε να μην καπνίζει μπροστά στο παιδί

Άγριο φονικό σημειώθηκε έξω από καφετέρια στον Καναδά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλον πελάτη, επειδή του ζήτησε να μην καπνίζει μπροστά...

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

NEWSROOM