Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε κλοιό χιονιά όλη η χώρα – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Χιονοκαταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας - Πότε θα βγει η απόφαση για τα σχολεία

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στη δίνη της βαρυχειμωνιάς μπήκε από το βράδυ του Σαββάτου όλη η χώρα. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ήρθε και αναμένεται να μείνει έως και την Τρίτη με κύριο χαρακτηριστικό το δριμύ ψύχος, τις χιονοπτώσεις αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους, έως 9 μποφόρ.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός με τα μηχανήματα αποχιονισμού να έχουν ήδη βγει στο οδικό δίκτυο σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Την ίδια ώρα οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες λόγω της κακοκαιρίας.

Επικίνδυνες χιονοπτώσεις αναμένονται από το μεσημέρι στη βόρεια, βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική, με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να λαμβάνουν το Σάββατο μήνυμα από το 112.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Μήνυμα του 112 σε περιοχές της Αττικής, Βοιωτία και Εύβοια

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είπε σήμερα το πρωί ότι το απόγευμα θα βγει η απόφαση για το εάν τα σχολεία θα ανοίξουν ή όχι τη Δευτέρα (6/5).

«Τις πρώτες απογευματινές ώρες θα βγει ανακοίνωση, για να ετοιμαστούν και οι γονείς και τα παιδιά, ποια σχολεία θα είναι ανοικτά διότι δεν θα υπάρχει η ίδια ένταση του φαινομένου σε όλη την Αττική. Θα το ζυγίσουμε και αυτό. Η πρόληψη πάντα χαρακτηρίζει τις αποφάσεις ώστε κανένα παιδί ή συνοδός που θα το πηγαίνει στο σχολείο να έχει πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Πατούλης.

«Να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο αλλά να ξέρουμε και να τις φοράμε . Από την άλλη πλευρά, αν δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε την ώρα του φαινομένου, να το αποφύγουμε», πρόσθεσε.

Ξεκίνησε η επέλαση του χιονιά

Από τη Δυτική Μακεδονία ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», όπου από αργά χθες το βράδυ πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα, ενώ στα λευκά ντύθηκε από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου η βόρεια και κεντρική Εύβοια.

Πυκνή χιονόπτωση στην Εύβοια

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στη βόρεια και κεντρική Εύβοια.

Σύμφωνα με το evima.gr, χιόνι έπεσε ακόμα και στην περιοχή της Κερασιάς. Οι χιονοπτώσεις σημειώνονται σε υψόμετρο άνω των 500-550 μέτρων όπου και υπάρχει χιονόστρωση με το ύψος του χιονιού στα 700-800 μέτρα να αγγίζει τα 10 εκατοστά.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα του Σαββάτου 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ξεμένουν από αντιολησθητικές αλυσίδες τα καταστήματα!

Ειδικότερα, από την 18:00΄ ώρα του Σαββάτου  04.02.2023 δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα την Κυριακή 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.




Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Θα φτάσει στα βόρεια τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 12 βαθμους Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Ο καιρός σε Αττική – Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από (μείον ένα) -01 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα στη Χαλκιδική και τη Θράκη μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ από αργά το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από (μείον δύο) -02 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Οι χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επηρεάσουν (και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο), τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως την ανατολική Μαγνησία) και την ανατολική Στερεά, όπου στην Βοιωτία θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως των βόρειων στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά), καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα 9 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ανεμοι:Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα νότια έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» – Οι περιοχές που θα πλήξει και πόσο θα διαρκέσει

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδιανόητη διαδικτυακή απάτη: Της «πούλησε» έρωτα και της άρπαξε 100.000 ευρώ!

Ακόμα σοκαρισμένη είναι μια 41χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης από την απάτη...

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία του 18χρονου Αντώνη που «έφυγε» ξαφνικά

Σε κλίμα οδύνης και ανείπωτου θρήνου τελέστηκε στα Μέγαρα η κηδεία για τον 18χρονο...

Χειροπέδες σε 43χρονο για ληστεία «μαμούθ» επιχειρηματικής οικογένειας στο Κολωνάκι

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσε χθες το πρωί ένας 43χρονος με καταγωγή από την...

Γειτόνισσα της Ρωσίδας κατασκόπου η Μιλένα Αποστολάκη – Τι λέει για την εντύπωση που...

Μια απλή καθημερινή κοπέλα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς...

Πρωτοφανές! Εφοπλιστής διέκοψε παράσταση κάνοντας άσεμνους χαρακτηρισμούς

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής συμπεριφορά εφοπλιστή μέσα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, όπου...

Στο φως εικόνες από τα χημικά εγκαύματα των πυροσβεστών που επιχείρησαν στα Τέμπη

Εικόνες έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας από τα εγκαύματα που εμφάνισαν...

Προσθεσμία για να απολογηθούν πήραν ο δεύτερος σταθμάρχης και ο επιθεωρητής ΟΣΕ

Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν τόσο ο δεύτερος σταθμάρχης όσο και ο επιθεωρητής του...

Η οικογένεια της ΑΕΚ και πλήθος κόσμου αποχαιρετούν τον σπουδαίο Μίμη Παπαϊωάννου

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, Μίμης Παπαϊωάννου, έφυγε από τη ζωή σε...

Να παραπεμφθεί η Πισπιρίγκου σε δίκη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας ζητά ο...

Την παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου σε δίκη για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών...

«Βόμβα» από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: «Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά»

«Ρίχνει» βέλη στον ΟΣΕ για την ελλιπή εκπαίδευση - Ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει

Ξεσπά ο πατέρας της Ελπίδας Χούπα για τα αρνητικά σχόλια εναντίον του: «Δεν με...

Στις καταγγελίες και τα σχόλια που υπήρξαν εναντίον του αναφέρθηκε οργισμένος ο πατέρας της...

Μανώλης Κοττάκης: Ο Αλέκος που με όρισε

Οταν έφθασα πρώτη φορά στην Κομοτηνή τον Σεπτέμβριο του 1986, παρατήρησα ότι στο εστιατόριο...

Προθεσμία να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή έλαβε ο σταθμάρχης Λάρισας που έφυγε νωρίτερα

Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου ζήτησε και έλαβε ο ένας...

Πως αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της Ρωσίδας «Μάτα Χάρι» – Τι είναι η μέθοδος των...

Περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την Ελληνίδα «Μαρία Τ.», που διατηρούσε...

Τρόμος για 22χρονη: Τήν παρενόχλησε σεξουαλικά άντρας μέσα σε πολυκατοικία!

Ο δράστης οδηγείται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Αδιανόητο: Επίθεση από την αστυνομία δέχθηκε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου

Ανατριχίλα και προβληματισμό προκαλεί η στάση των αστυνομικών χθες...

Κηδεύεται ο νεκρός μηχανοδηγός, Νίκος Ναλμπάντης, παρουσία του πατέρα του

Τελικά εκδόθηκε από την Τουρκία, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης

NEWSROOM