Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Τραγική η κατάσταση στις υπηρεσίες δόμησης!

Το φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε μέσω του «Καλλικράτη» για τη μεταφορά των ΥΔΟΜ στους δήμους, φαίνεται ότι απέτυχε παταγωδώς

Συντάκτης: Newsroom

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας. Το φιλόδοξο εγχείρημα, που άρχισε το 2010 μέσω του «Καλλικράτη» για τη μεταφορά των ΥΔΟΜ στους δήμους, φαίνεται ότι απέτυχε. Δώδεκα χρόνια μετά οι περισσότερες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, χωρίς να διαθέτουν πολύ συχνά τις απαιτούμενες ειδικότητες μηχανικών.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Πολλές από αυτές, μάλιστα, εξυπηρετούν μεγάλο εύρος περιοχών, καθώς μόνο οι μισοί δήμοι διαθέτουν υπηρεσία δόμησης, κάτι που οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις του έργου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε χρόνια μετά την ισχύ του ν. 4495/2017 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ακόμα εκκρεμούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τις υπαγωγές αυθαιρέτων κατασκευών. Το ίδιο συμβαίνει με τους αντίστοιχους ελέγχους στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες χωρίς προέγκριση, καθώς και με τη συγκρότηση των Παρατηρητηρίων Δόμησης. Χρειάζονται δηλαδή ακόμα και πέντε χρόνια για να ελεγχθεί μια οικοδομική άδεια.

Τα στοιχεία από την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) είναι αποκαλυπτικά:

  • Από τους 332 δήμους της χώρας, οι 168 μόλις δήμοι (51%) διαθέτουν υπηρεσία δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι.
  • Από τις 168 ΥΔΟΜ, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες ΥΔΟΜ.
  • Από τις 168, τέσσερις δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν καθόλου μηχανικό ΠΕ, 28 απασχολούν μόνο έναν μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ, άλλες 28 μόνο δύο και 16 διαθέτουν 3 μηχανικούς. Οι 98, από τις 168 δηλαδή, ΥΔΟΜ λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου.
  • Η μεγάλη πλειονότητα των δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων δεν διαθέτει ΥΔΟΜ.
  • Τριάντα τρεις δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν υπηρεσίες δόμησης, εκ των οποίων 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.
  • Είκοσι τρεις από τους 47 δήμους μητροπολιτικών κέντρων (οι μισοί δηλαδή) είναι χωρίς πολεοδομία.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, από το 2013 που έγινε και η τελευταία καταγραφή των ΥΔΟΜ από την ΕΕΤΑΑ, μόνο 12 δήμοι απέκτησαν ΥΔΟΜ. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία στελέχωσης της ΥΔΟΜ.

Ποια είναι η κατάσταση ανά Περιφέρεια

Οι περισσότερες ΥΔΟΜ ανήκουν στην κατηγορία με πληθυσμό άνω των 25.0000 κατοίκων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και όλες οι πρωτεύουσες νομών (Περιφερειακών Ενοτήτων). Σύμφωνα με το άρθρο 95 του ν. 3852/2010, στους δήμους που δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ παρέχεται διοικητική υποστήριξη από τον δήμο της έδρας του νομού καθώς και τους δήμους που μεταφέρθηκαν οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Ν.Α. που ασκούσαν αυτές τις αρμοδιότητες μέχρι τις 31/12/2010.

Σε μερικές περιπτώσεις η διοικητική υποστήριξη παρέχεται από δύο ΥΔΟΜ και αφορά υποστήριξη σε διαφορετικές δημοτικές ενότητες, π.χ. στον Δήμο Παιανίας η ΔΕ Παιανίας υποστηρίζεται από την ΥΔΟΜ του Δ. Μαρκοπούλου – Μεσογαίας και η ΔΕ Γλυκών Νερών από την ΥΔΟΜ του Δήμου Παλλήνης.

Ειδικότερα, στην Αττική, από τους 66 δήμους, οι 34 δεν διαθέτουν πολεοδομία. Οι μεγαλύτερες πολεοδομίες εξακολουθούν να είναι του Δήμου Αθηναίων (εξυπηρετεί και τους Δήμους Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης και Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας) και του Πειραιά (εξυπηρετεί και τους Δήμους Κορυδαλλού, Περάματος, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Σπετσών, Υδρας και μερικώς τον Πόρο). Πολλούς δήμους εξυπηρετούν και οι πολεοδομίες Αγίας Παρασκευής (Βριλησσίων, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου), Νέας Ιωνίας (Γαλατσίου, Ηρακλείου, Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης) και Αιγάλεω (Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης).

Στα νησιά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τους 34 δήμους πολεοδομία διαθέτουν οι 12, στο Βόρειο Αιγαίο οι 7 από τους 11, στο Ιόνιο οι 5 από τους 11. Για παράδειγμα, η υπηρεσία δόμησης Θήρας εξυπηρετεί και την Ανάφη, την Ιο, τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο, η υπηρεσία της Ρόδου το Καστελόριζο, την Τήλο, τη Χάλκη και τη Σύμη, της Σύρου την Κέα, την Κύθνο και τη Μύκονο.

Κανένας από τους 35 μικρούς νησιωτικούς δήμους (έως 3.500 κάτοικοι) δεν διαθέτει πολεοδομία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Στην Ανατολική Μακεδονία διαθέτουν υπηρεσία δόμησης μόνο οι μισοί δήμοι (οι 11 στους 22).

Στη Δυτική Ελλάδα λειτουργεί ΥΔΟΜ στους 10 από τους 19 δήμους, στη Δυτική Μακεδονία στους 6 από τους 13, στην Ηπειρο στους 8 από τους 18, στη Θεσσαλία στους 14 από τους 25, στην Κεντρική Μακεδονία στους 26 από τους 38, στην Πελοπόννησο στους 18 από τους 26, στη Στερεά Ελλάδα στους 10 από τους 25 και στην Κρήτη λειτουργεί ΥΔΟΜ μόνο στους 9 από τους 24 δήμους.

Οι μηχανικοί ζητούν εδώ και τώρα λύση

Τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες δόμησης της χώρας οδήγησαν τις ομοσπονδίες ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ στην απόφαση απεργίας – αποχής των μελών τους από μια σειρά από υπηρεσίες. Οπως επισημαίνουν σε εξώδικη γνωστοποίησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, ΥΠΕΝ και Οικονομικών, την οποία κοινοποίησαν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η στελέχωση και η λειτουργία των υπηρεσιών δόμησης πανελλαδικά είναι τραγικές.

Εξηγούν ότι η μετάβαση με τον Καλλικράτη (ν. 3852/2010) των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες στους δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, μηχανογράφησης, αρχείου κ.λπ.), με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι ομοσπονδίες ζητούν την επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκόμενων κλάδων.

Αιτούνται νέες και επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις μηχανικών ΠΕ και ΤΕ μέσω του ΑΣΕΠ, όλων των ειδικοτήτων, καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατά αποκλειστικότητα στις ΥΔΟΜ, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι δήμαρχοι δεν θα μπορούν να μετακινούν τους υπαλλήλους στις τεχνικές ή σε άλλες υπηρεσίες των δήμων.

Σημειώνεται ότι το αίτημα για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης στηρίζει και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμός με την ανάρτηση Τσελέντη για το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τη «λιμνοθάλασσα» του...

Με μία ανάρτηση σαφώς πρωταπριλιάτικη, ο Άκης Τσελέντης κατάφερε να... κοψοχολιάσει αρκετό κόσμο μέχρι...

Λαμπαδηφορία στο κέντρο της Αθήνας για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Ξημερώνει 1η Απριλίου, η μέρα που επίσημα ξεκίνησε στην Κύπρο ο αγώνας της ΕΟΚΑ,...

Funds: Με πρακτικές μαφίας εκβιάζουν τους δανειολήπτες!

205 δικηγόροι συνυπογράφουν ένα κείμενο-κόλαφο για τις μεθοδεύσεις των servicers, προκειμένου να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και τα σπίτια ανθρώπων, ακόμα κι αν εξυπηρετούν τη ρύθμιση

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση της 49χρονης ψυχολόγου στην Αθήνα

Βρέθηκε η 49χρονη Αγγελική Κυβεριώτη, που είχε εξαφανιστεί κάτω από περίεργες συνθήκες τον Οκτώβριο...

Τρεις οι θάνατοι παιδιών στη χώρα μας από στρεπτόκοκκο τύπου Α

Τρεις συνολικά θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο τύπου Α έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με...

«Χρυσάφι» κόστισε η φιέστα του Μητσοτάκη στον Έβρο – Απευθείας ανάθεση σε νεοσύστατη εταιρεία!

Μια εταιρεία, η OVAL Ε.Ε., η οποία συστήθηκε σχεδόν δύο μήνες πριν και συγκεκριμένα...

Με την ελληνική σημαία ο τάφος του Κυπριανού Παπαϊωάννου που «έσβησε» στα Τέμπη

Στους αδικοχαμένους των Τεμπών ήταν και ο Κυπριανός Παπαϊωάννου, ο Κύπριος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου...

«Λαμπάδιασε» νταλίκα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Λαχτάρησε οδηγός νταλίκας στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Αγίας Τριάδας,...

Τρεις τραυματίες σε άγριο καβγά μεταξύ ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο

Σε γνωστό εμπορικό κέντρο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής σημειώθηκε άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε δύο...

Αισθητός και στην Αττική ο απογευματινός σεισμός στην Κύθνο

Αισθητή στα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά και στην Αττική έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση...

Τέλος τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και στα σχολεία

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας (ΦΕΚ2019 Β/30-3-2023), στην ιστορία περνούν,...

«Είναι αθώος» υποστηρίζει η σύζυγος του 78χρονου που προφυλακίστηκε για το βιασμό της βαφτιστήρας...

«Είναι αθώος. Δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως και πολύ σύντομα θα αποδειχτεί η αλήθεια»,...

Βρήκαν κοκαΐνη σε πλοίο στον Πειραιά – Μετέφερε μπανάνες από το Εκουαδόρ στην Τουρκία

Είκοσι συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 17,598 κιλών, εντοπίστηκαν σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων...

«Θα σε διαλύσω» – Απειλεί θύματα ο αστυνομικός της Ηλιούπολης που καταδικάστηκε για μαστροπεία

Προκλητικές απειλές εξαπολύει κατά θυμάτων ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για την υπόθεση trafficking στην...

Συναγερμός: Βρέθηκε στη Γεωπονική Σχολή… όλμος!

Νωρίς σήμερα το απόγευμα εντοπίστηκε ένα αναπάντεχο εύρημα στη Γεωπονική Σχολή.Βρέθηκε όλμος, όμως δεν...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Κινείται νομικά εναντίον του Γιώργου Λιάνη για την προσβολή της μνήμης της μητέρας του

O Γιώργος Λιάνης έδωσε μια συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος και την εκπομπή “Τετ α Τετ” και αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή και στις γυναίκες...

Η ατάκα του Μητσοτάκη που πάγωσε τον Γέρακα

Μια ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε όσους πιστούς του παρευρέθηκαν σήμερα στον Γέρακα να «παγώσουν».Την ώρα που το πανελλήνιο είναι μουδιασμένο από την τραγωδία...

NEWSROOM