Επελαύνει η Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Ποιές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα - Καταγγελίες πολιτών

Must Read

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η οποία επηρεάζει από την Κυριακή κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών αλλά και της Εύβοιας, Κρήτης, νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και βροχές ή χιονόνερο στο υπόλοιπο Αιγαίο. Παράλληλα, σήμερα τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στον παρακάτω Χάρτη 1, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02.

Αναλυτικά:

– Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 – 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 – 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

– Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 – 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

– Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 – 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας (Χάρτης 2), με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημεριανές ώρες.

Πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Με νεότερη ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για εκτεταμένες χιονοστρώσεις.

«ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για το νομό Αττικής δείχνουν ότι θα κορυφωθεί αυτή η χιονοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που σε συνδυασμό με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγούν και σε αξιόλογες χιονοστρώσεις τοπικά μεγάλου πάχους. Μεγάλη προσοχή από όλες και όλους! Ακολουθούν χάρτες από το προγνωστικό μας σύστημα» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Χαρακτηριστική της επέλασης του χιονιά το πρωί της Δευτέρας στην Αττική η εικόνα από το «λευκό» κέντρο της Αθήνας.

Άνοιξε η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας

Αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 9:35 η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα που είχε διακοπεί από τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής.

Η Εθνική Οδός αποδόθηκε στην κυκλοφορία για τα ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών με βάρος μέχρι 3,5 τόνων. Στο σημείο παραμένουν αστυνομικοί της Τροχαίας καθώς δεν έχει αρθεί η απαγόρευση στα βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

«Μπήκα στην Αττική Οδό, πλήρωσα διόδια και με γύρισαν πίσω»

Νωρίτερα σήμερα το πρωί μία καταγγελία έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή από οδηγό Ι.Χ. αυτοκινήτου, που πλήρωσε διόδια και τον γύρισαν πίσω.

Ο κύριος Παναγιώτης ξεκίνησε σήμερα το πρωί για να μεταβεί στην εργασία του. Μπήκε κανονικά στην Αττική Οδό, πλήρωσε διόδια, ωστόσο τα πράγματα πήραν μία ανεξέλεγκτη τροπή.

«Γύρω στις 07:50 μπήκα στην Αττική Οδό, στην είσοδο της στο ρεύμα από το Ποτάμι προς το Αεροδρόμιο. Υπήρχε αστυνομικό που δεν σταμάταγε κανέναν. Πλήρωσα διόδια, η Αττική Οδός δεν είχε πουθενά ταμπέλα για τίποτα. Στην Κηφισίας στο δαχτυλίδι μας πέταξαν έξω… Αναγκάστηκα να πληρώσω πάλι για να γυρίσω», κατήγγειλε και εξήγησε πως δεν κατάφερε να πάει στη δουλειά του.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με την Αττική Οδό, με τους υπεύθυνους να του λένε να υποβάλλει αίτηση για να εξεταστεί το αίτημά του: «Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά. Ας μην άφηναν κανένα να περνάει από τα διόδια».

Προβλήματα με το ρεύμα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Μαλακάσα

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα και η χιονόπτωση που την συνοδεύει συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, κυρίως στην Αττική. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Στέφανος Κουνούκλας στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Μαλακάσα οι κάτοικοι παραμένουν στα σκοτάδια.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Ιπποκράτειος πολιτεία και η Μαλακάσα δεν έχουν ρεύμα, σχεδόν όλη η γραμμή στις περιοχές αυτές. Πολλά προβλήματα και στο Πέραμα σε 4 υποσταθμούς, σχεδόν δηλαδή το μισό Πέραμα. Στα Βίλια δώσαμε λύση τις πρώτες πρωινές ώρες» ανέφερε.

Τα δόντια της δείχνει η Μπάρμπαρα και στην Άνδρο

Ο κ. Κουνούκλας εξηγεί πως και στην Άνδρο εντοπίζονται πολλά προβλήματα. «Στην Άνδρο έχει πέσει ένας μεγάλος κορμός δέντρου στο δίκτυο και έχει δημιουργήσει βλάβη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης τεχνικών ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «Στις περιπτώσεις των Βιλίων και του Περάματος είναι ότι δεν είχαμε πρόσβαση. Σε άλλες περιοχές όπως στην Μαλακάσα, την Άνδρο έχουν πέσει δέντρα. Και τα κλαδιά που ακουμπάνε στο δίκτυο δημιουργούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Υπάρχουν μεμονωμένες βλάβες που γίνονται με το κρύο αλλά είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Υπήρχαν και το βράδυ προβλήματα στην Εύβοια και στη Βοιωτία. Προσπαθήσαμε και δώσαμε λύσεις εκεί». 

Μάλιστα έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές εξαιτίας της υποστελέχωσης. «Συνάδελφοί μας από χθες το πρωί είναι επί ποδός. Είμαστε λίγοι ζητάμε προσλήψεις να δυναμώσει το προσωπικό γιατί έχουμε μεγάλους σε ηλικία. Αυτό θα είναι η στήριξη από την πολιτεία που θέλουμε εμείς», κατέληξε ο Κουνούκλας.

«Είμαι εγκλωβισμένος στην Αταλάντη από χθες»

Την ίδια ώρα, τεράστια ταλαιπωρία βιώνουν οι οδηγοί σε αρκετούς δρόμους της επικράτειας. Οδηγός νταλίκας που έχει εγκλωβιστεί από χθες στην Αταλάντη, μίλησε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Είμαι πρόθυμος και φιλότιμος και σέβομαι το μεροκάματο που παίρνω. Κουβαλάω κρέατα από την Πολωνία, που πηγαίνουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Έχω πρόβλημα, γιατί έφτασα ως εδώ και είχα να κάνω διανομές. Από την Αταλάντη και κάτω δε μπορώ να περάσω. Λένε ότι είναι κλειστός ο δρόμος και ότι δε μπορούμε να περάσουμε. Τουλάχιστον 1.500 νταλίκες είναι σταματημένες, μόνο οι ελληνικές, γιατί η χώρα μας κάνει εισαγωγές έρχονται απ΄ όλες τις χώρες. Έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι. Πείτε μου μία χώρα που έχουν γίνει αυτά», δήλωσε ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο κ. Μιχάλης και συνέχισε:

«Δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε από εδώ δεν μας λένε τίποτα. Έχει ψυγείο η νταλίκα, κινδυνεύουν τα κρέατα είναι ήδη δύο μέρες. Και 4 που θα μείνουν στο ράφι; Θα πάρετε εσείς κρέας που θα  είναι μαύρο; Δεν είναι τυρόπιτα το κρέας να την πουλήσεις σε μία μέρα. Ό,τι έχουμε στο αμάξι ή αν σταματήσουμε έχουμε να φάμε».

Δυτική Ελλάδα

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την κοινότητα Περιστέρα του δήμου Αιγιαλείας, έως το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Ακόμη, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην επαρχιακή οδό Πούντας – Καλαβρύτων
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας μέσω Πριόλιθου
  • Στην επαρχιακή οδό Ελαιώνα – Καλαβρύτων μέσω Μαμουσιάς, Δουμενών και Ζαχλωρούς
  • Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας από το ύψος της κοινότητας Βαλιμής
  • Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας – Περιθωρίου από το ύψος του 13ου χιλιομέτρου
  • Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας – Συνεβρού από το ύψος του 9ου χιλιομέτρου

Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο 14ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου – Παρασκευής, λόγω κατολίσθησης.

Στην Αιτωλοακαρνανία έχει διακοπεί, λόγω κατολίσθησης, η κυκλοφορία στο ύψος του 7ου χιλιομέτρου της επαρχιακής οδού Καλλιθέας – Προυσού και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.

Στην ίδια επαρχιακή οδό είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 14ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Αγία Παρασκευή, έως την περιοχή Αραποκέφαλα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην Λακωνία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου:

  • Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου από το 15ο έως το 35ο χιλιόμετρο
  • Στην επαρχιακή οδό Δραγούνι – Καστρί – Άγιος Πέτρος – Ξηροκάμπι
  • Στην επαρχιακή οδό Σίταινας – Καστάνιτσας από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο

Στην Μεσσηνία, είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για όσους κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων από το 17ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This