Ο Δημήτρης Θαρενός έχασε την όρασή του, αλλά όχι την έμπνευση να βοηθήσει όσους είναι τυφλοί

Η πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά που εκτελεί όλες τις λειτουργίες με φωνητική εντολή

Must Read

Την ώρα που η ψηφιακή προσβασιμότητα εξακολουθεί να είναι ακόμη ζητούμενο για την πλειονότητα των ανθρώπων με αναπηρία και μειωμένη όραση, ο Ροδίτης Δημήτρης Θαρενός έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα με μια εφαρμογή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από παρόμοιες τεχνολογικών κολοσσών.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Ο κ. Θαρενός, που γεννήθηκε με πρόβλημα όρασης και σταδιακά έμεινε ολικά τυφλός, κατάφερε με πολλή μελέτη και αμέτρητους πειραματισμούς να φτιάξει μια εφαρμογή για κινητά Android, την «Demy Assistant», που εκτελεί οποιαδήποτε λειτουργία στη συσκευή με φωνητική εντολή. Μάλιστα, όπως εξηγεί στην «Espresso», αυτό που κάνει την εφαρμογή να διαφέρει από τις άλλες είναι το γεγονός ότι φέρνει σε πέρας πράγματα που τα λογισμικά παρόμοιων εφαρμογών και συσκευών δεν μπορούν.

«Το εγχείρημα ξεκίνησε λίγο πριν από την καραντίνα. Είχα απευθυνθεί σε προγραμματιστές παρόμοιων εφαρμογών, ώστε να φτιάξουν μια εφαρμογή φιλική για αναπήρους. Δυστυχώς, κανείς τους δεν πήρε στα σοβαρά τις εκκλήσεις μου, κι έτσι αποφάσισα να τη φτιάξω μόνος μου. Σκοπός μου ήταν να διευκολύνω την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν μόνο τη φωνή τους. Ωστόσο στην πορεία συνειδητοποίησα πως μπορούν να κάνουν χρήση της εφαρμογής άπαντες» δηλώνει αποκλειστικά στην «Espresso» ο Δημήτρης Θαρενός και συμπληρώνει:

«Η εφαρμογή “Demy Assistant” δίνει τη δυνατότητα να χειριζόμαστε τις Android συσκευές μας μόνο με τη φωνή. Χωρίς να αγγίζουμε καθόλου την οθόνη, πατάμε το πλαϊνό κουμπί, ξεκινάει να δουλεύει η εφαρμογή, της λέω τι θέλω να κάνει και το κάνει. Εκτός από τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να κάνει κλήσεις στο Viber, στο Whatsapp, στο Meet, μέσω διαδικτύου. Μπορεί να σε ενημερώσει φωνητικά για τις αναπάντητες κλήσεις που έχεις, ώστε να κάνεις επανάκληση. Μπορείς να ενεργοποιήσεις το GPS τη στιγμή που οδηγάς ή να διαβάσεις μηνύματα. Συνολικά η εφαρμογή παρέχει περισσότερες από 100 λειτουργίες».

«Demy Assistant»

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο έφτιαξε την «Demy Assistant» ο κ. Θαρενός επισημαίνει πως είχε ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού, αλλά πολλή όρεξη για διάβασμα και πειράματα. Κλεισμένος για ατελείωτες ώρες στο σπίτι του στη Ρόδο, κατάφερε έπειτα από τρία χρόνια να δώσει σάρκα και οστά σε όσα είχε πλάσει η φαντασία του.

Ο δημιουργός της καινοτόμου αυτής εφαρμογής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να την αποκτήσει. «Πατώντας κανείς στον πλοηγό εύρεσης https://www.psifiakiprosvasimotita.gr/?m=1 θα μεταφερθεί αυτόματα σε έναν ιστότοπο, όπου μπορεί να κάνει λήψη της εφαρμογής. Οι βασικές λειτουργίες παρέχονται δωρεάν, όμως, αν θέλει κάποιος να ξεκλειδώσει και τις υπόλοιπες, κάνοντας μια δωρεά από 10 ευρώ» αναφέρει, τονίζοντας πως με ένα τέτοιο ποσό μπορεί ο ενδιαφερόμενος να εξασφαλίσει την απόκτηση της εφαρμογής για πάντα: «Δηλαδή, πληρώνεις μία φορά και έχοντας δώσει το e-mail σου θα μπορείς στο εξής να τη χρησιμοποιείς από οποιαδήποτε συσκευή εσαεί. Προϋπόθεση είναι να είσαι συνδεδεμένος στο e-mail που έχεις δηλώσει εξαρχής».

Αφοσιωμένος στο τεράστιο αυτό εγχείρημα, ο Δημήτρης Θαρενός θέλει στο άμεσο μέλλον να το πάει ένα βήμα παρακάτω. «Προς το παρόν δεν θέλω να ασχοληθώ με κάτι άλλο, είμαι τελειομανής και θέλω να ολοκληρώσω αυτό που κάνω, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο εξέλιξης. Κάνω συνεχώς αναβαθμίσεις και προσθέτω νέες δυνατότητες, καθημερινά ασχολούμαι τουλάχιστον 6-7 ώρες. Στο επόμενο στάδιο θα ασχοληθώ με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στόχος μου είναι η “Demy Assistant” να έχει δική της άποψη, να μπορεί να σου απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση της κάνεις σαν να είναι άνθρωπος» εξηγεί και συνεχίζει:

Χωρίς… πλήκτρα

«Ηδη γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τους χρήστες. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερα αγαπητή είναι το γεγονός πως διαθέτει δυνατότητες που το Google Assistant ή η αντίστοιχη λειτουργία της Apple δεν έχουν. Για παράδειγμα, η “Demy” μπορεί να δημιουργήσει στο κινητό μια επαφή χωρίς να πατήσεις τα πλήκτρα. Είναι σε θέση να διαγράψει φωτογραφίες, να στείλει μήνυμα, και για αυτές τις λειτουργίες δεν απαιτείται η επαφή με το κινητό».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Θαρενός τονίζει τη σημασία της ψηφιακής προσβασιμότητας στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και την εξοικείωση όλων με τις νέες τεχνολογίες.
«Οταν δεν έχουμε πρόσβαση σε συσκευές και διάφορες λειτουργίες αυτόματα στερούμαστε την πληροφορία, τη γνώση και πολλά σημαντικά πράγματα. Πρέπει όλοι να είναι σε θέση να χειρίζονται τις συσκευές και τις νέες τεχνολογίες, ανεξαρτήτως ηλικίας και ικανοτήτων. Η τεχνολογία του μέλλοντος θέλει τη φωνή στην πρώτη θέση. Ξεκινήσαμε με τα κουμπιά, συνεχίσαμε με την αφή, τώρα σειρά έχει η φωνητική εντολή. Η “Demy” είναι μια διαδικασία προετοιμασίας και εξοικείωσης με τη νέα πραγματικότητα» κατέληξε ο δημιουργός της εφαρμογής, μιλώντας στην «Espresso».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This