Χάος προκάλεσε στον «Ευαγγελισμό» 40λεπτό black out – Σκηνές πανικού περιγράφουν οι εργαζόμενοι

Τι άλλες καταγγελίες κάνουν και τι ζητούν

Must Read

Σκηνές που παραπέμπουν σε νοσοκομείο τριτοκοσμικής χώρας εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το οποίο βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι για 40 ολόκληρα λεπτά.

Μάλιστα, εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας ήταν σε γενική εφημερία με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στα διάφορα τμήματα και άλλους τόσους να προσέρχονται στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τις στιγμές που έζησαν περιέγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι:

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά:

«Ασθενείς πανικόβλητοι να βγαίνουν από τους θαλάμους “στα τυφλά”, αναζητώντας βοήθεια. Στους ορόφους έσβησαν οι συσκευές παροχής οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να τρέχει να καλύψει με συμβατικές συσκευές οξυγόνου του ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Στη ΜΕΘ του 9ου η υποστήριξη των βαρέως πασχόντων στηρίχτηκε στη διάρκεια ζωής των μπαταριών (back up) των συσκευών έγχυσης των φαρμάκων που τους κρατάνε στη ζωή, ενώ και τα monitor παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών έσβησαν, με το προσωπικό να τους συνδέει προσωρινά στα φορητά monitor που χρησιμοποιούνται για τις διακομιδές, για όσο βέβαια κρατήσει η μπαταρία τους.

Στα ΤΕΠ δεν λειτούργησαν ούτε οι πρίζες αδιάλειπτης παροχής, σβηστά όλα τα εργαστήρια και ο αξονικός…. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αρκετοί συνοδοί αλλά και ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ασανσέρ του νοσοκομείου και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν. Από τύχη (πάλι) δεν είχαμε θύματα…».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν πως η πρωτόγνωρη κατάσταση που έζησαν μαζί με τους ασθενείς έγινε λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη «που ανέδειξε το ζήτημα της ασφάλειας και το πόσο αυτό υποβαθμίζεται με την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση των δομών, την υποστελέχωση και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας του προσωπικού».

Το προσωπικό «φωνάζει» για την υποστελέχωση που «ταλαιπωρεί» το νοσοκομείο καθώς οι ελάχιστοι εργαζόμενοι «γίνονται λάστιχο».

«Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν έχει γίνει πολλά χρόνια τώρα, αντίθετα προκρίνονται ο κατακερματισμός της υπηρεσίας με ανάθεση των τμημάτων σε διαφορετικούς εργολάβους, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τελευταία «το μπλοκάκι», αναφέρουν.

Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει προσωπικό χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, εμπειρία και γνώση του χώρου και των πολλών και σύνθετων εγκαταστάσεων να καλείται να ανταποκριθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες εργασίας.

Επίσης, καταγγέλουν την Επιθεώρηση Εργασίας για μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργολάβου και απέναντι στους εργαζόμενους.

Τέλος, οι ίδιοι πως στο νοσοκομείο υπάρχουν απαρχαιωμένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις  λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης της τεχνικής υπηρεσίας.

«Δεν υπάρχει απογευματινή βάρδια τεχνικών για τα ασανσέρ, με αποτέλεσμα την ευθύνη για τυχόν απεγκλωβισμούς να έχουν οι ηλεκτρολόγοι, σε ένα νοσοκομείο με δεκάδες ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών αλλά και από χιλιάδες προσωπικού και επισκεπτών καθημερινά. Από τύχη λοιπόν, ακόμη μια φορά, δεν κινδύνευσε σοβαρά ασθενής, συνοδός ή εργαζόμενος, κυρίως επειδή η αυτοθυσία, το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων της Τεχνικής Υπηρεσίας προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις εγκληματικές ευθύνες του εργολάβου, της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας. Ως πότε όμως θα δουλεύει η τύχη μας??», καταλήγουν οι αγανακτισμένοι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού απαιτούν:

Άμεση στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συναδέλφων μας και επιπλέον πρόσληψη όλου του απαραίτητου -κατάλληλα εκπαιδευμένου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, που θα διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Άμεση χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την καθολική ανανέωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους τεχνικούς. Καμία καθυστέρηση ή περικοπή στην καταβολή μισθού – επιδομάτων.

Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία! Όχι στην απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου για να διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση και οι συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα με σκοπό το κέρδος, πάνω από τα δικαιώματα – πάνω από την ασφάλεια – πάνω από την ίδια τη ζωή ασθενών και προσωπικού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This