Μια ανάσα από το «λουκέτο» είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία, η ΔΕΗ, η οποία αναζητάει άμεσα 300 εκατ. ευρώ για να κρατηθεί ζωντανή.
Τα χρήματα αυτά απαιτούνται ώστε να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες που υπάρχουν στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια
Η μετοχή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κατρακύλησε σήμερα κατά 12% περίπου και διαμορφώθηκε στα 1,84 ευρώ, δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε διοίκηση και γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (ζημιές 254 εκατ. ευρώ) και -σύμφωνα με πληροφορίες- έθεσε θέμα δυσκολίας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.
Ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις
- Να παραιτηθεί ο ΑΔΜΗΕ από τη διεκδίκηση τόκων υπερημερίας 109 εκατ. ευρώ.
- Να εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών η καταβολή 200-300 εκατ. για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011. Για το ποσό αυτό επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.
- Να προχωρήσει η τιτλοποίηση που μπήκε στο «ψυγείο». Η τιτλοποίηση που είχε ξεκινήσει και θα μπορούσε να αποφέρει 350-400 εκατ. ευρώ και να δώσει ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση, κόλλησε εξαιτίας της των εκλογών. Θα βγει από τον «πάγο» μετά την 7η Ιουλίου, καθώς απαιτείται ισχυρή κυβερνητική κάλυψη των αναγκαίων αποφάσεων της διοίκησης.
Η θέση της Επιχείρησης για το θέμα
Ωστόσο, η ΔΕΗ διαψεύδει πως αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα. Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως τα σενάρια που θέλουν την επιχείρηση στο «χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βάση καθώς η ΔΕΗ είναι εύρωστη και όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019 και προχωρούν κανονικά τα πλάνα της για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
- Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.
- Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.
- Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.
- Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.
- Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.
Η μεγάλη ζημιά από τη ρευματοκλοπή
Πάνω από 1,7 εκ. ευρώ φαίνεται να ζημιώθηκε η ΔΕΗ τους τελευταίους 8 μήνες από σπείρα που «πείραζε» τους μετρητές.
Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία αποτελούνταν από 9 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως «εγκέφαλος» φέρεται Έλληνας με «ειδικές» γνώσεις στους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με όλα τα σύνεργα πάνω του, ακόμη και σφραγίδες της ΔΕΗ. Οι υπόλοιποι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μάζευαν» τους πελάτες, κυρίως ιδιώτες και καταστηματάρχες, οι οποίοι πλήρωναν ένα ποσό της τάξης των 40 ευρώ κάθε φορά που ο «ειδικός» πείραζε τον μετρητή τους. Η «επίσκεψη» γινόταν λίγο πριν πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση από τη ΔΕΗ, η οποία επιχείρηση όπως λέγεται δεν είχε καταλάβει την απάτη μέχρι που ενημερώθηκε από την αστυνομία.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον προηγούμενο Οκτώβριο όταν μετά από ανώνυμη καταγγελία οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την παρακολούθηση του κυκλώματος.
Οι 9, μετά την κακουργηματική δίωξη που τους ασκήθηκε, οδηγήθηκαν χθες στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.