Αναστασία Κοτανίδου: «Σε ειδικό box η νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό στην Εντατική»

Must Read

Αναφορά στο νέο πρωτόκολλο νοσηλείας για τους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα κορωνοϊού, που αναμένεται να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έκανε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για ατομικά γυάλινα δωμάτια (boxes) στα οποία θα νοσηλεύονται οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μετά την κατάργηση των ΜΕΘ COVID. Μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το μεσημέρι της Τετάρτης, οι επιστήμονες συμφώνησαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την κατάργηση των ΜΕΘ COVID, καθώς όπως αποφάνθηκαν δεν συντρέχουν πλέον λόγοι ξεχωριστής νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό. Όπως εξήγησαν, ο ιός παρουσιάζει πλέον ήπια διασπορά και ο πληθυσμός είναι θωρακισμένος τόσο λόγω των εμβολίων, όσο και της φυσικής νόσησης.

Σύμφωνα με την Αναστασία Kοτανίδου, η νοσηλεία θα είναι κοινή με τους άλλους ασθενείς, αλλά οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται σε γυάλινα δωμάτια απομόνωσης που υπάρχουν στις ΜΕΘ και εμποδίζουν τη διασπορά όλων των λοιμώξεων.

«Το σκεπτικό θα είναι το εξής: Οι άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν COVID θα απομονώνονται στις Μονάδες, όπως απομονώνονται τα περιστατικά που έχουν κάποια ιογενή λοίμωξη: γρίπη, RSV κα. Ή αν έχουμε box, οι ασθενείς αυτοί θα μπαίνουν σε box», τονίζει η γιατρός, ενώ σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία εξηγεί: «Θα υπάρχει κοινό προσωπικό. Θα είναι οι ίδιοι γιατροί που έχουν τους ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και θα βλέπουν και αυτούς τους αρρώστους με COVID».

Τι συμβαίνει με τις απλές κλίνες

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κατάργησης των κλινικών και των απλών κλινών COVID. Παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε διεξοδικά από τους επιστήμονες, δεν κατέληξαν σε οριστική απόφαση, καθώς όπως λέει η κ. Κοτανίδου που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, ακόμη υπάρχουν πολλοί ασθενείς με COVID που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Μελλοντικός στόχος είναι, οι ασθενείς με κορωνοϊό να νοσηλεύονται στις κλινικές των βασικών υποκείμενων νοσημάτων από τα οποία πάσχουν (π.χ. παθολογικές, χειρουργικές, πνευμονολογικές κλινικές) και όχι σε κλινικές αποκλειστικής νοσηλείας κρουσμάτων COVID.

«Προχώρησε η συζήτηση και είπαμε ότι και στις απλές κλινικές πρέπει να καταργηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ ασθενών με COVID και χωρίς COVID. Υπάρχουν, όμως, κάποια Νοσοκομεία που έχουν μεγάλο αριθμό ασθενών και γι’ αυτό το λόγο δεν αποφασίστηκε. Θα περιμένουμε λίγο ακόμα και θα το ξαναδούμε σε επόμενη συνεδρίαση» υπογραμμίζει η καθηγήτρια.

Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία ασθενών με ήπια συμπτώματα, θα οριστούν θάλαμοι νοσηλείας, στους οποίους θα απομονώνονται από τους υπόλοιπους ασθενείς που δεν θα νοσούν από κορωνοϊό.

Δομές Υγείας και προστατευτική μάσκα

Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το ενδεχόμενο της μη υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το διοικητικό προσωπικό δημόσιων δομών Υγείας, ή το προσωπικό των εργαστηρίων, το οποίο δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς. Απόφαση, όμως, δεν πάρθηκε καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

«Η κατάργηση των μασκών θα ισχύσει από 29 Μαρτίου έτσι κι αλλιώς. Το είχαμε αποφασίσει από την προηγούμενη συνεδρίαση. Στις δομές υγείας ακόμα δεν καταργούνται. Αυτό είναι για επόμενη συνεδρίαση. Ακόμη είναι υπό συζήτηση και για τα διοικητικά γραφεία και τους χώρους που δεν υπάρχουν ασθενείς» επεσήμανε μιλώντας στο iatropedia.gr, ενώ κατέληξε λέγοντας πως στο μέλλον μετατέθηκε και η απόφαση για την τροποποίηση ή κατάργηση των πρωτοκόλλων που αφορούν στα επισκεπτήρια, αλλά και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This