«Έξυπνη» βοήθεια στην τρίτη ηλικία

Συσκευές και εφαρμογές στην υπηρεσία των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη

Must Read

Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνά, με το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων να φτάνει τα εννέα χρόνια πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (81 έτη), «έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία των ηλικιωμένων.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, επίτευξης του στόχου της ασφαλούς γήρανσης και υποβοήθησης της αυτόνομης διαβίωσης ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που ζουν μόνοι ή σε απομακρυσμένες περιοχές, έρχεται αρωγός η τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στο διακρατικό έργο «SI4CARE – Κοινωνική καινοτομία για την ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας ηλικιωμένων στις Περιφέρειες ADRION», σε μια προσπάθεια εφαρμογής καλών τέτοιων πρακτικών στον πληθυσμό της περιοχής.

Σε αυτές περιλαμβάνονται το «Κλικ Ζωής», με το οποίο 3.000 ηλικιωμένοι στην Κεντρική Μακεδονία μπορούν να καλέσουν με το πάτημα ενός κουμπιού σε βοήθεια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που υλοποιείται από τους δήμους, το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας υγείας LLM Care του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), και το Captain project του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Το σύστημα LLM Care αποτελεί ένα πιστοποιημένο προϊόν εξελιγμένης τεχνολογίας, που συνδυάζει νοητικές ασκήσεις και σωματική δραστηριότητα για ηλικιωμένους, με σκοπό την παράταση της ανεξάρτητης και αυτόνομης διαβίωσης. Το έργο Captain προτείνει τεχνολογικές λύσεις που βοηθούν τους ηλικιωμένους να παραμένουν σε εγρήγορση, να ασκούνται και να εξασκούν -πράγμα πολύ σημαντικό- τις μνημονικές τους ικανότητες.

Καλές πρακτικές

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το ευρωπαϊκό έργο «SI4CARE» στη Θεσσαλονίκη, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα Δερμεντζοπούλου τονίζει ότι έχουν συγκεντρωθεί καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και οι άλλοι εταίροι του προγράμματος από τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Ενδεικτικά αναφέρει έργο του Δήμου Λιουμπλιάνας, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η δωρεάν μεταφορά των ηλικιωμένων που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές, ώστε να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διάφορες δραστηριότητες για να διατηρούνται κοινωνικά ενεργοί. Παράλληλα, στη Λιουμπλιάνα λειτουργεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζει τους ασθενείς στην αυτοδιαχείριση της νόσου τους. Η εφαρμογή περιλαμβάνει εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης, συμβουλές διατροφής, υπενθυμίσεις φαρμάκων και συμβουλές για αυτοπαρακολούθηση.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, επόμενοι στόχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η επέκταση του προγράμματος «Κλικ Ζωής» με αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων και χρήση πιο εξελιγμένων συσκευών, αλλά και η ενσωμάτωση άλλων καλών πρακτικών στις δράσεις της για την κάμψη του ψηφιακού χάσματος και του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην τρίτη ηλικία, αλλά και για την υποστήριξη των ηλικιωμένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This