Η Ελένη Αρβελέρ αποδοκιμάζει την κατάργηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – «Σοβαρό πνευματικό ολίσθημα»

Πυρά κατά του Υπουργείου Πολιτισμού - «Θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και στην διάδοση της ελληνογλωσσίας»

Must Read

Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδος βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας της απόφασης για κλείσιμο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την οποία αποκάλυψε η «Εστία».

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη περί άλλα τυρβάζει ταξιδεύοντας στην Ιταλία και ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο. Βεβαίως, η συνάντηση είχε να κάνει με τα θραύσματα Γλυπτών του Παρθενώνα που ο Ποντίφικας δώρησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δεικνύει ωστόσο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού προσκολλάται στο παρελθόν και ελάχιστα προσβλέπει στο μέλλον.

Και όμως ο Ελληνικός Πολιτισμός πρέπει να έχει συνέχεια. Δεν μπορεί η χώρα να επαναπαύεται στα δημιουργήματα των Αρχαίων και να αδρανεί ως προς την συνέχεια. Γιατί πυλώνας για την συνέχεια των πολιτιστικών έργων του ελληνισμού είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Το οποίο, με εισήγηση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, κλείνει και υποβιβάζεται σε «Κέντρο Βιβλίου».

Η κορυφαία Ελληνίδα Ακαδημαϊκός, η καθηγήτρια Ελένη Αρβελέρ, προέβη, μετά την αποκάλυψη της «Εστίας» του Σαββάτου, αμέσως σε δήλωση εκφράζοντας τις ανησυχίες που διακατέχουν όχι μόνον τον πνευματικό κόσμο αλλά και τον κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.

Είπε η κ. Αρβελέρ:

«Με ανησυχία πληροφορούμαι από τον Τύπο, ότι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού πρόκειται να κλείσει. Με ιστορία 30 χρόνων, με παραρτήματα σε πόλεις που ο ελληνισμός υπήρξε κραταιός, στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στο Βελιγράδι, στην Τεργέστη, στο Βερολίνο, στο Βουκουρέστι, και την ευθύνη δυο Μουσείων, του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, που ήδη ανακαινίζεται, και της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, είναι ο αντιπρόσωπος του ελληνικού πνεύματος στον κόσμο, με μεγάλο αριθμό μαθητών της γλώσσας μας. Η κατάργησή του θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση της ελληνογνωσίας στο εξωτερικό και θα αποτελέσει σοβαρό πνευματικό ολίσθημα.

Ελένη Αρβελέρ».

«Ανεπανόρθωτο πλήγμα» λέγει η κ. Αρβελέρ. Πνευματικό ολίσθημα. Αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει. Εκλείπει η παρουσία της χώρας από πόλεις του εξωτερικού στις οποίες ο ελληνισμός υπήρξε κραταιός. Αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί. Ποιος θα αναλάβει τώρα την ευθύνη των σημαντικών μουσείων τα οποία επόπτευε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού; Το «Κέντρο Βιβλίου»;

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερης σοβαρότητας και ας μην το αντιλαμβάνεται ούτε το Υπουργείο (κατ’ όνομα όπως αποδεικνύεται) Πολιτισμού ούτε κάποιος άλλος στην Κυβέρνηση. Διότι, εξ όσων γνωρίζουμε, όταν έγινε στο υπουργικό συμβούλιο η εισήγηση για να μπει λουκέτο στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, δεν σηκώθηκε κανείς να διαφωνήσει. Συμφώνησαν άπαντες!!!

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This